Inici Societat Vallbona d’Anoia ret homenatge a les víctimes del nazisme

Vallbona d’Anoia ret homenatge a les víctimes del nazisme

COMPARTIR

Vallbona ret homenatge als ciutadans que van ser deportats als camps de concentració nazis i en concret ho fa al seu veí Domènec Ferrer Torrents, en representació de tots, amb uns actes que van tenir lloc dijous 15 i divendres 16 d’octubre, que van consistir en la col·locació d’una llamborda i una xerrada sobre els deportats catalans als camps nazis.

Així, el passat 15 d’octubre, coincidint amb el 80è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys, va tenir lloc davant de Can Saumell, on havia viscut el vallbonenc Domènec Ferrer Torrents, la col·locació d’un Stolpersteine, un tipus de llamborda gravada que recorda les persones deportades a camps nazis.

A l’acte, hi van participar l’alcaldessa de Vallbona Meritxell Baqué, Gemma Domènech, directora general de Memòria Democràtica, Jordi Font, director del Memorial Democràtic i Enric Garriga, president d’Amical Mauthausen. Tots ells van remarcar la importància de seguir recordant la història, de mantenir la memòria de la lluita col·lectiva i d’aquest projecte «Stolpersteine», iniciat per l’artista Gunter Demnig, per commemorar les víctimes de la dictadura nazi.

Els alumnes de l’INS Vallbona d’Anoia, van ser els encarregats de col·locar el Stolpersteine, per simbolitzar els ciutadans del futur que s’encarregaran de seguir defensant la memòria històrica i democràtica. I és que ells a través d’un conveni de col·laboració Ajuntament i Amical Mauthausen treballen projectes pedagògics, xerrades, conferències i exposicions, cicles de cinema sobre la deportació,

L’homenatge va acabar amb la interpretació de ‘El cant dels ocells’ en honor de Ferrer Torrents i a les altres víctimes de l’Holocaust a càrrec de Lluís Cano.

L’endemà divendres 16, la sala Jaume Claveras va acollir la xerrada ‘Els deportats catalans als camps nazis. La importància de mantenir viva la memòria històrica’ i que va comptar amb les excel·lents intervencions de l’historiador local Jaume Borràs, l’historiador Antoni Dalmau i d’Enric Garriga Elias de l’Associació Mauthausen qui van explicar la història de Domènec Ferrer Torrents i la memòria històrica d’uns fets esfereïdors que la societat no ha d’oblidar mai perquè no tornin a passar.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*