Inici Teatre El teatre familiar anoienc s’aplega al nou Cicle Km.0

El teatre familiar anoienc s’aplega al nou Cicle Km.0

COMPARTIR

Donar a conèixer les companyies professionals de teatre familiar de la comarca, com treballen i els seus espectacles, és l’objectiu del Cicle Km.0, una iniciativa del Teatre de l’Aurora, impulsada amb la participació de les companyies anoienques dedicades al públic familiars. El cartell de la primera edició d’aquest cicle –que se celebrarà anualment per les festes nadalenques- presenta els espectacles El silenci d’Hamelin, de Farrés brothers i cia., El llop ferotge, de La companyia del príncep Totilau i diverses activitats paral·leles, que permetran conèixer les companyies de portes endins.

[Img #26330]Tal com explica Òscar Balcells, director del Teatre de l’Aurora, amb aquest cicle es vol “posar en relleu l’existència i el treball de les companyies de teatre familiar de la nostra comarca, companyies amb una llarga trajectòria i molt reconegudes arreu del país i a l’estranger, sobretot dins el sector professional, però que potser aquí, a casa, els seus “veïns” no coneixen prou”. El Cicle Km.0 compta amb la col·laboració de les companyies  2princesesbarbudes (Sant Joan de Mediona), Cia. La Mandarina (Igualada), Companyia Pelmànec (Piera), deParranda (Igualada/Manresa), Farrés brothers i cia. (Igualada), La companyia del príncep Totilau (Sant Martí de Tous), Teatre Nu (Sant Martí de Tous) i Tot Circ (Copons). Vuit companyies professionals de l’Anoia, que es dediquen principalment als espectacles familiars, amb experiència, prestigi dins el sector i amb espectacles de qualitat. “Aquesta és una situació gairebé insòlita al nostre país, som uns afortunats” assenyala Òscar Balcells, remarcant que “el Teatre de l’Aurora posa l’espai, l’escenari, per oferir una oportunitat per donar a conèixer no només la important feina que fan, sinó també com la fan”. En aquest sentit, en cada edició anual del Cicle Km.0, i paral·lelament als espectacles programats, creats per les companyies anoienques, es duran a terme un seguit d’activitats paral·leles (tallers, visites guiades, exposicions, etc.) “que seran el punt de trobada entre els artistes i els espectadors, un punt de trobada que permetrà conèixer una mica més els nostres “veïns” que es dediquen al teatre familiar a casa nostra”, afegeix el director de l’Aurora.

 

Farrés brothers i cia. presenten El silenci d’Hamelin

[Img #26331]Obrirà la primera edició del Cicle Km.0 la companyia igualadina Farrés brothers i cia., que presentaran el seu darrer espectacle El flautista d’Hamelin, estrenat aquest passat mes d’octubre a la Fira Mediterrània amb una molt bona acollida de públic i crítica. El nou espectacle de Farrés brothers i cia., juntament amb la coneguda actriu Olalla Moreno, és una fantàstica i emocionant versió d’El flautista d’Hamelin, el popular conte explicat des de dos punts de vista: el d’un nen, el Bruno, i el de la seva germana, la Clara, una nena sorda i, per tant, immune al poder i als encanteris del flautista. “Aquesta història tan coneguda és explicada amb la paraula dita i amb la llengua dels signes -que hem hagut d’aprendre i que té un punt molt teatral-, per posar en relleu una part de la societat que queda relegada, que viuen al món del sords” explica Jordi Palet, autor i director de l’obra, que adverteix que “veurem un espectacle sorprenent”. El flautista d’Hamelin es podrà veure el dissabte 26 i el diumenge 27 de desembre, a les 7 de la tarda.

Farrés brothers i cia ha creat diversos espectacles familiars que han tingut molt d’èxit i han estat premiats a Catalunya i arreu de l’estat, com El rei de casa (2005), OVNI (2007, en coproducció amb el Teatre de l’Aurora) o Tripula (2013).

‘El llop ferotge’, espectacle de La companyia del príncep Totilau

[Img #26332]Tres contes en un. Després d’haver-se menjat la Caputxeta, l’àvia, les sis cabretes i gairebé els tres porquets, el llop ferotge ha de fer front a un judici popular, que tindrà com a testimonis les mares d’aquests personatges populars. A partir d’aquest judici i d’aquests personatges, La companyia del príncep Totilau ens explica tres contes populars en una mateixa història, en un magnífic espectacle d’actors, màscares i titelles. Tal com explica Clara Dalmau, fundadora de la companyia i intèrpret d’aquest espectacle, “El llop ferotge és un muntatge divertit, una petita broma, però també vol fer reflexionar sobre la bondat i la maldat, sobre els prejudicis, les veritats absolutes i els judicis fets a la lleugera, tot creant empatia vers els personatges que pateixen. Perquè en el fons, el llop tenia molta gana…”. El llop ferotge es podrà veure el dissabte 2 i el diumenge 3 de gener, a les 7 de la tarda.

La companyia del príncep Totilau ubicada a Sant Martí de Tous, des de l’any 2007 ha creat diversos espectacles per a tots els públics que han rebut diversos premis, com Sis Joans (2007, coproduïda amb el TNC), Cavallet de cartró (2010) o El país del pa amb tomàquet (2013, en coproducció amb el Teatre de l’Aurora).

