Inici Societat Vallbona d’Anoia recordarà Domènec Ferrer, un veí del municipi víctima del nazisme

Vallbona d’Anoia recordarà Domènec Ferrer, un veí del municipi víctima del nazisme

COMPARTIR

L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia ja compta amb el ‘Stolpersteine’, un tipus de llamborda gravada que recorda les persones deportades a camps nazis, que té previst col·locar davant de la casa on va néixer el vallbonenc Domènec Ferrer Torrents el proper 15 d’octubre, si la situació de la pandèmia de COVID-19 ho permet. El 22 de juliol l’alcaldessa Meritxell Baqué i els regidors Roc Farreras i Jordi Rabell van anar a recollir la pedra al Memorial Democràtic.

Els encarregats de penjar el ‘Stolpersteine’ serien alumnes de l’INS Vallbona d’Anoia, per simbolitzar els ciutadans del futur que hauran de seguir encarregant-se de defensar la memòria històrica i democràtica; després sonarà ‘El cant dels ocells’ en honor a la memòria de Ferrer i de les altres víctimes de l’Holocaust. Els actes acabarien el cap de setmana del 17 i 18 d’octubre amb una taula rodona amb l’Amical de Mauthausen.

Vallbona d’Anoia es va adherir el 2018 a la Xarxa de memòria i prevenció del feixisme. Mai més de l’Amical Mauthausen, que té com a base el món local, a través de convenis amb ajuntaments, entitats i centres educatius, amb el suport d’institucions i governs supralocals. L’adhesió permet que l’Ajuntament i l’entitat col·laborin en projectes pedagògics, xerrades, conferències i exposicions, cicles de cinema sobre la deportació, entre d’altres.

Domènec Ferrer Torrents va néixer el 26 de juliol del 1912 a Vallbona, fill de Domingo Ferrer Sabaté i de Dolors Torrents Torres. Va ser alumne de l’escola de Vallbona fins el curs 1924-1925, data en què deixa de constar al registre del professorat del centre. Se suposa que durant la dècada dels anys 20 va anar a viure als voltants de Barcelona. Tant Domènec com el seu pare apareixen ressenyats al llibre de Montserrat Roig ‘Els catalans als camps nazis’. De cara a l’acte d’aquest octubre, el consistori vallbonenc va demanar la col·laboració dels veïns per tal de complementar i contrastar les dades biogràfiques de Ferrer.

Pel que fa al ‘stolpersteine’, és una paraula alemanya que vol dir ‘pedra que fa ensopegar’. Aquestes plaques individualitzades recorden els deportats als camps nazis i formen part d’un projecte que relaciona art i memòria de l’escultor Gunter Demning.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*