Inici Destacats Els tradicionals Tres Tombs omplen els carrers d’Igualada

Els tradicionals Tres Tombs omplen els carrers d’Igualada

COMPARTIR

Igualada ha acollit aquest diumenge, 21 de gener, una nova edició dels seus Tres Tombs, una celebració vetllada des de fa gairebé dos segles per l’Antic Gremi de Traginers de la ciutat, al voltant de la festivitat de Sant Antoni Abat. Les festes patronals del Gremi arriben enguany a la seva 196a edició i, de tot el seguit d’actes que es desenvolupen aquests dies, el punt àlgid i que tradicionalment concentra més públic són els Tres Tombs viscuts aquest migdia. Hi ha pres part 65 carruatges i 205 animals, en una comitiva encapçalada pel Fanal, seguit de la Secció d’Hípica dels Mossos d’Esquadra, el carro amb la imatge de Sant Antoni, les banderes gremials potades per les bandereres d’enguany i la pubilla amb les seves dames d’honor. Al tercer tomb, com és també tradició, s’ha dut a terme la benedicció de les cavalleries i les mascotes, ja que Sant Antoni Abat és, a més de patró dels traginers, patró de tots els animals de peu rodó i dels animals domèstics. En el primer tomb s’ha produït l’únic incident destacable de la celebració. Un home ha caigut del seu cavall, que s’ha desbocat, i el carro li ha passat per sobre al Passeig Verdaguer. Una ambulància del SEM l’ha evacuat a l’Hospital d’Igualada.

Els Tres Tombs culminaven les festes organitzades per l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada. El passat dimecres 17 de gener al matí es celebrà el Solemne Ofici en honor a Sant Antoni, acompanyat dels cants de l’Scohola Cantòrum. El Ball de Bastons d’Igualada va ofrenar l’acte amb alguns dels seus balls formant part de la comitiva fins al final, i acompanyats també dels trabucaires “Els Voladors”, que encapçalaven un any més el seguici. La Banda de Música d’Igualada, un cop més es cuidà de fer emocionar als assistents amb la seva música i oferí la solemne Patera, per tal que els banderers onegessin les banderes.

Dissabte 20, a les 6 de la tarda, tingué lloc pels carrers de la ciutat la tradicional cercavila encapçalada per la farola i seguida de la carrossa del Sant, bandereres, pubilla i dames i la resta de carruatges i cavalleries. Al domicili dels banderers s’obsequià a tots els presents amb la tradicional coca i barreja.

A la tarda, i a l’Hotel Amèrica, tingué lloc el dinar de germanor, en què es comptà amb la presència de l’exdiputada Maria Senserrich, l’alcalde igualadí, Marc Castells, i Pere Camps, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada.

Els darrers actes de les festes patronals tindran lloc aquest dilluns 22 amb la missa en honor als socis traspassats, a les 8 del vespre a l’església de la Soledat.

Per altra banda, dissabte 27 de gener al Teatre Municipal l’Ateneu es farà el ball de socis de l’entitat, que com a novetat es realitzarà a la tarda, a 2/4 de 7, (com ja s’havia fet antigament), aquest cop amenitzat per l’orquesta Orgue de Gats.

A banda de celebrar els Tres Tombs a la capital de l’Anoia, l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada també ja ha participat en els Tres Tombs de Santa Coloma de Queralt i Martorell i ho farà properament en d’altres poblacions.

FER UN COMENTARI

*