Joan Carles González
Sembla que finalment l’escola bressol de l’Ateneu passarà a ser de titularitat pública. Si bé les AMPA’s de les escoles públiques d’Igualada ja feia temps que reclamaven una quarta escola bressol al centre de la ciutat i més tard se li van sumar els partits polítics de Poble Actiu i ERC, el cert és que ni el govern Castells ni Igualada Som-hi la volien: els primers no ho tenien com una prioritat i els segons no la volien al centre. Però en política tot canvia ràpidament i qui no en parlava mai, ara es presenta com el gran defensor. Coses de la política, o millor dit de l’oportunisme demagògic.
El problema de convertir l’escola bressol de l’Ateneu el van portar Poble Actiu al ple de juliol quan va intentar presentar una moció per demanar a l’Ajuntament que es comprometés en iniciar un estudi de viabilitat per integrar l’escola bressol de l’Ateneu Igualadí dins la xarxa d’Escoles Bressol Municipals. No obstant, tot es va quedar en un intent perquè la moció no es va poder presentar. En paraules textuals del recentment reelegit alcalde Marc Castells, la moció que pretenia presentar Poble Actiu “afectava a les competències de l’alcaldia perquè afectava pressupostàriament” (3:00:00), motiu pel qual no van deixar a Poble Actiu presentar la moció. Però realment era aquest el motiu?
Segons la llei que regula els municipis, el ple de l’ajuntament està constituït pels regidors i l’alcalde que el presideix. A banda, la llei catalana que regula els municipis diu que se l’ha de garantir a l’oposició la participació mitjançant mocions (art. 98), així com també diu que és el ple qui decideix si una proposta de moció entra per urgència o no, i no pas l’alcalde ni la secretaria (art. 106). I si revisem que diu el Reglament Orgànic Municipal de l’Ajuntament d’Igualada en relació a les mocions, veurem que només diu que l’Alcalde atorga la paraula al portaveu del Grup Municipal o grup de Regidors que han proposat la moció per tal que exposi la moció (article 14 Bis). En conclusió, la presentació i aprovació de mocions correspon al conjunt del ple, i no pas a l’alcalde ni tampoc a la secretaria, així com tampoc diu enlloc que les mocions no puguin afectar a les competències d’alcaldia, cosa que seria incoherent perquè tot allò relatiu a l’Ajuntament afecta a les seves competències. En conclusió, no hi ha cap article a les lleis que impedeixi presentar mocions perquè aquestes afectin a les competències d’alcaldia, motiu pel qual podem sospitar molt de la decisió de l’alcalde i de la secretaria de negar a Poble Actiu presentar la moció durant el ple de juliol, una decisió que posa en sospita la salut democràtica de l’Ajuntament d’Igualada.
Mocions en el passat
Si revisem l’historial de mocions del mandat passat veurem que la CUP Igualada, una de les fundadores de Poble Actiu, va presentar unes quantes mocions que “afectaven” les competències de l’alcalde. Així, per exemple, podem recordar aquella moció que van presentar junt amb ERC el novembre del 2015 per elaborar un pla local d’habitatge, o la que van presentar el maig del 2018 per al desenvolupament d’un pla municipal per a la recuperació de la memòria històrica d’Igualada, entre d’altres. Moltes d’aquestes mocions no només es van presentar al ple de l’ajuntament, sinó que algunes van ser aprovades, però com eren no resolutives, no hi havia obligació d’aplicar les demandes. I no s’han aplicat. Exemples hi ha molts, fins i tot quan Marc Castells era a l’oposició: el reelegit batlle ha oblidat que el desembre del 2008 el seu partit estant a l’oposició presentava una moció en rebuig a l’augment de les tarifes de transport públic per a la T10 i per la gratuïtat de la T-infant, o el maig del 2010 ell mateix defensava una moció per incloure l’Anoia a la campanya “Catalonia Catalyst” per atraure inversions empresarials d’alt valor afegit, mocions que afectaven directament les competències d’alcaldia, però també les competències d’altres alcaldies i governs.
