Inici Destacats El sobrecost de l’energia als polígons de la Conca d’Òdena, encara sense...

El sobrecost de l’energia als polígons de la Conca d’Òdena, encara sense solució

COMPARTIR

L’any 2010 va entrar en funcionament la subestació elèctrica de Vilanova del Camí, que havia de donar energia als nous polígons industrials de la Conca d’Òdena. La infraestructura energètica arribava anys després que alguna d’aquestes àrees i ja en plena crisi.

El resultat és que Endesa està subministrant poc més de 5.000 dels 24.710 kW de potència disponible. Per compensar-ho, les empreses que es vulguin instal·lar en algun dels polígons o bé contractar un augment de potència han de pagar una quota de rescabalament que suposa un pagament superior als 75 euros per kW. Aquest era un dels acords previstos en el conveni entre l’Institut Català del Sòl i Endesa mitjançant el qual es va construir la subestació, que va costar més de cinc milions d’euros.

La Unió Empresarial de l’Anoia va alertar que aquesta quota suposava un greuge per a la Conca d’Òdena en relació amb altres territoris. La direcció general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial va obrir un expedient informatiu l’any 2014 per resoldre la situació. Prop de tres anys després, fonts de la direcció general reconeixen que el tema és «molt complex» i continuen treballant «en una solució que satisfaci totes les parts»10. Les mateixes fonts asseguren que s’ofereix l’estudi de cada cas particular per si no correspon el pagament d’aquesta quota.

La subestació dona servei a polígons de Castellolí, la Pobla de Claramunt, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí.

FER UN COMENTARI

*