L’entitat Igualada Comerç ha iniciat la segona fase del Pla endegat al 2017, aquest cop centrat en la reducció de residus i millora de la sostenibilitat dels comerços de la ciutat.
En la primera fase del pla es van visitar 173 comerços, i 66 van decidir participar-hi. Als establiments que van voler participar, se’ls hi va fer auditoria energètica, i posteriorment se’ls va fer arribar l’informe, on es detallen les propostes de millora. Aquestes millores passen, entre d’altres, per millorar tancaments, il·luminació i climatització més eficients, optimitzar contractació elèctrica, eliminació d’energia reactiva, gestió de residus, etc.).
Igualada Comerç inicia la segona fase del pla, ara centrat en la prevenció de residus i la lluita contra el malbaratament alimentari. Entre les actuacions previstes, es crearà un Segell de sostenibilitat d’Igualada Comerç; es realitzaran formacions i tallers de cuina d’aprofitament; es dissenyaran, fabricaran i repartiran carmanyoles reutilitzables perquè els clients de restaurants es puguin emportar el menjar sobrant i fins i tot es pretén crear una nevera comunitària, cedir aliments en bon estat però que no es consumiran.
Pel que fa el foment de la reutilització, es faran jornades i seminaris de formació per la reutilització; creació de la imatge i sistema de carrets de compra retornables; creació imatge i servei per restaurants que serveixin aigua de l’aixeta; disseny i fabricació de bosses reutilitzables per establiments i de bosses per establiments de venda de pa.
Aquesta 2a Fase del “Pla Integral d’Estalvi, Eficiència i Sostenibilitat” es presentarà el proper 20 de març, a les 12 hores a la seu d’Igualada Comerç en una roda de premsa que comptarà amb l’assistència dels representants de la Generalitat de Catalunya, les autoritats locals de l’Ajuntament d’Igualada i també els representants d’Ecostudi, empresa que executarà el projecte.
Els dies posteriors, es realitzaràn dues jornades, obertes a tots els interessats. Es tracta de:
-Jornada de compra a granel i taller d’esferificacions i contra el malbaratament alimentari, que es farà el 21 de març (17:00 h. a 19:00 h.) i
-Xerrada de com estalviar 1.000€ fent compra sostenible i taller de batuts en fruita madura, que es portarà a terme el 23 de març (17:00 h. a 19:30 h.)
Al igual que en la primera fase, la presentació i inici d’aquest projecte que porta a terme Igualada Comerç es fan emmarcats dins de la segona edició de la Setmana del Comerç, una iniciativa pionera i de país, que concentrarà en pocs dies un bon nombre d’esdeveniments de promoció, intercanvi d’idees i experiències, o senzillament espais de trobada arreu del territori català.