Inici Societat Un restaurant anoienc, entre els 33 de Catalunya que reben la distinció...

Un restaurant anoienc, entre els 33 de Catalunya que reben la distinció ‘Slow Food’

COMPARTIR

[Img #6369]La Fonda del Saumell, de Vallbona d’Anoia, és un dels 33 restaurants catalans que han rebut aquest dilluns la distinció ‘Slow Food’ per impulsar una cuina de proximitat i ecològica. Una de les coordinadores, Neus Monllor, del restaurant Espai Tomata de Burg (Pallars Sobirà), ha explicat que es tracta d’establiments que ofereixen aliments cultivats a menys de 100km i produïts ecològicament. «Un restaurant no és km0 perquè té verdura ecològica del seu hort, sinó perquè la globalitat de la seva cuina treballa amb aquesta filosofia», ha aclarit. [Img #6370]Segons ha explicat, cada cop són més els clients conscienciats que busquen aquest tipus d’establiment. El prestigiós cuiner Joan Roca ha estat l’encarregat de lliurar el distintiu a l’acte celebrat a la Fundació Alícia.

El moviment defensa els productes autòctons i les espècies vegetals i ramaderes pròpies del territori. L’acte, que s’ha celebrat a la Fundació Alícia de Sant Benet de Bages, ha comptat amb la presència del prestigiós cuiner Joan Roca, que ha estat l’encarregat de lliurar els diferents galons. Aquesta distinció es renova anualment i enguany 30 restaurants l’han mantinguda, mentre que tres més s’han donat de baixa i uns altres tres l’han rebuda per primera vegada.

Una de les coordinadores de ‘Slow Food’, Neus Monllor, ha explicat que el moviment està integrat per «diversos col·lectius convençuts que l’agricultura ecològica és el camí que cal seguir per continuar treballant al camp». Segons Monllor, un plat es pot considerar km0 quan la major part dels seus ingredients es compren directament a la pagesia local situada a menys de 100km. A més, ha afegit que els productes també han de ser majoritàriament ecològics i que no es permet l’ús d’aliments transgènics ni de peix en perill d’extinció. Actualment, el moviment ‘Slow Food’ està representat a 122 països diferents.

Més clients «conscienciats»

Enric Millà, cuiner del restaurant El Dien de Vallfogona de Balaguer (Noguera), ha explicat que cada vegada són més els clients «conscienciats» que busquen aquest tipus d’establiment. Pel que fa als productors, Monllor ha afegit que, ens els últims temps, hi ha hagut «un resorgiment d’una nova agricultura que obre les portes a que els cuiners Slow Food tinguem més facilitat a l’hora de trobar producte», però ha afegit que cal treballar per crear una xarxa de productors que puguin assegurar uns productes «de qualitat, bons, nets i justos».

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*