 

‘Xarxa Igualada no programa companyies d’aquí’

 

Clara Dalmau ha reconegut que “ja era hora” que el teatre anoienc pogués ser profeta a casa, perquè “les companyies d’Igualada no actuem a Igualada”. Salvant algunes contractacions de l’Ajuntament i l’escenari de l’Auroa, Dalmau ha assenyalat Xarxa Igualada, que “no programa companyies d’aquí”.

 

Joel Grau, des de DeParranda, s’ha afegit a la crítica dient que “és complicadíssim”, tot i que les companyies anoienques “ofereixen un ampli ventall d’arts escèniques, s’haurà d’aprofitar”. Grau valora positivament aquest primer aparador i espera que es crei un caldo de cultiu que generi més activitat teatral.

 

Activitats paral·lels per conèixer les companyies de prop

 

El Cicle Km.0, a part de donar a conèixer el treball dels artistes locals, també ofereix l’oportunitat de descobrir les companyies des de dins, a través d’activitats paral·leles, complementàries a la presentació dels seus espectacles. En aquesta primera edició, el programa del Cicle Km.0, presenta tres propostes: una visita guiada al taller de Farrés brothers i cia., un taller realitzat per La companyia del príncep Totilau i una exposició a càrrec de Tot Circ.

 

Coincidint amb les funcions de l’espectacle El silenci d’Hamelin, els Farrés brothers i cia. ofereix una visita guiada al seu taller, on els visitants podran descobrir les entranyes de l’espai de treball d’aquesta companyia igualadina. Mostraran els espais, els materials dels seus espectacles i, especialment, el procés de creació dels seus espectacles: des de la idea original fins a carregar la furgoneta per sortir de bolos. “El nostre taller és com unes golfes, on anem acumulant trastos i mandangues. Reconstruirem la nostra història, la dels nostres espectacles, i tibarem del fil per desembolicar el procés creatiu dels nostres treballs, els nostres viatges, i ho compartirem amb tothom que vingui” explica Jordi Palet, dels Farrés brothers i cia.

La visita guiada “Benvinguts al taller”, es durà a terme el diumenge 27 de desembre, en dos passis: a les 11 i a les 12:30h. Aquesta activitat és gratuïta i oberta exclusivament als espectadors que assisteixin a les funcions d’El silenci d’Hamelin que es duran a terme al Teatre de l’Aurora el 26 i 27 de desembre.

La segona activitat paral·lela del Cicle Km.0 és el taller “Aprèn a donar vida a un objecte!”, a càrrec de La companyia del príncep Totilau. Aquest taller es durà a terme en finalitzar les funcions de l’espectacle El llop ferotge, que la companyia anoienca representarà el 2 i 3 de gener al Teatre de l’Aurora. Els espectadors d’aquestes funcions que desitgin participar en aquest taller, hauran de portar un objecte (una paella, unes pinces, un raspall, una pilota…) que convertiran en un titella. “Agafarem aquests objectes, els hi traurem la seva mirada, la seva respiració, els hi donarem vida i amb aquest taller treballarem la interpretació amb titelles i objectes”, explica Jordi Hervàs, de La companyia del príncep Totilau.

Finalment, la companyia Tot Circ, de Copons, presentarà un tast de l’exposició “Retalls de circ”, un recull de cartells del món del circ de tots els temps. La mostra es podrà veure al vestíbul del teatre del 21 de desembre al 3 de gener. “Amb aquesta exposició volem donar un toc de circ al cicle” explica l’Elisabet Tomàs, que juntament amb Miquel Montiel dóna “tocs de circ” arreu del país des de fa 35 anys amb la companyia Tot Circ, que celebrarà properament el quinzè aniversari del Circ a les Feixes.

 

Funcions, horaris i venda d’entrades

Les representacions d’El silenci d’Hamelin tindran lloc dissabte 26 i el diumenge 27 de desembre, a les 19 h. Les funcions d’El llop ferotge es duran a terme el dissabte 2 i diumenge 3 de gener, també a les 19 h.

La visita guiada “Benvinguts al taller” de Farrés brothers i cia., es durà a terme el diumenge 27 de desembre, a les 11 h., i a les 12:30 h. al taller de la companyia, al carrer Sant Antoni de baix, 39, d’Igualada. La visita és gratuïta i va inclosa en l’entrada de l’espectacle  El silenci d’Hamelin. Un cop comprada l’entrada , els interessats en fer la visita han de fer una reserva a través del correu info@teatreaurora.cat

El taller “Aprèn a donar vida a un objecte!”, a càrrec de La companyia del príncep Totilau, es durà a terme el dissabte 2 i el diumenge 3 de gener, en finalitzar les representacions d’El llop ferotge i també és inclòs amb l’entrada per a les funcions d’aquest espectacle.

Les entrades 8 € i 6 € (amb els descomptes habituals) es poden adquirir per Internet i a la taquilla del Teatre de l’Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. També es poden reservar prèviament trucant al 938050075 exclusivament els dijous de 19 a 20 h. Més informació a www.teatreaurora.cat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*