Inici Societat Vilanova del Camí ret homenatge a la seva comunitat educativa

Vilanova del Camí ret homenatge a la seva comunitat educativa

COMPARTIR

La Festa de l’Educació de Vilanova del Camí va ser una de les més participatives dels darrers anys. Les activitats lúdiques per a infants i joves van omplir la plaça de Can Papasseit  i els actes institucionals van aplegar més d’un centenar de persones al centre polivalent.

Les primeres activitats de la Festa de l’Educació es van portar a terme a la plaça de Can Papasseit on s’havien preparat tallers de manualitats, amb La Xarranca. També es van fer tallers de robòtica i de grafiti, que va tenir molt d’èxit, especialment entre els més petits, i el resultat va ser espectacular.

A la plaça tampoc no hi va faltar la música gràcies a l’espectacle de Karaokes Kids i el seu particular karaoke del qual va gaudir-ne tota la família mentre “La Petita dolceta” acabava d’endolcir la tarda amb xocolata desfeta i melindros.

Mentrestant, a l’escenari de Can Papasseit, i tancat al públic, es va organitzar una activitat de dinamització per a mestres i professors. Yannick Ramis, va preparar-los un Mestres Chef, una prova culinària que els membres de la comunitat educativa va haver de resoldre en 15 minuts. Es van organitzar 6 grups de cuiners i, seguin la dinàmica del popular programa de televisió, van tenir uns minuts per pensar i triar els ingredients amb els quals havien de fer el plat. Per cert, el tema del plat era “l’educació a Vilanova del Camí” i els mestres i professors van donar-ho tot per guanyar-se el jurat, format pels nens i nenes del Consell d’Infants.

Els plats van reflectir aspectes com el treball en xarxa, la diversitat i la inclusió. Els al·legats finals de cada grup van ser molt originals, però competitius, una prova divertida tant per als participants com per als infants que van fer de Jurat.

Reconeixement al treball en xarxa a través del projecte Fem Escola, Fem Camí

Els actes institucionals van començar puntualment a dos quarts de vuit de la tarda davant un públic molt nombrós. L’acte es va obrir amb la projecció d’un vídeo de presentació del Consell d’Infants que després va pujar a l’escenari per explicar què és el Consell d’Infants,  com es va organitzar el procés electoral per escollir els seus membres, i com es va desenvolupar la constitució del consell i la presa de possessió dels consellers.

També van explicar com es desenvolupen les sessions de treball i les propostes que estan treballant per fer-les arribar a l’Ajuntament. A curt termini, per exemple, demanen la instal·lació de leds als passos de vianants que hi ha més a prop dels centres escolars o la inclusió als parcs d’elements innovadors com un terra de piano o una zona d’escalada.

Els representants de la infància van ser escollits a finals de l’any passat. Malgrat això, a banda dels Consellers i Conselleres electes, hi ha tota una pila de Consellers i Conselleres suplents que sustenten la feina d’aquest consell i que aquest divendres també van ser presentats en societat.

La regidora d’Educació, Joventut i Festes, va fer la seva intervenció abans del reconeixement a la comunitat educativa. Va ser un discurs ple d’agraïments i de reconeixement a la tasca que desenvolupen durant els mesos lectius.

En referència al leitmotiv Fem Escola, Fem Camí! la regidora va expressar el desig que aquest lema es traslladi a altres àmbits i que d’aquí a un temps també es pogués celebrar un Fem Comerç, Fem Camí. Fem Salut, Fem Camí, Fem Civisme, Fem Camí…, un repte en el qual s’hi ha d’implicar, a banda de l’administració, altres agents de la comunitat.

Precisament el reconeixement a la comunitat educativa va destacar el treball en xarxa que s’ha anat teixint entre l’ajuntament i els centres d’ensenyament. A través del projecte Fem Escola, Fem Camí!, els centres han compartit experiències, recursos i coneixements, han après uns dels altres i han millorat la seva tasca educativa. A més, han establert sinergies per afrontar reptes comuns, com ara la inclusió educativa, la prevenció de l’assetjament escolar o la millora de les instal·lacions i l’equipament escolar.

Raúl Rubio, director del Pompeu Fabra, i Marta Comas, de La Baldufa, van ser els encarregats d’adreçar unes paraules d’agraïment en nom de les direccions dels sis centre educatius. El compromís dels centres i la col·laboració amb l’ajuntament i altres agents de la comunitat educativa demostra, van dir els docents, que treballar en xarxa és la millor manera d’aconseguir una educació de qualitat per a tothom.

La campanya Respecta’m vol promoure els valors de la convivència i el respecte

Durant la Festa de l’Educació també es va fer la presentació de la campanya Respecta’m. Una iniciativa que exigeix el treball en xarxa per promoure els valors de la convivència i el respecte, fomentar la cultura del diàleg, la tolerància i la diversitat, i denunciar les actituds irrespectuoses o incíviques que puguin posar en perill la convivència pacífica i el benestar col·lectiu.

La regidoria va entomar el projecte fa mesos arran de l’augment de casos d’incivisme i de manca de respecte en molts àmbits de la societat, des de les relacions socials i familiars fins als espais públics. Això ha suposat un problema greu, molt similar al que s’està donant en altres municipis de Catalunya, que ha generat conflictes i situacions de tensió que afecten la convivència i la cohesió social.

La pandèmia, expliquen des de la regidoria de Joventut i Educació, ha comportat una sèrie de canvis en la forma en què les persones interactuen entre elles i en la manera de relacionar-se amb l’entorn. Això ha provocat, en molts casos, una pèrdua dels referents socials i una alteració en la percepció de la realitat.

La voluntat és implicar la comunitat: administració, centres d’ensenyament, famílies, entitats, establiments, cossos de seguretat… per treballar de manera transversal i assolir els objectius fixats.

Homenatge a Àngela Pasquina i Teresa Palomas, exemple de dedicació i entrega als seus alumnes i a la seva comunitat

L’acte va continuar un homenatge a dues grans professionals que han dedicat la seva vida a la docència i que ara es jubilen després de molts anys de servei al municipi de Vilanova del Camí. L’Àngela Pasquina Fíguls i de Teresa Palomas Castellví, que han estat un exemple de dedicació i entrega als seus alumnes i a la seva comunitat.

L’alcaldessa Noemí Trucharte va ser l’encarregada de cloure l’acte amb un parlament de reconeixement i gratitud a mestres i professors, equips directius i professionals de PAS. També va fer un agraïment especial als infants del consell i als membres suplents i a les famílies “que són un element clau en l’èxit educatiu dels seus fills i filles” va dir l’alcaldessa.

També va reconèixer la tasca que s’ha fet des de la regidoria d’Educació i va destacar el treball en xarxa i el compromís de la comunitat educativa en la construcció d’una societat més justa i igualitària, a través de l’educació.

L’acte es va tancar amb un refrigeri per a tots els participants.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*