Inici Societat Els floristes auguren una caiguda de les vendes aquest Sant Jordi

Els floristes auguren una caiguda de les vendes aquest Sant Jordi

COMPARTIR

[Img #14322]La previsió de venda de roses per aquest Sant Jordi són pessimistes. Davant els 7 milions de roses de l’any passat, enguany es calcula que les vendes estaran «sobre els sis milions», segons dades del Mercat de Flor i Planta Ornamental. «Les reserves hi són, però aquest any es nota molt l’assentament de la crisi i de l’augment de l’IVA», explica el president del mercat, Jordi Rodón. Un dels factors clau és l’efecte d’aquesta fiscalitat sobre onegés, associacions de veïns, agrupacions culturals o grups folklòrics. Rodón explica que aquests col·lectius «tenen el pressupost molt condicionat per l’IVA perquè son finalistes, no el poden desgravar i com han d’assumir l’IVA com a cost, compren molt menys».

 

Les previsions inicials no són bones, però el sector confia en la pròpia diada perquè les vendes assoleixin nivells acceptables de venda de roses: «Sant Jordi és cultura i tradició i això no ho traurà ningú. No és només una rosa», exclama el president del Mercat de Flor i Planta Ornamental, Jordi Rodón.

 

A priori, però, la xifra que es planteja és la de sis milions d’euros, en front els set milions de roses venudes durant la diada de Sant Jordi de 2013. Segons Rodón, aquesta previsió a la baixa és fruit d’un «assentament» de la crisi econòmica i de l’augment de l’IVA, que ja l’any passat va passar del 8% al 21%.

 

Un any després, aquest diferencial del 13%, explica Rodón, afecta sobretot a organitzacions que compren roses per regalar entre els seus clients o associats, com ara onegés, associacions de pares, agrupacions de veïns, grups culturals o entitats folklòriques. «No es poden deduir l’IVA i han d’assumir el diferencial com a cost», afirma Rodón.

 

Els més afectats per aquests descens del consum són, sobretot, els productors locals. Rodón recorda que «els marges de benefici son cada vegada més reduïts» i, tot i això, amb el mateix preu «s’intenta obtenir una millor qualitat». «La rosa és un producte car i aquest col·lectiu és qui més nota la situació d’avui», conclou.

 

El que no canvia, any rere any, és l’origen de les roses, així com les varietats més consumides. Al voltant d’un 15% es produeix al Maresme, un 40% prové d’Equador i Colòmbia, un 25% d’Holanda, un 10% de la resta de l’estat espanyol i un 10% de Kenia. El color predominant tornarà a ser el vermell, amb varietats com la Samurai o Lovely Red.

 

Una altra de les variables que té en compte el Mercat de Flor i Planta Ornamental és la data. Enguany el 23 d’abril arriba immediatament després de Setmana Santa, una coincidència que el sector no es veu amb preocupació: «La voràgine de consum de Setmana Santa ens pot afavorir», diu Rodón, que apunta que la principal preocupació no és la data, sinó la climatologia.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*