El Zoom d’Igualada ha arrencat la 21a edició amb un nou format que posa més valor en la convocatòria de premis. Ha passat a dir-se Premis Zoom Internacionals de continguts audiovisuals de Catalunya i enguany s’han rebut 81 projectes de 14 països diferents. Si bé el certamen ha deixat de projectar els films de la Secció Oficial, sí que es mantenen les dels treballs de Km0. «És una evolució natural després de 20 anys», afirma a l’ACN la seva codirectora, Anna Cervera. També es manté l’aposta per la formació a joves amb les Zoom Class. Enguany hi participen 250 estudiants de l’Anoia amb l’objectiu d’acostar el sector i despertar vocacions. La gala dels premis se celebrarà aquest dissabte a les 9 del vespre.
La platea del Teatre de l’Ateneu d’Igualada s’ha omplert aquest divendres al matí amb més de 250 estudiants d’Instituts de l’Anoia, però també d’universitats i centres d’estudis audiovisuals per participar a les Zoom Class, que recullen les experiències de producció d’alguns dels continguts que participen a la Secció Oficial. La codirectora del Zoom, Anna Cervera, ha explicat que aquestes sessions tenen per objectiu «apropar la professió als joves explicant-la des de dins i que vegin que pot ser una sortida professional».
En concret, les sessions d’aquest divendres s’han centrat en el nou programa de TV3 dirigit per Ramon Gener, ‘Això no és una cançó’, i també s’ha fet una sessió sobre el món dels càstings, en què s’ha parlat sobre l’accés dels joves actors a les sèries de televisió. La masterclass ha comptat amb la participació de Patricia Romera -representant d’actors-, Leticia Criado -directora de càsting- i Biel Rossell -actor igualadí-. Precisament, Rossell ha explicat que, arran de la pandèmia, molts dels càstings van passar a ser virtuals i assegura que, un cop passada la crisi de la covid, això s’ha mantingut. «Es continuen fent molts càstings no presencials i els ‘self-tapes’ -un actor es grava a si mateix fent un càsting- han vingut per quedar-se», ha exposat.
La 21a edició del Zoom arriba amb un replantejament del format, ja que s’ha deixat enrere el concepte de festival i s’ha passat a donar més pes als premis. Els impulsors del Zoom han volgut fer una aposta més forta per la gala dels premis, que se celebra aquest dissabte a les nou del vespre, i que es pugui convertir en una «gran trobada» amb la indústria del sector. La codirectora del certamen ha dit que aquests premis permeten donar més importància al «reconeixement i visibilitat dels continguts» i creu que ha estat una «evolució natural» després de 20 anys d’experiència.
La transformació del festival en uns premis ha suposat que es deixin de projectar les pel·lícules que competiran a la Secció Oficial del Zoom, que enguany seran 41 produccions de 14 països diferents. Amb tot, Cervera ha dit que s’ha decidit mantenir la projecció dels films de la secció Km0, que inclouen produccions de proximitat amb presència igualadina.
La gala d’entrega de premis serà aquest dissabte i, a banda de donar-se a conèixer les produccions guanyadores de les cinc categories dels Premis Zoom, també s’entregaran els Premis d’Honor 2023, que enguany recauen en el còmic José Corbacho i la cantant i actriu Nina.
Lourdes Casademont – Mar Martí / ACN