Inici Cartes dels lectors A vegades cal dir “no”

A vegades cal dir “no”

COMPARTIR

Sembla que sempre és millor una cosa positiva que una de negativa, però de vegades no és així. No tot el que és negatiu és dolent. Últimament tothom vol donar negatiu quan li fan un test, per exemple. De totes maneres, si et diuen que ets “del no a tot” o “del no pel no”, t’estan qualificant negativament. Això és el que ens passa als que ens oposem al projecte de polígon industrial que afecta Jorba, Igualada i l’Espelt. Ens volen presentar com una gent negativa, rondinaire, aixafaguitarres,  pesada, que fa perdre trens…

Però quan et presenten un projecte que no et convenç, és necessari dir que no i defensar-ho amb arguments. Ho provarem. Per què no veiem clar aquest projecte? Perquè estem escamats. Perquè els que defensen la necessitat de construir 52 hectàrees de naus industrials prop de zones residencials no tenen la nostra confiança. Han perdut la seva credibilitat perquè els plans que han presentat fins ara no han complert mai les seves expectatives. No ens els creiem perquè fa anys que diuen que treballen per captar inversions i no n’han captat ni una. No acceptem que presentin uns projectes sense estudis seriosos i dades que en justifiquin la necessitat. No hi confiem quan diuen que al seu polígon nomé s’hi instal·laran empreses que donin feines qualificades i ben pagades, perquè ja hem vist que en altres polígons s’han hagut de conformar amb qualsevol mena d’empresa. Ja no ens empassem els seus anuncis d’arribades d’empreses que no venen mai. Per això quan diuen que volen resoldre el problema de l’atur a la Conca d’Òdena a base de polígons, no ens els creiem.

Nosaltres no tenim la solució al problema de l’atur, ho reconeixem. Però sabem que tampoc la tenen cap de les administracions que ens governen, començant per les més pròximes i acabant per les de l’Estat i d’Europa. El que sí que sabem és que la solució que ara ens presenten com a única possible no és bona. Oferir moltes hectàrees de sòl industrial barat amb la idea que així baixarà l’atur és enganyar-se i enganyar. Les naus que hipotèticament omplirien les grans parcel·les que ells diuen que són tan necessàries no estarien plenes de treballadors. Serien magatzems de mercaderies o de servidors plens de dades. La destrossa que haurien provocat al medi natural no compensaria els pocs llocs de treball creats. Si la solució a la falta de feina fos canviar l’entorn natural per terrenys industrials, a municipis com Martorell no hi hauria d’haver gens d’atur, perquè allà hi ha molts de polígons i amb parcel·les ben grans, amb naus construïdes fa poc. Però la realitat quina és? Que allà tenen un atur del 14,87% i que la mitjana de l’atur a la conca és del 13,82% (dades d’aquest agost del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat). Realment, és un problema complicat de resoldre.

Davant d’això, què fem? En un moment de tanta incertesa com l’actual, nosaltres creiem que cal ser prudents, intentar mantenir el que hi ha i mirar de créixer de manera sostenible. En comptes de buscar un gran empresa de fora que aterri a la conca per salvar-nos, pensem que cal afavorir el creixement de les empreses d’aquí. Les poques empreses que hi ha a Jorba poden ampliar les seves instal·lacions ,si cal, sense necessitat de marxar, contràriament al que diu l’alcalde, perquè al municipi ja hi ha sòl prou sòl industrial disponible. A més, al nostre poble mateix tenim un exemple de com es pot créixer des d’aquí en un sector nou amb molt de futur que, en comptes de perjudicar l’entorn natural, l’afavoreix. Estem parlant d’Eixarcolant, que ha portat catorze llocs de treball a Jorba i gent a viure-hi. Sabem que l’ajuntament afavoreix el creixement d’Eixarcolant i ho aplaudim, perquè no som “els del no a tot”. Però quan ens venen amb un altre projecte com els que hem vist fracassar abans, la nostra resposta és clara: rotundament no.

Plataforma ciutadana Jorba Reflexiona

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*