Inici Cartes dels lectors Les dades de l’Anoia demostren que crear ocupació de qualitat i amb...

Les dades de l’Anoia demostren que crear ocupació de qualitat i amb drets és possible

COMPARTIR

A l’hora de fer un balanç general de l’any 2022, de bon segur que de seguida ens vindran al cap fets com el començament de la guerra a Ucraïna o el desbordament de les xifres d’inflació a nivell global.

Però l’any 2022 serà recordat també per una Reforma Laboral que pretén revertir els aspectes més negatius de la reforma de 2012, impulsada pel Govern del Partit Popular i que tant han minvat els drets de les persones a casa nostra.

Encara és d’hora per valorar-ne l’impacte total, però des de CCOO fem una interpretació positiva a partir de les constatacions del creixement de la contractació indefinida, de la forta caiguda de la temporal i del fre en el seu abús, que era norma habitual i un comportament disfuncional del nostre mercat de treball durant les últimes dècades.

A l’Anoia la contractació indefinida s’ha gairebé triplicat respecte les xifres de l’any anterior, i les dades de l’atur freguen els mínims històrics, sumant poc més de 6.700 persones. Així, si a 2021 a la comarca amb prou feines es van superar els 4.000 contractes indefinits, a 2022 van ser 11.598 les persones que van signar aquesta modalitat de contracte.

Pel que fa a la modalitat de jornada, creixen els contractes fixos-discontinus, encara que només representen el 8% del total, mentre que augmenta molt la modalitat de contracte de jornada completa. Concretament, durant 2022 hi va haver més de mil contractes més a temps complet a tota l’Anoia, el doble que el creixement dels contractes a temps parcial.

Els homes i les dones han millorat substancialment en termes d’estabilitat, menys parcialitat, més contractació indefinida i més ocupació a jornada completa, però elles ho fan sempre a un ritme inferior al dels homes, ja que el punt de partida és força diferent, suportant majoritàriament la inestabilitat laboral o la parcialitat no volguda.

A tot això hem d’afegir l’efecte positiu i contundent que tindrà l’estabilització de les treballadores i els treballadors interins i temporals de l’administració pública. Aquest és un de les resultants de l’esforç de  CCOO per reduir la temporalitat a l’administració en els termes que marquen les directives de la Unió Europea.

Molts treballadors i moltes treballadores públiques es troben actualment contractats en abús de temporalitat a ajuntaments, consells comarcals, centres educatius, centres de salut i altres organismes administratius. Però l’elaboració de la Llei de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a la funció pública, un exercici de consens entre els partits polítics i els sindicats més representatius al sector (amb CCOO al capdavant, per cert) permetrà que durant 2023 i 2024 gairebé la totalitat d’aquestes persones passin a tenir un contracte indefinit.

Un altre dels beneficis de la Reforma Laboral fa referència a la negociació col·lectiva, al recuperar la ultra activitat dels convenis col·lectius (és a dir, que no caduquen de manera automàtica) i facilitar el desenvolupament de millors continguts i condicions laborals. Aquest fet aporta més garanties i estabilitat en un moment en què l’element central de conflicte continuen sent les clàusules de revisió salarial, dins un context global molt difícil i complex.

S’ha facilitat la recuperació de la creació d’ocupació i s’ha evitat la destrucció de milions de llocs de treball (a l’anterior crisi de 2008 la recepta va ser protegir els beneficis per sobre del factor treball) i la reducció d’algunes bretxes de desigualtat més habituals.

Les dades avui desmunten alguns dels grans dogmes neoliberals que afirmaven que pujar el salari mínim o legislar afavorint la contractació estable significarien una devaluació del creixement econòmic o un increment exponencial de l’atur.

Estem davant d’un bon acord, que no esgota les reivindicacions sindicals. Hem de seguir disputant la recuperació salarial començant pel SMI, què és la millor garantia per mantenir el creixement i recuperar la cohesió social. Les 6.782 persones registrades a l’atur a l’Anoia necessiten de polítiques públiques amb recursos.

Hem d’aprofitar els fons Next Generation per donar estabilitat i horitzó al teixit productiu, reindustrialitzar amb criteris de sostenibilitat ambiental, activar inversions, ampliar l’escut social i continuar millorant la qualitat del treball a través de polítiques actives d’ocupació que aprofundeixin la idea de la plena ocupació i la formació al llarg de la vida, tot incorporant més acompanyament, orientació i formació professional per encaixar oferta i demanda.

Volem seguir negociant sobre les causes i el cost dels acomiadaments i posar solucions a allò que destaquen diferents informes d’Inspecció de Treball: l’alt nivell de contractes temporals que superen el màxim de durada legal, la contractació irregular de fixos discontinus i el caràcter estructural de llocs de treball amb contractació temporal.

I per últim, urgeix seguir avançant en polítiques d’igualtat per superar la bretxa de gènere, acordant les condicions de transparència retributiva, que continuen sent una xacra del nostre model productiu i continua menystenint al 50% de la força de treball.

En definitiva, el resultat de la Reforma Laboral ha estat positiu en termes econòmics, socials i polítics per a la nostra comarca, per a Catalunya i per tot l’Estat. Ha estat una molt bona eina per combatre la lògica i cultura anteriorment instal·lada de precarietat, inestabilitat i baixos salaris. També reforça el diàleg social en termes d’acords de llarg recorregut, amb el concurs actiu dels agents socials i econòmics, com a mètode que demostra la seva utilitat i eficiència per a les persones treballadores, així com per a l’economia inclusiva i més sostenible que necessita l’Anoia.

ALFRED SIMÓ ARTOLA

Coordinador CCOO Anoia

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*