Les mocions, al no ser resolutives, no obliguen al govern a la seva aplicació tot i ser aprovades. Els exemples presentats evidencien que les mocions són brindis al sol que serveixen per posicionar als partits polítics, govern i oposició, davant d’una petició d’altres partits o dels sectors socials de la societat. D’aquesta manera, el govern Castells no podria defensar que la moció que pretenia presentar Poble Actiu suposava una nova partida pressupostària perquè l’aprovació de la moció sobre l’escola bressol de l’Ateneu no implicava cap obligatorietat de compliment.
Canvi d’opinió
Durant l’estiu, Marc Castells ha canviat d’opinió en relació a la municipalització de l’escola bressol de l’Ateneu. En una entrevista a l’agost ja defensava que calia estudiar la viabilitat per integrar l’escola bressol de l’Ateneu Igualadí dins la xarxa d’Escoles Bressol Municipals, la mateixa proposta que no va acceptar que Poble Actiu presentés mitjançant una moció. I després de Festa Major Marc Castells anunciava que inclouria als pressupostos una nova llar d’infants pública si el partit de Jordi Cuadras recolza els seus pressupostos, pressupostos que sembla que Igualada Som-hi recolzarà. Però, si han acabat fent el que la moció de Poble Actiu demanava, per què van impedir la seva presentació ?
Si la moció de Poble Actiu s’hagués presentat al juliol, tots els regidors de l’ajuntament haurien d’haver votat i, per tant, s’haurien d’haver pronunciat. Aquest pronunciament hagués evidenciat la manca d’interès del govern Castells en municipalitzar l’escola bressol de l’Ateneu, ja que segurament s’hagués aprovat, fent que Igualada Som-hi passes a un segon pla en la mesura en que la moció era de Poble Actiu. Però al no deixar presentar la moció, la votació no es va realitzar, permetent a Junts per Igualada i Igualada Som-hi tenir temps durant aquestes setmanes per teatralitzar un show per mostra la seva voluntat de municipalitzar l’escola bressol de l’Ateneu, un show que ha permès a Castells mostrar-se com el gran dialogant i a Jordi Cuadras com el gran negociador. Aquests fets evidencien dues coses: per una banda, que la municipalització de l’escola bressol de l’Ateneu era una necessitat real de la ciutat, i per una altra el pacte implícit entre Junts per Igualada i Igualada Som-hi, un pacte que va impedir a Poble Actiu presentar la moció al juliol per poder ser ells els abanderats de la municipalització de l’escola bressol de l’Ateneu.
Però aquest tipus d’accions les carrega el diable perquè es fa un ús partidista de les eines de l’Ajuntament denigrant la democràcia del nostre Ajuntament. En 40 anys de democràcia no s’ha negat mai a cap partit presentar una moció no resolutiva al ple de l’Ajuntament, fet que mostra que la democràcia del nostre ajuntament es troba cada vegada pitjor i Igualada Som-hi ha estat còmplice d’aquest joc al no denunciar la situació i aprofitar el silenci de la moció no presentada per endur-se’n el rèdit polític. Sens dubte, el show mediàtic de Marc Castells empitjora la qualitat democràtica del nostre Ajuntament i els partits de l’oposició no poden permetre que això passi: està a les seves mans acabar amb el show de Marc Castells.
L’has encertat al 100 per 100. Moltes felicitats.
Primerament, una suggerència al diari. Estaria bé que els articles d’opinió, quedessin enmarcats en una secció d’opinió, i no en una notícia més. Quan he vist el titular, he pensat que potser el Sr Castells s’havia comprat uns pantalons carbassa (made in Igualada, òbviament), o havia ensenyat els calçotets Punto Blanco, i malauradament, m’he trobat un panegíric en aquest cas a favor de Poble Actiu (CUP), o d’una moció seva.
Segonament, i consti que jo no hi entenc de política, interpreto després d’arribar exhaust al final del panegíric, que sembla ser que al final hi haurà l’escola bressol que demanava la CUP, però tot i això segurament la cup no votarà a favor del pressupost. La meva pregunta d’inexpert: només suposadament el SR Castell fa show?