Inici Destacats Igualada acull una trobada Estatal de Cavalcades de Reis Patrimonials i Històriques 

Igualada acull una trobada Estatal de Cavalcades de Reis Patrimonials i Històriques 

COMPARTIR
Foto: Manel Marimon i Gomis

Igualada ha acollit aquest cap de setmana una trobada estatal de cavalcades de reis històriques i patrimonials de l’estat espanyol. Una reunió que sota el nom Reis 22 ha estat fruit del procés participatiu de la Capital de la Cultura Catalana Igualada 2022.

En aquesta trobada s’han reunit algunes de les cavalcades que integren el selecte grup de les festes de reis més antigues o tradicionals de la península Ibèrica. A Igualada, amfitriona i que és considerada la segona cavalcada de reis més antiga d’Espanya, s’han sumat Alcoi, amb la cavalcada de reis més antiga i nascuda l’any 1883, Sant Vicenç dels Horts, de l’any 1893 i Sevilla, la gran cavalcada de la ciutat andalusa que es va començar a celebrar de la mà de l’Ateneu de Sevilla l’any 1918. Al costat d’aquestes, les cavalcades de Girona i Santillana del Mar, amb una estètica integrada en els seus conjunts monumentals històrics. Han assistit també, com a oients i participants d’algunes de les activitats i tallers, les cavalcades de l’entorn de la ciutat d’Igualada: Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, Capellades, La Pobla de Claramunt i Callús.

El tret de sortida es va produir el divendres 16 de desembre enfront de l’Ateneu Igualadí, seu històrica de l’organització i activitat de la Comissió de Reis d’Igualada entre 1940 i 1995. En la façana de l’edifici modernista es va instal·lar una placa commemorativa. Un homenatge a les persones que han participat de l’organització de la cavalcada des de l’any 1895, i a la mateixa entitat que és casa del Patge Faruk. També es va inaugurar un

Foto: Manel Marimon i Gomis

mural pictòric al·lusiu a la Festa de Reis d’Igualada, obra de l’artista igualadina Núria Riba. Aquesta acció, que es va dur a terme en altres espais de la ciutat sota el nom de ‘Aixequem la Mural’, també és el resultat d’un dels projectes guanyadors del procés participatiu de la Capitalitat de la Cultura Catalana. Al matí del dissabte es van iniciar les jornades formals de la trobada a l’auditori del Museu de la Pell d’Igualada. Els discursos inaugurals a càrrec del president de l’entitat organitzadora, el Sr. Joan Prats i el regidor de cultura de l’Ajuntament d’Igualada, el Sr. Pere Camps van donar pas a les presentacions de les diferents delegacions. Amb un aforament pràcticament complet, els participants van poder conèixer de primera mà les festes d’Igualada, Alcoi, Sant Vicenç dels Horts, Sevilla, Santillana del Mar i Girona. A continuació i una vegada concloses les presentacions, es van dur a terme les taules de treball entre les delegacions. Temes tan diversos com el blackface, el relleu generacional, la seguretat en les cavalcades o el patrimoni immaterial van ser debatuts en els workshops proposats. Les conclusions i consensos del treball realitzat seran publicats més endavant.

Al migdia, les delegacions es van posar en marxa cap a l’Ajuntament de la ciutat, on a la sala de plens de la planta noble es va celebrar una recepció oficial. L’Alcalde va donar la benvinguda a tots els assistents a aquesta trobada en nom de la corporació i de tota la ciutat. A ell, li van seguir les intervencions de l’alcalde de Santillana del Mar, el Sr. Àngel Rodríguez Uzquiza, la regidora de festes d’Alcoi, la Sra. Carolina Ortiz i el director artístic de la Cavalcada de Reis de l’Ateneu de Sevilla, el Sr. Jesús Manuel Corral. L’acte va finalitzar amb un intercanvi de regals entre els participants i l’ajuntament de la ciutat i el desig de la corporació d’una agradable visita.

El Grup de Danses Carrascal d’Alcoi, encapçalat pel personatge de l’Ambaixador Reial- Rubén Cervera- i el Tio Piam- Rafel Sempere- va interpretar aquest acte tan emblemàtic d’Alcoi fora de la seva ciutat. Els personatges de l’obra nadalenca alcoiana del Tirisiti, els ruquets, els patges, el poble dansaire o els portadors de torxes configuren aquesta particular representació. La veu del Tio Piám va emocionar a més d’un dels assistents, en una recreació del pregó alcoià que va finalitzar a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada.

A la nit, el teatre Municipal de l’Ateneu Igualadí va acollir el sopar de clausura de la trobada. Un fòrum Reis que es va produir fa deu anys a Alcoi, enguany a Igualada i que segon apunta el mateix president de l’entitat, el Sr. Joan Prats, ha de ser organitzat per una de les delegacions presents en anys vinents.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*