Inici Societat Tous era la font de sílex de la Catalunya prehistòrica

Tous era la font de sílex de la Catalunya prehistòrica

COMPARTIR
Taller de sílex identificat al jaciment de la Guinardera, a Sant Martí de Tous. Bruno Gómez / IPHES

L’Ajuntament de Sant Martí de Tous i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) han signat un conveni marc per impulsar activitats relacionades amb l’arqueologia i el desenvolupament del patrimoni cultural en els àmbits de la recerca, la docència i la socialització.

Des de l’any 2006 Bruno Gómez i Josep Vallverdú Poch, ambdós arqueòlegs i investigadors de l’IPHES, han desenvolupat diferents estudis a Sant Martí de Tous sobre la procedència geogràfica de l’aprovisionament del materials lítics per part de les comunitats de neandertals que habitaren l’Abric Romaní de Capellades. Aquests treballs han posat de manifest que diversos d’aquests afloraments de sílex es trobarien en el municipi de Sant Martí de Tous, que de fet actuaria com una àrea-font de referència, per la seva abundància, en el subministrament d’aquest tipus de roques (sílex) a una gran part del territori català des de la Prehistòria fins a èpoques històriques. Aquests estudis i conclusions formen part d‘una tesis doctoral, defensada l’any 2016, i han estat publicats en diverses revistes científiques.

La signatura d’aquest conveni marc engega la col·laboració entre ambdues institucions, que s’anirà concretant en futurs acords formalitzats mitjançant convenis específics. Aquests permetran dur a terme diferents accions de recerca en el municipi de Sant Martí de Tous, com prospeccions i excavacions arqueològiques o activitats de divulgació, entre altres, que donaran resposta a l’interès de l’Ajuntament d’aquesta localitat de preservar i difondre el seu patrimoni cultural.

L’acte de signatura del conveni es va celebrar dilluns 26 de març a l’Ajuntament de Sant Martí de Tous, i va comptar amb la presència, a més de l’alcalde i el director de l’IPHES, del Consell Coordinador del Conveni Marc, com el regidor de Cultura i tinent d’alcalde, Pau Mir; Josep Vallverdú i Bruno Gómez, investigadors de l’IPHES, i membres de l’Associació dels Amics de Sant Martí de Tous, com el seu president, Ramon Creus, i el vicepresident, Pedro Carmona. A més, es va comptar amb la presència del vilatà Vicenç Guinart, un dels impulsors del conveni marc.

FER UN COMENTARI

*