Inici Blocs Superar la por a parlar en públic, és possible?

Superar la por a parlar en públic, és possible?

COMPARTIR

La primera vegada que un professor em va demanar que presentés un tema lliure, davant els companys de la classe, se’m va tallar la respiració i les cames van començar a tremolar de forma automàtica sense poder-les controlar.

 

Ningú m’havia explicat encara quines coses calia tenir en compte a l’hora de perdre la por i presentar un tema en públic, ni a nivell d’estructura / contingut, ni a nivell de forma: com interactuar amb el públic, com relaxar-se prèviament, creences limitadores, la importància de la comunicació no verbal, etc.  Coses que davant d’un grup gran de persones semblen més necessàries que en una conversa personal.

 

Quan va ser el meu torn i em vaig veure davant la mirada de tots els companys de classe, només tenia una idea al cap: escurçar el què havia preparat i acabar l’abans possible. Asseguda, protegida darrere la taula del professorat, amb la gola seca i la sensació que em tremolava la veu, vaig començar a llegir. Van ser els 10 minuts més llargs de la meva vida.

 

Vaig fer-ho perquè tocava i perquè no tenia cap “escapatòria”. Recordo perfectament la mala estona que vaig passar. I ara sé que vaig fer moltes de les coses que, justament, cal evitar a l’hora de presentar en públic.

 

Algunes d’aquelles errades les vaig tornar a repetir a les primeres presentacions dins del món laboral. Sovint, la vida ens sorprèn, i fa girs inesperats. Ara, ajudo a persones (individualment o en grup) a que passin de tenir por o pànic escènic, a gaudir de fer presentacions, durant la preparació prèvia i durant la mateixa presentació. I a fer-ho de la forma més natural possible, perquè cada persona és diferent, i té punts forts diferents. Transformant la vivència de la por a presentar, per un plantejament com a repte, oportunitat de créixer i aprendre.

 

Només una minoria de persones neix comunicant bé. Molts dels que veiem avui a mitjans o en conferències, han après a comunicar. Perquè la resta – i la majoria de persones- podem aprendre a comunicar-nos millor, coneixent les eines adients, preparant-nos, i practicant i practicant, igual que aprenem a caminar o a nedar.

 

I tu, com vas viure la teva primera experiència presentant en públic?

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*