Inici Destacats El Desfolca’t planta cara a la pluja i omple de públic carrers...

El Desfolca’t planta cara a la pluja i omple de públic carrers i places de Calaf

COMPARTIR

Els dies 16 i 17 de juny els carrers i les places més emblemàtiques de Calaf es van convertir en un espai on gaudir de la música d’arrel i de la cultura popular. Amb 31 edicions celebrades, Desfolca’t s’ha convertit en un festival imprescindible pels amants del folk i de la cultura popular que fomenta la presència de la música d’arrel i tradicional amb la mirada posada en l’actualitat que busca acostar la cultura popular a públics i generacions diferents, convertint Calaf en un escenari obert a grans i petits.

Prop de 2500 persones han acudit a la seva cita anual per gaudir dels concerts i de diverses activitats entre les quals també s’inclouen les propostes gastronòmiques de proximitat gràcies a les Food Trucks habilitades al centre del nucli antic de Calaf, així com de la cervesa artesana Guineu.

El divendres 16 de juny, es va inaugurar el festival amb un homenatge al músic Kepa Junkera. El poder de convocatòria de Desfolca’t es va fer evident des del primer moment, ja que prop d’unes 400 persones van acudir al pati del Casal de Calaf per veure el documental Berpiztu on s’aborda la trajectòria professional de Kepa Junquera, músic que durant molts anys va ser cap de cartell del Desfolca’t. Seguidament, es va celebrar un sopar popular. El primer dia del festival, s’acabava a altes hores de la nit amb l’actuació del grup musical The Buckets Brothers, que a ritme de swing and roll, ens van convidar a gaudir de la festa de la música d’arrel i els balls populars.

El dissabte 17 de juny vam poder gaudir d’una matinal que començava amb un taller on vam aprendre a tocar les castanyoles a l’estil menorquí i mallorquí al ritme de la jota, el fandango i el bolero, el festival també disposava d’un Espai en Off obert per tothom, mentre que a la plaça del Mercat de Calaf els gegants i els bastoners de Calaf fomentaven l’ambient festiu i participatiu amb els seus balls tot convidant el públic assistent a formar part d’una animada cercavila encapçalada per La Diatònica.

La celebració de la música d’arrel arribava al seu punt àlgid dissabte a la tarda amb la magnífica actuació de la cantautora Mar Pujol que, amb gran sensibilitat, va anar desgranant els temes del seu disc. Per la seva banda, el quartet musical Alaire amb una proposta que combina la rumba, ritmes llatins, el sabor clàssic del folk celta i el flamenc va omplir la plaça del Ravalet d’alegria i gresca. També destaca la proposta musical del grup emergent La Puntual Folk que va obtenir una fantàstica rebuda per part del públic.

A quarts de deu de la nit Carlos Núñez entrava amb força, passió i carisma a l’escenari habilitat a la plaça Gran de Calaf que estava plena de gom a gom per un públic expectant i tan apassionat com el músic gallec que, amb els seus instruments i acompanyat d’una formació excel·lent, va oferir un concert memorable. Tot i que la pluja va fer acte de presència a l’últim bis del concert, no va ser suficient com per aturar els aplaudiments d’un públic entusiasta i rendit al mestratge del músic gallec més internacional del panorama de música tradicional i d’arrel actual.

Malgrat que la pluja ens va obligar suspendre les actuacions de Som Fetus + Belda i de Les Betuzca, ambdós grups van improvisar finalment un concert en acústic sota les porxades de la Plaça Gran, fent que el festival s’allargués unes hores més. La pluja si que va obligar a suspendre el concert de Xavi Sarrià.

Des de l’organització destaquen la bona rebuda del públic i l’ambient participatiu i engrescador que s’ha viscut al llarg de dues intenses jornades en què el folk i la música d’arrel han estat les veritables protagonistes de l’edició d’enguany, alhora que agraeixen profundament la participació de totes les persones que han fet possible el festival, així com l’atenció rebuda per part dels mitjans de comunicació.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*