Inici Societat Els viticultors de la Conca d’Òdena celebren una dècada reivindicant el vi...

Els viticultors de la Conca d’Òdena celebren una dècada reivindicant el vi fet a l’entorn d’Igualada

COMPARTIR

Fa 10 anys, un grapat d’amics que tenien en comú un mateix entreteniment de cap de setmana, la vinya  i el vi, van iniciar en un sopar i tastant els seus vins, el que seria després l’Associació de petits Viticultors de la Conca d’Òdena. Alguns no s’havien deslligat del tot del passat viticultor de la Conca i cuidaven petites vinyes velles d’una forma precària, seguint una tradició que els seus avis i pares els havien ensenyat. D’altres  van plantar vinyes noves amb il·lusió, convertint un most en vi sense saber massa cap on evolucionaria. Després  d’omplir alguna bota del vinagre i de tant en tant fer un vi bebible, no picat i sense gaires regustos, aquests amics, uns i altres, van decidir posar en comú les seves habilitats i deficiències, en definitiva, tastar els seus vins, criticar-los, gaudir-los i aprendre uns dels altres. La millor manera era muntant un sopar tast, compartint els seus vins amb familiars i amics. Després d’aquell primer sopar, ja fa deu anys, els vins van anar millorant, any rere any. Vam passar de presentar 5 o 6 vins a més de 25 a l’actualitat i de mitja dotzena de petits viticultors a més de 40 a l’actualitat.

Al 2015 finalment s’aproven els estatuts del que serà l’Associació de Petits viticultors de la Conca d’Òdena, una associació sense ànim de lucre, una fórmula que els ha permès aglutinar tot un munt de gent que amb una copa de vi a la mà parlen el mateix llenguatge i que saben el que costa portar una vinya amb mitjans precaris.

Durant aquest deu anys s’han fet veure a  diferents fires i esdeveniments de la Conca: Jornades Gastronòmica de les Plantes Oblidades a Igualada , Mercat de les Espècies d’Argençola, Fira de la Vinyala a Òdena, Festa de la Verema a Òdena, TastAnoia a Igualada, Festa de la Cassola de Vinya i Olla de Murri de Vilanova d’Espoia, Festa del Vi Novell al local de Xauxa a Igualada…

Una de les activitats de la que més orgullosos estan és de la de recuperar vinyes velles, algunes de més de 100 anys, que d’altra manera ja estarien arrencades. Un patrimoni a preservar, sens dubte també per conservar les  varietats antigues i molt aclimatades a la Conca d’Òdena com ara el Sumoll, el Carregarucs, la martorella o la Montònega i  les que no coneixem encara.

Durant els propers dos anys tenen l’objectiu de fer un escandall de les vinyes i les varietats que tenen, fent un mapa real de les vinyes.

Els membres de l’entitat han anat plantant vinyes, malgrat «les restriccions que cada vegada més ens imposa l’Administració». Només a l’any 2018 van plantar mes de 3.000 ceps, amb fusta recuperada de les seves vinyes velles.

Els petits viticultors, contra Can Morera

Els petits viticultors afegeixen que «ens estimem el territori  i estem en contra  d’un polígon industrial de 400 hectàrees, de caràcter especulatiu i innecessari que planeja pel bell mig de la Conca. Recolzar activament l’alternativa al Parc Agrari. Els terrenys que volen ocupar son excel·lents per plantar-hi vinya i a més, un percentatge  important son de l’ INCASOL, de tots els catalans…».

El col·lectiu afegeix que «no cal dir que hem evolucionat  molt amb els anys: La majoria de les nostres vinyes poden passar amb el segell de ecològiques, ja que no es fan servir herbicides, ni insecticides, per la Malura només  sofre i pel Mildiu només coure. Tractaments preventius  i no curatius sistèmics.  Prioritzem la qualitat a la quantitat amb el màxim respecte al medi».

Finalment, reivindiquen que «les qualitats d’alguns dels nostres vins no tenen res a envejar als de les denominacions d’origen del nostre entorn, imprimint el caràcter secà, aspre i dur de la terra, de l’olla que es la Conca d’Òdena».

FER UN COMENTARI

*