Inici Societat Clou el cicle de xerrades sobre l’ètica als serveis de salut mental

Clou el cicle de xerrades sobre l’ètica als serveis de salut mental

COMPARTIR

L’Associació per la Rehabilitació de Persones amb Malaltia Mental de l’Anoia (ARMPA) va clausurar el dimecres de la setmana passada el Cicle de Xerrades de Tardor amb la conferencia  “El dret a decidir del malalt mental: els límits a l’autonomia de la seva voluntat?” a càrrec Francesc  José Maria, advocat, vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya i membre del Comitè Ètica de l’Anoia del CSA. Des de un punt de vista jurídic,  va fer èmfasi  en el dret del pacient  al consentiment informat i les excepcions que comporta, així com també els requisits que han de tenir en compte els professional per respectar la seva autonomia. Va acabar explicant com es troba en l’actualitat la proposta de regulació del Tractament Ambulatori  Involuntari.

[Img #2499]Amb aquesta xerrada es tancava  un cicle de conferències sobre l’Ètica als Serveis de Salut  Mental que  es va inaugurar amb la xerrada de Francisco Muñoz, responsable de l’ Àrea socio-comunitària  de la Federació d’Associacions de persones Afectades de problemes de Salut Mental (FECAFAMM), a on es va reflexionar sobre la postura dels professionals als serveis d’atenció a la malaltia mental, així com també sobre les dinàmiques que es generen  en aquests serveis. En parlar sobre la confiança entre professional i usuari, va parar especial atenció en què la clau és creure en l’usuari i en el treball sense por, ja que la decisió que prengui l’afectat  pot ser un risc però no un perill.
 
Va donar continuïtat al cicle, el doctor Joan Ribas, director del Servei de Psiquiatria i Salut Mental del CSA i President del Comitè d’Ètica de l’Anoia, amb el títol “Ètica, decisions i malalties”. Ribas va parlar i debatre sobre l‘autonomia psicològica i moral del malalt mental, dels dubtes que pot generar la seva voluntat sobre la capacitat de decidir sobre   el tractament a rebre, per exemple,  quan els seus arguments no són prou coherents amb els seus interessos, entre ells el de la beneficiència. També va fer algunes aproximacions sobre com es pot valorar  la competència.

Les conferències han estat molt dinàmiques, amb una destacada  participació d’afectats i familiars, així com també de professionals de la salut i del camp del treball social.

Des de l’any 2004, l’associació ofereix aquest cicle  de xerrades orientades a augmentar el coneixement de la població sobre aspectes relacionats amb la salut mental. Per aconseguir  un benestar  integral  de les persones  afectades per problemes de salut mental, així com també les seves famílies,  cal tenir en compte tots els aspectes de la seva vida i  també cal fer-ne difusió  per trencar prejudicis sobre aquest col•lectiu.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*