Inici Teatre Ferran Rañé porta ‘Estúpids’ al Teatre de l’Aurora, amb tertúlia inclosa

Ferran Rañé porta ‘Estúpids’ al Teatre de l’Aurora, amb tertúlia inclosa

COMPARTIR

[Img #10765]El popular actor Ferran Rañé torna als escenaris i ho fa aquest cap de setmana al Teatre de l’Aurora per presentar a Igualada, abans de la seva estrena a Barcelona, l’espectacle Estúpids.
L’obra, d’un sol actor, s’ha inspirat, com a punt de partida, en “Les lleis fonamentals de l’estupidesa humana” escrit pel professor d’història econòmica italià Carlo Maria Cipolla. Rañé va quedar fascinat per aquest intel·ligent, divertit i explosiu assaig que qualifica els “estúpids” com un grup més poderós que grans organitzacions, com la Màfia o el Complex Militar Industrial (MIC), un grup, el dels “estúpids”, que sense reglaments ni líders aconsegueix efectes devastadors per a la nostra societat. De la mà de Blanca Bardagil, directora, l’actor ha creat la dramatúrgia de l’espectacle, portant aquest assaig singular a l’escenari. Tal i com explica Rañé, el text és escrit amb el rigor científic d’un professor universitari però realment des d’una broma molt sana i molt fonamentada”.

A Estúpids, els espectadors estan a punt d’assistir a una conferència sobre la estupidesa que està a punt d’impartir un prestigiós professor universitari retirat. Però avui el Professor arriba tard. En Lluís Guiu, el seu ajudant, esborra-pissares, una mica babau però murri, adverteix el públic que el professor arribarà tard, però que ell pot fer la conferència perquè se la sap de memòria. Aquest curiós personatge ens conduirà al seu món entranyable, al del professor i al de les seves tesis acadèmiques. El Lluís imitarà al Professor, construint una particular gresca teatral, fent dubtar l’espectador sobre els límits de l’amistat, de la realitat, de l’absurd i de la pròpia estupidesa.

A Estúpids l’actor Ferran Rañé trenca la quarta paret i, desdoblat en els dos personatges, es dirigeix al públic com si fossin els assistents de l’esmentada conferència. En aquest sentit, “una sala com el Teatre de l’Aurora, on tens els espectadors tan a prop, és ideal. Sempre és un compromís i un punt energètic estar sol amb el públic. Jo només ho he fet una vegada, aquesta serà la segona. Estar sol amb el públic i crear el ritme, el tempo i la màgia amb la complicitat del públic és quan la teatralitat realment toca el cel. A més, afegeix l’actor, l’Aurora és dels espais que té unes condicions més òptimes per reproduir una “conferència”, un espai de cultura que de cop i volta arribarà a uns nivells de teatralitat i de gresca teatral bastant alts, bastant insòlits. I perquè l’espectador es decideixi tranquil·lament a jugar amb nosaltres -perquè nosaltres tot i aquesta proximitat ni els ho farem passar malament, ni jugarem amb ells-, volem és que ens segueixin al llarg d’un viatge bastant curiós, bastant singular, però d’altra banda, absolutament còmode, com quan t’expliquen un conte que t’agrada i disfrutes molt. Espero que això passi a Igualada”.

Ferran Rañé és un dels grans actors del teatre català. Als escenaris ha protagonitzat Uhhhh! o Makinavaja el último choriso i ha participat en diversos espectacles de Dagoll-Dagom i Els Joglars. A la televisió l’hem vist a El Cor de la ciutat, Quico el progre, Majoria Absoluta, entre d’altres… Actualment el veiem cada tarda a la sèrie La Riera.

Funcions

Les representacions d’Estúpids es faran el divendres 1 i dissabte 2 a les 22h i el diumenge 3 de novembre a les 19 h. Les entrades (15€ i 12€ amb els descomptes habituals) es poden adquirir per internet i a la taquilla del Teatre de l’Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. També es poden reservar prèviament trucant al 93 805 00 75 exclusivament els dijous de 19 a 20 h. Més informació a www.teatreaurora.cat.

Paranoia accions i el Teatre de l’Aurora conviden a fer un cafè amb l’actor Ferran Rañé

[Img #10792]Paranoia accions, juntament amb el Teatre de l’Aurora, hem organitzat una tertúlia amb l’actor Ferran Rañé, que tindrà lloc aquest dissabte 2 de novembre, a les 5 de la tarda, a la bioblioteca-cafeteria del Teatre de l’Aurora.

La trobada, sota el nom de “Fem un cafè amb… Ferran Rañé”, és gratuïta i oberta a tothom i, pretén crear un ambient informal i distès, tot fent un cafè, per parlar amb el popular actor sobre el món del teatre, la televisió, etc.

Paranoia accions i el Teatre de l’Aurora ja han realitzat diverses trobades d’aquest tipus “Fem un cafè amb…” per on hi han passat  Xavier Castillo, Oriol Grau, Guillem Albà, Blai Rodriguez i Anna Roig.

Ferran Rañé ha interpretat molts personatges al teatre, cinema i televisió, alternant la interpretació amb la direcció escènica i també com a professor i amb algunes coproduccions.

Al teatre ha fet, entre d’altres de Charlie Rivel a Uhhhh! dirigit per Joan Font; de Gaev a L’Hort dels cireres dirigit per Julio Manrique; de Bartolomé de Las Casas a La Controversia de Valladolid dirigida per Carles Alfaro; de Falstaff a Les alegres casades de Windsor sota la direcció de Carme Portacelli; de Makinavaja a Makinavaja el último choriso amb direcció d’Al Víctor i Pepe Miravete, interpretació per la que rep el Premi de la crítica de Barcelona l’any 1990. Per les seves interpretacions com Lucio a Mesura per Mesura, amb direcció de Calixte Bieito i com a Esbarzer a Molt soroll per no res dirigida per Ferran Madico, rep el Premi de la critica de Barcelona 98-99. Ha treballat i creat amb les companyies de teatre Dagoll-Dagom (El Mikado, Glups! i Cacao), Els Joglars (El Joc, Cruel Ubris, Mary d’Ous, Alies Serrallonga i La Torna). Ha treballat per els teatres Nacionals de Catalunya i Valencia, alternant-ho amb coproduccions com Xampú de Sang d’Al Victor o Busco el senyor Ferran i La Controversia de Valladolid, ambdues de Jean-Claude Carrière. Ha estat fundador i director escènic de companyies com Tossal-teatre i Las Veneno.

Al cinema ha protagonitzat Morir en San Hilario de Laura Mañá, El pallasso i el Führer de Eduard Cortès, Un plaer indescriptible d’Ignasi P. Ferré, L’Home ronyo de Raul Contel. També ha estat un secundari de luxe a Amanece que no es poco de José Luis Cuerda, Inconscientes de Joaquim Oristrell, El Embrujo de Shanghai de Fernando Trueba, Perdona Bonita pero Lucas me queria a mí de Félix Sabroso i Dunia Ayaso, Si te dicen que caí de Vicente Aranda, entre d’altres.

Per a la televisió ha alternat els seus treballs a TV3, TVE, TV5 i A3, i títols com La Riera, El Cor de la ciutat, Doctor Mateo, Divines, Quico el progre, Via Augusta, Locos por la tele, Gatos en el tejado, Villa Rosaura, Tocat de l’ala,  Laura, Majoria Absoluta, Hospital Central, La Princesa de Éboli, Felipe y Letizia, son part de les seves col•laboracions amb aquestes cadenes.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*