Inici Joan Carles González Caldito El somni de la República Catalana

El somni de la República Catalana

COMPARTIR
La manifestació multitudinària de la Diada d'aquest 11 de setembre. Jordi Play / ACN.

Juan Carlos González

Queden vuit mesos per a unes eleccions municipals que es preveuen calentes perquè l’1 d’Octubre, els presos i exiliats polítics i les eleccions del 21D del 2017 encara són vigents. Gran part del moviment independentista ha deixat de banda la política municipal, que és tant o més important que la política nacional per poder desplegar i materialitzar la república, i com bé va assenyalar Miquel Andreu en un recent article d’opinió, aquesta bona part de l’independentisme parla de les eleccions municipals del 2019 com unes eleccions claus en les que cal augmentar regidors i alcaldies independentistes als municipis de Catalunya. Però si gran part del moviment independentista ha deixat de banda la política municipal, per a què vol més regidors i alcaldies?

La voluntat republicana neix de l’esperit de governar tot allò que és d’interès públic i necessari per a la pròpia societat, és a dir, d’autogovernar-se. De fet, quan una enorme quantitat de la ciutadania ens hem aixecat demanant la república catalana ho hem fet, sobretot, com a resposta al mal govern del règim del 78 de l’Estat espanyol vers Catalunya i la seva ciutadania, ja que ni han respectat les institucions catalanes, ni tampoc les decisions de la ciutadania. Aquest règim del 78, que és un entramat estatal format per partits polítics, institucions monàrquiques i judicials, cossos de seguretat i l’exèrcit, té el seu sustent econòmic en l’IBEX35. El republicanisme, per tal de realitzar la màxima d’autogovern, té el deure de disminuir el poder de l’IBEX35 nacionalitzant i municipalitzant serveis augmentant així el poder de la ciutadania i les institucions catalanes. Si bé la Generalitat té certes competències en sectors estratègics, els municipis són d’una importància cabdal: l’aigua, la llum o la banca ètica, entre d’altres, son mesures imprescindibles per afeblir el règim del 78 i enfortir la ciutadania i les institucions catalanes.

Igualada, com la resta de municipis de Catalunya, té molt a dir i a fer als anys posteriors a les eleccions municipals del 2019 pel desplegament de la república, accions que no s’estan duent a terme per l’actual govern – considerat republicà – i que podrien tenir un impacte molt positiu pel conjunt de Catalunya però sobretot per a la ciutadania igualadina. D’entrada, Igualada ha de decidir quin model de gestió de l’aigua vol exercir, essent la gestió pública la que donaria més poder a la ciutadania i al municipi i, per tant, a Catalunya. També hauria fer altres tasques, com per exemple deixar de consumir llum de grans empreses de l’IBEX35 per a edificis públics i l’enllumenat públic i ampliar l’autoproducció amb panells solars, així com contractar empreses ecològiques catalanes que no formen part de l’IBEX35. A banda, l’ajuntament ha d’ampliar i difondre l’ús de la banca ètica entre la ciutadania que, tot i que també ha format part de la política igualadina en els darrers mesos, encara queda molt per fer. Hi ha altres sectors tant o més importants per a teixir una societat forta que l’actual govern d’Igualada tampoc està duent a terme, com per exemple l’habitatge social, eina imprescindible per evitar una segona bombolla immobiliària o la gestió pública de les escoles bressol, entre d’altres, mesures que ajudarien a desplegar les estructures de la República Catalana i a millorar la qualitat de vida dels igualadins.

Les eleccions municipals del 2019 poden ser importants pel republicanisme si es duen a terme polítiques que permetin el desplegament i la materialització de la República Catalana mitjançant estructures d’autogovern municipal, com són les municipalitzacions i la priorització de les necessitats socials. Així, a les properes eleccions municipals guanyarà el republicanisme si es duen a terme polítiques republicanes i no només si els partits republicans obtenen més regidors i alcaldies, perquè més enllà de les pancartes, de les concentracions ciutadanes, dels actes institucionals o de la presència de llaços grocs, fer “república” implica dur a terme polítiques de municipalització de serveis i prioritzar les necessitats socials. Hem de tenir molt clar per a les properes eleccions municipals que, si sota el nom de republicanisme els partits no duen a terme polítiques republicanes, aleshores afebliran el poder municipal i ciutadà i, en conseqüència, ens estaran enganyant amb el somni de la República Catalana.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*