Inici Societat Crida a la responsabilitat davant del risc d’incendi més elevat en 18...

Crida a la responsabilitat davant del risc d’incendi més elevat en 18 anys

COMPARTIR
Els accessos al Parc Natural de Montserrat estan tancats des d'aquest dimecres per l'elevat risc d'incendi. Foto: PN Montserrat.

La previsió del Servei de prevenció d’incendis del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural apunta a la pitjor setmana de perill d’incendi dels últims 18 anys en bona part del país, inclosa la comarca de l’Anoia. Segons indica el Govern, l’arribada d’una massa d’aire saharià crearà unes condicions extremes com les que han afavorit els virulents incendis de Turquia i Grècia.

“Cal molta precaució, fa molts anys que no ens trobem en un episodi d’altes temperatures, baixa humitat, uns set dies de durada i un llarg període de sequera, fet que el fa especialment perillós i que eleva el risc d’incendi del país”, explica el secretari d’Agenda Rural del departament d’Acció Climàtica, Oriol Anson. En aquest sentit, insisteix en què ara que molta gent es troba de vacances s’opti per activitats a la platja: “Pot ser que quan es vulgui anar al bosc no hi puguin anar perquè hi hagi hagut algun incendi”, adverteix.

Així, l’aire saharià serà “persistent i intens” i les temperatures no baixaran a la nit. Això, sumat a la humitat relativa molt baixa i a la sequera, fa que el risc d’incendi sigui especialment alt a les comarques de Ponent, la Catalunya Central i el prelitoral central.

L’afectació principal serà a les comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, la Noguera, la Segarra, el Segrià, el Solsonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

L’últim cop que Catalunya va patir una onada de calor tan extrema va ser el 2003, quan l’episodi es va allargar 15 dies i van cremar 1.000 hectàrees.

Mesures preventives

El Govern ha fet una crida a evitar l’accés al bosc si no és estrictament necessari, i a extremar les mesures de prevenció i de protecció en cas que s’hi vagi. L’objectiu és tant minimitzar les possibles causes humanes d’un incendi com evitar situacions de risc si se’n declara algun.

El Departament d’Acció Climàtica també ha demanat a les entitats agràries Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), en coordinació amb les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), que llaurin els camps de cereal de manera perimetral fins a l’arribada de l’onada d’aire calent per netejar el terreny i crear franges de protecció que dificultin la propagació del foc.

Tancats els accessos a Montserrat

Els Agents Rurals tancaran els accessos al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, al Parc Natural de la Serra de Montsant, l’Espai Natural Protegit del Montmell-Marmellar, la Serra de Montsec i la Baronia de Rialb davant l’onada de calor, que provocarà un alt risc d’incendi forestal. El cos d’Agents Rurals reforçarà la vigilància durant l’episodi, que està previst que s’allargui com a mínim fins diumenge. Concretament, a partir de la propera mitjanit, s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa a 279 municipis de 24 comarques, on queden suspeses totes les activitats que suposin un risc d’incendi forestal.

ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*