Inici Destacats Els tradicionals Tres Tombs culminen diumenge les festes dels traginers d’Igualada

Els tradicionals Tres Tombs culminen diumenge les festes dels traginers d’Igualada

COMPARTIR

La proclamació de les noves bandereres, pubilla i dames d’honor el passat divendres va donar el tret de sortida a les celebracions de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, que culminen aquest cap de setmana amb els tradicionals Tres Tombs.

Abans, aquest dimecres 17 de gener dia de Sant Antoni Abat i a les 11 del matí, es celebrarà el solemne Ofici a la basílica de Santa Maria. Prèviament i en finalitzar l’Ofici es realitzarà “el ritual” d’acompanyar les banderes i les seves portadores als seus domicilis respectius, acompanyades de la pubilla i les seves dames, els trabucaires igualadins “Els Voladors”, la Banda de Música d’Igualada i el Ball de Bastons d’Igualada. És en aquesta ocasió on els goigs de Sant Antoni són cantats en finalitzar l’Ofici, interpretats per l’Schola Cantòrum d’Igualada.

Dissabte 20 de gener, ja la vigília del dia dels Tres Tombs, es realitzarà la tradicional cercavila pels carrers de la ciutat. S’iniciarà a les 6 de la tarda per tal d’anar a recollir les banderes gremials als domicilis de les seves portadores i en finalitzar el recorregut posterior, es retornaran de nou als corresponents habitatges on les bandereres, protagonistes de la festa, obsequiaran als presents amb la tradicional coca i barreja. El recorregut de la cercavila serà el següent: c/Òdena, Rambla Sant Isidre, Rambla Nova, Rambla Sant Ferran, Plaça Castells, c/ Sant Agustí, Pl. Sant Joan, c/Sant Simplici, Pl. de la Creu, c/ de l’Argent, Pl. de l’Ajuntament, c/Santa Maria, Pl. Pius XII, c/ del Roser, Pl. del Rei, c/ Sant Jordi, Rambla General Vives, Rambla Sant Isidre, Rambla Nova, c/Santa Caterina, Passeig Verdaguer i c/Òdena.

L’endemà, diumenge 21 de gener, Igualada acull novament la celebració dels Tres Tombs. Per als qui vulguin matinar, a partir de les 9 i fins 2/4 d’11 del matí, a l’esplanada del torrent de Can Masarnau (Fàtima), es podrà gaudir de l’esmorzar pels participants forans en els Tres Tombs i tothom que ho desitgi. A partir de les 11 del matí, els participants començaran a concentrar-se als carrers del voltant de la plaça Castells, per tal que a les 12h puguin iniciar-se els Tres Tombs.

El Fanal encapçalarà la comitiva, seguit de la Secció d’Hípica dels Mossos d’Esquadra, el carro amb la imatge de Sant Antoni Abat – patró dels animals i en honor al qual es celebra la Festa -, les banderes gremials amb les bandereres i la pubilla amb les seves dames d’honor, els seguiran junt amb tots els carros, carruatges i animals participants.

En el darrer tomb, i des de l’empostissat situat a la Rambla de Sant Isidre, es realitzarà la benedicció de totes les cavalleries i animals domèstics presents.

Al llarg del matí, tothom qui desitgi el típic tortell de Sant Antoni, podrà comprar-lo a les diferents parades que des de l’Antic Gremi de Traginers i gràcies als seus col·laboradors, hi haurà en diversos punts: Rambla Sant Isidre, Passeig Verdaguer i Avinguda Balmes. Un cop finalitzats els Tres Tombs, i per tal de cloure la diada còmodament, es celebrarà el merescut dinar de germanor.

Des de l’Antic Gremi de Traginers i per a la població en general es volen comunicar les informacions, consells i instruccions següents, acollides al Pla d’Autoprotecció (PAU) durant els Tres Tombs. Entre aquestes hi ha evitar recollir caramels a la zona de pas dels carruatges, controlar els infants perquè no s’aproximin als animals i a les rodes dels carruatges, no transitar entre carruatges durant tot el recorregut dels Tres Tombs i contactar amb la Policia Local en cas de pèrdua. Els responsables de l’organització de l’Antic Gremi de Traginers s’identificaran amb un braçalet amb l’anagrama de l’entitat.

FER UN COMENTARI

*