Inici Societat Calaf aprova les ordenances fiscals per l’any vinent

Calaf aprova les ordenances fiscals per l’any vinent

COMPARTIR

L’Ajuntament de Calaf va celebrar una sessió extraordinària el dilluns dia 23 d’octubre per l’aprovació de les ordenances fiscals per a l’any 2024 que van comptar amb els vots en contra de l’oposició.

L’alcaldessa Montse Masses va explicar que des del 2019 no s’havia tocat cap import d’aquestes prestacions i que per això, tot i que l’IPC acumulat des d’aleshores és del 16,6%, el consistori havia proposat un increment del mínim possible.

Algunes de les ordenances destacades que s’han modificat són:

Núm.1: Impost sobre béns immobles
S’aplica un recàrrec del 50 o 100% sobre aquells habitatges desocupats amb caràcter permanent (+ de 2 o 3 anys).

Núm. 12 i 13: Ocupació de la via pública amb taules, terrasses i atraccions
En aquest cas, s’han ajustat els preus. Pel que fa a les parades del mercat s’ha baixat el metro líneal de 3 € a 2, 40 € i s’ha reduït de 4,52 € a 3, 16 € el de les fires. En el cas de les terrasses, s’ha baixat a 9,36 € el metro líneal pels establiments que paguen la taxa tot l’any. Finalment, s’ha ajustat el coeficient de les atraccions per donar cabuda també a aquelles instal•lacions de gran volum.

Núm. 15: Taxa del servei de gestió de l’aigua
Segons va explicar el regidor Roger Rotés, l’ATLL (Aigües Ter-Llobregat) ha informat l’Ajuntament que pujarà més d’un 45% el preu del cost de l’aigua que arriba des de la Llosa del Cavall, que en el cas de Calaf és d’un 60%. Per tal de reflectir aquest increment a la factura de l’aigua de la millor forma, es pujarà un 5%, 10%, 15% i 20% el cànon del servei de l’aigua de forma progressiva a cada un dels quatre trams, així el consumidor mitjà no es veurà molt perjudicat que és el que es troba entre el tram 1 i 2.

Els grups de l’oposició es van mostrar sorpresos que, tot i la inversió en la planta de neteja de nitrats, encara es consumeixi tanta aigua de la Llosa. En aquest sentit, Sumem va demanar poder modificar aquests percentatges d’abastiment per abaratir l’aigua i Junts per Calaf, va demanar aplicar bonificacions en els casos de pràctiques d’estalvi de consum de cara a les ordenances del 2025.

Roger Rotés, va voler aclarir que aquests percentatges 60-40 segueixen uns criteris objectius i optimitzats de cost també, ja que extreure més aigua dels pous també suposa un increment del cost energètic, de gestió i de manteniment de la planta. En tot cas, ara es revisarà aquestes regles segons el nou preu de l’aigua comprada a l’ATLL.

Núm. 22 i 23: Taxa prestació de serveis a l’escola de música i la llar d’infants
Tot i que els dos serveis continuaran sent deficitaris, s’ha valorat necessari reduir part del sobrecost i s’ha pujat un 2,5% la taxa.

Núm 25: Taxa del servei de gestió de residus
S’incrementa un 5,5 % la taxa del servei de recollida porta a porta que fins ara era de 119,17 €, el mateix preu que el 2015.

En aquest sentit, Montse Mases va explicar que si s’hagués anat aplicant l’IPC, la taxa, actualment, seria d’uns 140 € i que la pujada dels preus del carburant, sous, subministraments… han fet necessari aquesta mínima pujada. D’altra banda, el regidor Jordi Biosca, va afegir que està previst poder aplicar la taxa per generació per residus el 2025, però que encara s’està estudiant amb la Diputació com poder vincular la part fixa i la variable.

Per la seva part, Joan Caballol, va demanar valorar posar contenidors intel•ligents per sufragar l’increment de despesa de personal que suposa el sistema porta a porta.

Finalment, també es va aprovar l’increment del 0,5% de les retribucions del personal; l’adjudicació de la concessió del Centre de Dia a la Residència Tercera Edat l’Onada; el pla parcial de delimitació del sector SUD-2 Maquinària agrícola Solà i una moció de suport al Correllengua 2023.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*