Inici Destacats Empreses de l’Anoia coneixen de primera mà millores ambientals

Empreses de l’Anoia coneixen de primera mà millores ambientals

COMPARTIR

En una sessió molt participativa, la Unió Empresarial de l’Anoia ha realitzat una nova jornada relacionada en l’economia circular. Una vintena d’empreses de la comarca de diversos sectors com el paper, el medi ambient, l’enginyeria, el químic, el tèxtil, el packaging i el disseny han assistit en aquesta nova sessió formativa que tenia com a objectiu principal debatre i exposar quina és la millor opció ambiental per a les seves empreses.

Moltes empreses tenen moltes qüestions i dubtes relacionats amb la cadena de valor de la seva estratègia d’empresa, dels productes i serveis i de l’impacte que generen a nivell mediambiental. En aquest sentit, per tal de debatre i resoldre’ls, la jornada ha comptat amb la ponència del Pere Fullana, dr. enginyer industrial, expert en producte i medi ambiental i actualment, Director de la Càtedra UNESCO de cicle de vida i canvi climàtic ESCI-UPF.

Sota el títol “Ecodisseny i cicle de vida des de l’òptica empresarial”, els i les assistents han pogut conèixer de primera mà els conceptes de producte, medi ambient, l’avaluació i millora, la comunicació ambiental del producte, l’anàlisi del cicle de vida com a eina d’avaluació ambiental i estratègies d’ecodisseny per a la millora ambiental.

Setmana Europea de Prevenció de Residus

Aquesta jornada ha estat emmarcada dins la segona fase del projecte “Anoia Circular”, anomenada “Connexions en Economia Circular”, impulsat per la Unió Empresarial de l’Anoia i amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya.

A més, l’activitat ha estat també coincideix en la Setmana Europea de Prevenció de Residus. Aquesta iniciativa europea tindrà lloc del 16 al 24 de novembre de 2019 i l’objectiu d’aquesta és la d’organitzar durant una mateixa setmana i arreu d’Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

En aquest sentit, es tracta d’una mostra que l’entitat anoienca s’ha sumat en aquesta iniciativa ambiental amb tot un seguit d’accions per constatar que no només sigui un tema social, sinó també empresarial.

Anoia Circular

Seguint la línia de treball de la Unió Empresarial de l’Anoia en economia circular, aquesta actuació està dividida en dues fases. Una primera en què es va considerar elemental fer un estudi d’estratègia circular per conèixer els principals residus que generaven les empreses anoienques, les necessitats de recursos, l’estat actual de les empreses, la seva consciència, les mesures que ja portaven a terme i els seus dubtes i necessitats. L’informe “Circularitat a l’Anoia” s’ha realitzat al llarg de 2018 visitant empreses de diferents sectors (més de 52), celebrant reunions amb experts, trobades amb empresaris/es, jornades de treball, etc. L’elaboració de l’estudi ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de l’Anoia.

D’altra banda, actualment s’està executant la segona fase del projecte Anoia Circular. L’objectiu d’aquest és el d’assessorar, formar a les empreses i acompanyar-les en l’anàlisi de les possibilitats i opcions per desenvolupar projectes o idees en l’àmbit de l’economia circular. Aquesta fase, denominada “Connexions en economia circular”, es desenvolupa de la mà de l’Agència de Residus de Catalunya.

A punt una jornada empresarial per gestionar els estocs de forma sostenible

La Unió Empresarial de l’Anoia s’afegeix a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. En aquest sentit, l’entitat empresarial organitza una sessió formativa dedicada als estocs i com la gestió d’aquests, permet ser una mesura d’estalvi, eficiència i prevenció de residus. La patronal anoienca s’ha sumat a aquesta iniciativa ambiental que promou un seguit d’accions i propostes per constatar que la prevenció de residus no només és una qüestió social, sinó també empresarial.

Aquesta aposta segueix la línia de treball de l’entitat, engegada fa més de dos anys a través del grup d’Economia Circular i més recentment amb la sectorial UEA Medi Ambient, per tal d’acompanyar a les empreses en el canvi que està vivint el nostre entorn social i empresarial. Una situació que requereix un desenvolupament sostenible i respectuós a nivell d’indústria i empresa i que passa per aconseguir integrar en l’estratègia empresarial, un model econòmic de producció i consum econòmicament viable i mediambientalment sostenible: l’economia circular.

Sota el títol “Estocs: Estalvi, eficiència i prevenció de residus”, la jornada d’aquest dimecres dia 20 serà una sessió de treball per veure com -de la quantitat d’estocs que les empreses mouen- actuant directament i de manera conscient sobre la seva gestió, la compra i l’emmagatzematge resultarà més econòmic, eficient, i així es reduirà el volum de residus i les emissions de CO2.

La sessió està adreçada a empreses dels diferents sectors econòmics, indústria, retail, sectors professionals… Per tal de treballar de manera didàctica i acompanyada per un expert en metodologia Lean, per conèixer de primera mà de quina manera el procés productiu i de funcionament de la nostra empresa es veurà beneficiat d’un canvi en la gestió dels nostres estocs per poder treballar amb el màxim valor i el mínim de pèrdues de manera estable i previsible.

En la sessió -gratuïta per les empreses i realitzada per Joan Casanovas, formador i transformador de les empreses cap a la metodologia Lean- es treballaran les opcions i alternatives existents, les conseqüències i el cost i estalvi en € d’aquest canvi.

La jornada formativa tindrà lloc el proper dimecres dia 20 de novembre, de 9h a 11h, a la seu de l’entitat (Ctra. Manresa, 131 d’Igualada). Per a més informació i inscripcions: www.uea.cat – economiacircular@uea.cat

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*