Inici Societat Comença la campanya d’excavacions a l’Abric Romaní

Comença la campanya d’excavacions a l’Abric Romaní

COMPARTIR

[Img #31745]Aquesta setmana ha començat una nova campanya de les excavacions arqueològiques que es duen a terme des de fa 34 anys al jaciment de l’Abric Romaní, a Capellades. Aquest any, unes 55 persones treballaran fins al 28 d’agost per aprofundir els coneixements sobre un assentament neandertal que té 60.000 anys. Les excavacions se centren aquest any al nivell Q, que fins ara ha aportat unes 10.000 restes arqueològiques. Tot un tresor per als investigadors.

 

El director de l’excavació, Eudald Carbonell, explica que ja han començat a sortir campaments de grups d’entre sis i vuit persones “que eren caçadors de cavalls, cérvols i cabres”. Entre els elements que més troben durant aquests treballs hi ha els fogars (dels quals n’apareixen entre 40 i 50 cada any), fet que fa de l’Abric Romaní un jaciment “únic al món, “ja que és el lloc on s’han excavat més fogars de la història”. Per aquesta raó i per les restes d’eines i ossos d’animals que s’han trobat, l’objectiu de Carbonell es convertir el jaciment “en un referent per explicar la gastronomia, l’alimentació i les formes de viure que tenien els neandertals”.

 

Amb aquesta finalitat hi pren part un equip de 55 persones provinents de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Barcelona (UB), de Universitat Oberta de Catalunya (UOC), de la Universitat de Girona (UdG), de la Universidad Complutense de Madrid (UCM), de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM), de la Universidad de Alcalá de Henares, del Museo de Ciencias Naturales, de la Universitat de Granada (UGR), de la Universidad del País Vasco (UPV), de la Università di Ferrara (Itàlia), de la Universitat de Toulouse (França), i de la Universitat de Brno (Txèquia).

 

Aquesta intervenció, dirigida pel professor Eudald Carbonell (IPHES-URV), compta amb el finançament de la Generalitat de Catalunya i del propi IPHES. Forma part del projecte quadriennal de recerca d’aquest institut que porta per nom “Abric Romaní – Cinglera de Capelló” finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat. A banda de l’excavació, es realitzarà un sondeig mecànic per conèixer la potència de la seqüència en dos punts diferents del jaciment al marge de l’àrea d’intervenció.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*