Inici Festes El bon temps acompanya la Fira de Tots Sants de Calaf

El bon temps acompanya la Fira de Tots Sants de Calaf

COMPARTIR

[Img #25680]Aquest cap de setmana ha estat intens al municipi de Calaf, amb la celebració de nombrosos actes relacionats amb la tradicional Fira de Tots Sants. El sol i les altes temperatures han acompanyat la celebració d’aquesta festa, convidant calafins i visitants a passejar i gaudir de les activitats a l’exterior.

 

Dissabte al migdia es va celebrar a la plaça dels Arbres el primer concurs de sopa de carbassa feta a casa, al qual van participar nou cuiners. El jurat, format per l’alcalde de Calaf, Jordi Badia, el cuiner professor de la Joviat Jordi Solà i la presidenta de l’ARCA, Inés Sangrà, va tenir en compte el gust de cada sopa i també la presentació. Finalment, el veredicte proclamà guanyador José de la Torre, del restaurant-pizzeria La Coppe, qui va recollir el seu guardó i va explicar davant dels presents els secrets de la seva recepta. Mentrestant, els Escoltes de Calaf venien castanyes torrades entre el públic: entre dissabte i diumenge en van vendre uns 80 kg! A més del concurs, durant tot el matí les cuineres de l’ARCA van estar elaborant sopa de carbassa: en van repartir gratuïtament 300 racions entre tots els assistents. Malauradament, qui va fallar a la cita va ser la mediàtica cuinera Àvia Remei, per motius familiars, que li van impedir ser a Calaf a fer la seva demostració de cuina en directe.

 

Al vespre, la 12a nocturna de Calaf, organitzada per BikeCalaf, va tornar a ser tot un èxit: unes 600 persones van prendre-hi part en diferents categories (pedalada llarga i familiar, caminada llarga i familiar, cursa). Cal tenir en compte l’elevada participació de famílies, nens i, fins i tot, nadons amb cotxet, convertint la caminada familiar de 5 km en una gran festa. L’arribada va ser al voltant de les 22.00 h a la plaça Gran, per passar per la darrera de les “proves”: el passatge del terror instal·lat al carreró que hi ha entre la Casa Felip i l’església. Un gran nombre de participants es va sumar al sopar del Tasta la plaça!!!, una iniciativa que s’estrenava enguany i que va tenir una excel·lent acollida. La plaça, decorada amb tendals de colors i una il·luminació càlida, envoltada de petites fogueres, va ser un escenari excepcional per degustar les propostes dels restaurants i artesans de l’Alta Segarra. Tot plegat acompanyat de cervesa artesana i vi ecològic, i amb l’acompanyament musical en directe dels No fem un trio?. També es va fer la recreació teatralitzada de l’anunci de la pesta que el municipi va patir el 1651, gràcies a un grup d’actors del Casal de Calaf. En total es van vendre més 1.600 tastos, fent que molts dels restaurants fins i tot exhaurissin els seus plats.

 

[Img #25681]L’endemà diumenge, dia de Tots Sants, l’activitat va traslladar-se de nou a la plaça dels Arbres. Els primers a arribar van ser els productors de carbasses gegants, que participaven del 3r concurs de carbasses de Calaf. En van venir de tot arreu i de totes mides, i va ser espectacular veure la seva arribada i descarregada damunt de les bales de palla que els feien d’expositor. Les parades d’artesania van instal·lar-se al Raval de Sant Jaume, amb productes ben variats: farines ecològiques, xocolata, olives… però també joies, objectes de decoració, carbasses i fruits de tardor. Mentrestant, a la plaça, es podia veure com treballaven les cuineres de l’ARCA, preparant pa amb codonyat, i els Boines Negres de Sant Feliu de Codines, amb els seus deliciosos tastets de carbassa, que al migdia van repartir entre tots els assistents. També es va poder apreciar la feina en directe de l’artista Xiu, que va esculpir dues carbasses gegants: una amb una simpàtica cara, i l’altra amb la façana de l’església i el campanar de Calaf. A les 12 h va fer la seva arribada triomfal a la plaça la castanyera, acompanyada de l’hereu i la pubilla de Calaf, en Joel i la Gina, i damunt d’un fantàstic carruatge tibat per una mula. El pas de la comitiva va fascinar petits i grans, que van seguir-los fins a la vora del foc, on la castanyera va repartir castanyes i va explicar històries.

 

Just abans de donar per acabada la fira es va fer el lliurament dels premis del concurs de carbasses, a càrrec de la castanyera, l’alcalde Jordi Badia i el calafí Albert Casanovas, cultivador i impulsor del certamen. Tots els participants van rebre un diploma acreditatiu del concurs, i seguidament es van entregar els guardons. El calafí Joan Guix es va emportar el premi especial Alta Segarra, valorat en 50 euros, per la seva carbassa de 34 kg; Rubén Mendi (Valtierra) va rebre el 3r premi (50 euros) per la seva carbassa de 268 kg; el 2n premi (100 kg) va ser per a la carbassa de 278 kg, cultivada per Piqué (Sant Llorenç de Morunys); i, finalment, el 1r premi (150 euros) va ser per a Raul Gascón, d’Osca, amb la carbassa més pesada: 302 kg.
Després del lliurament dels premis, es van obrir algunes de les carbasses gegants per donar-ne a tothom qui ho volia: se’n van repartir 600 kg entre els assistents; un comiat ben adequat per a la Fira de Tots Sants d’aquest any, en la qual la carbassa ha tingut un gran protagonisme.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*