Inici Economia El sector TIC treballa per implantar un centre de fabricació digital a...

El sector TIC treballa per implantar un centre de fabricació digital a l’Anoia

COMPARTIR

[Img #20137]El sector TIC de la comarca de l’Anoia està treballant el projecte de creació d’un centre de fabricació digital a la comarca. Més coneguts com a Fab Lab (acrònim de l’anglès Fabrication Laboratory), és un espai de producció d’objectes físics a escala personal o local que agrupa màquines controlades per ordinadors, especialment vinculats en els darrers anys a la implantació de sistemes d’impressió tridimensional. El concepte de Fab Lab apareix al començament dels anys 2000 al Center for Bits and Atoms (CBA) del Massachussets Institute of Technology (MIT). Les investigacions giren entorn de la relació entre el contingut de la informació i la seva representació física i l’empoderament de les comunitats gràcies a una tecnologia de base. A Catalunya hi ha tres equipaments d’aquest tipus, tots tres a Barcelona.

 

 

El sector ho va anunciar la setmana passada durant el Dinar Networking de la seva entitat de referència, TIC Anoia. L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, va assegurar que el Fab Lab -encara en una fase embrionària- “tindrà el recolzament de l’ajuntament”, però considera que aquesta iniciativa hauria d’anar lligada a un projecte més general del sector. Com a exemple, Castells va citar un hipotètic “espai conjunt  d’empreses TIC al costat del Campus Universitari” perquè ajudi “ja no només a atraure empreses, sinó a consolidar el que tenim”.

 

Sergi Marcén, responsable de desenvolupament industrial TIC i mobilitat de la Generalitat de Catalunya, ha proposat vincular aquest centre als sectors clau de l’economia anoienca, com el tèxtil o la pell, i fer-ho a través d’un “model col·laboratiu, on tots els agents de l’ecosistema d’innovació treballin conjuntament”. El govern català ja impulsa iniciatives similars a la capital catalana amb un sistema on “posem al ciutadà al centre de la innovació i a partir d’aquí comencem a fer coses”, que està “funcionant força bé”, segons Marcén. Xile i Egipte ja han demanat a la Generalitat col·laboració per implementar aquests models. El president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Blai Paco ha apostat igualment per “vincular-ho a les especialitzacions que ja existeixen a la nostra comarca”.

 

Punt de trobada del sector TIC

 

[Img #20139]Aquesta és la principal aposta d’un sector que es va aplegar la setmana passada a Sesoliveres en la sisena edició del Dinar Networking. El president de TIC Anoia, Jaume Catarineu, va recordar la trajectòria de l’entitat, nascuda l’any 2008 com una sectorial de la Unió Empresarial de l’Anoia. Constituïda com associació des de l’any 2013, TIC Anoia pretén, segons Catarineu, esdevenir punt de trobada de l’entorn TIC, impulsar projectes del sector i generar sinergies amb altres agents locals.

 

Catarineu va presentar la nova pàgina web de TIC Anoia, on s’ha incorporat una agenda amb les activitats formatives a la comarca, siguin gratuïtes o de pagament. Les properes activitats de TIC Anoia seran  un Cafè digital sobre facturació electrònica la setmana vinent i un taller sobre comerç electrònic que s’adreçarà als botiguers.

 

Igualada estableix sinergies amb el sector TIC d’altres comarques

 

Aquest 2015, l’entitat iniciarà trobades amb diferents sectors per tal d’establir sinergies entre el sector TIC i altres. TIC Anoia també està perfilant l’Eix TIC, una unió d’entitats equivalents al Bages, Berguedà, Penedès i Garraf. Aquest primer trimestre es farà una primera trobada d’aquest col·lectiu a Igualada. L’entitat obre les portes a empreses i professionals de perfils TIC

 

Previsions optimistes en el sector

 

El director de la consultora Penteo, Ivan González, va exposar a la trentena d’assistents, els reptes i previsions del sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació per aquest 2015. En síntesi, González veu optimisme i diu que “el sector se n’està sortint i l’impacte de la crisi en el sector TIC no ha estat com en altres, tot i que hi ha hagut un impacte”. El director de Penteo constata que “els clients estan disposats a pagar més i tenen projectes identificats que volen fer” i, el que és més important, “les TIC ja no només serveixen per gestionar millor el backoffice, sinó ara també poden ajudar a vendre més”. Podeu veure la conferència completa al vídeo adjunt.

 

Sergi Marcén, responsable de desenvolupament industrial TIC i mobilitat de la Generalitat de Catalunya, va reivindicar el paper de l’administració com a eina de suport per als sectors industrials i innovadors. En el cas de l’Anoia, Marcén ha fet una crida a “trobar el sector àncora” i ha posat els exemples de sectors industrials tradicionals com la pell o el tèxtil com a plataformes on es poden implementar noves eines tecnològiques. Ha defensat que a Catalunya “s’estan fent bé les coses” i que altres països europeus tenen com a referència positiva el sector TIC català. Marcén també ha convidat a les empreses anoienques ha explorar altres països “on hi ha un munt d’oportunitats”.

 

El grau d’enginyeria informàtica, a l’horitzó

 

Blai Paco ha fet una crida a les empreses del sector, i les ha convidat a fer “un compromís per tenir enginyers cobrant com a enginyers” que permeti portar al Campus Universitari d’Igualada un grau en Enginyeria Informàtica. I alhora ha considerat que aquesta aposta pot generar nous emprenedors i iniciatives del sector a la comarca. Paco ha reconegut la tasca del cicle formatiu impartit a l’Institut Milà i Fontanals, però assegura que cal fer un pas més enllà”

 

Els ajuntaments ofereixen suport

 

L’alcalde d’Òdena, Pep Solé, ha fet un repàs a alguns usos que fan els ajuntaments de les TIC, però ha fet una crida a les empreses del sector a “venir-nos a veure, perquè potser hi ha necessitats que es poden solucionar des de les TIC, però jo no ho se, jo no sóc informàtic”.

 

Marc Castells, un “alcalde digital” per a Ramon Costa, ha explicat les apostes per la pell i el tèxtil de la ciutat abans d’assegurar que “ara us toca a vosaltres” i ha convidat a “aportar idees per desenvolupar”, amb l’advertiment que “els diners públics no es poden llençar i, per tant, està prohibit no encertar-la”. També les gestions per tenir un grau.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*