La plataforma estatal per l’escola pública ha convocat vaga general al sector de l’educació pel proper 9 de maig en contra de les retallades i la reforma educativa plantejada pel ministre Wert. La plataforma demana la implicació de les plataformes de cada comunitat perquè se sumin a l’aturada que inclou una marxa nocturna entre l’11 i el 12 de maig. El MUCE (marc unitari de la comunitat educativa) s’ha adherit a aquesta convocatòria de vaga i a setmana de lluita que té lloc fins el proper diumenge 28 d’abril, acabant amb una manifestació unitària. El ministre Wert ha respectat el dret de vaga però ha recordat que la LOMCE encara està en fase de tramitació parlamentària.
Actes a l’Anoia
La setmana va arrencar dilluns amb assemblees als centres i va continuar la diada de Sant Jordi amb actes reivindicatius. Aquest dimecres es prepara la tancada de dijous a Vilanova del Camí i unes cassolades divendres donaran pas a la manifestació unitària per l’educació pública i en defensa dels serveis públics, que es farà a Barcelona a les 11:30.
A l’Anoia la Plataforma per una Escola Pública i de Qualitat ha convocat una assemblea d’AMPAs i professorat per parlar de la situació actual i futura de l’educació Pública. L’assemblea es farà dijous 25 d’abril a l’escola Joan Maragall de Vilanova del Camí i com a senyal de protesta es proposa quedar-se a l’escola fins la nit, fent un sopar de carmanyola i comentant la situació a partir d’una pel•lícula.
La vaga, colofó d’una setmana de lluita
El sector educatiu espanyol està cridat a la vaga el proper 9 de maig. La plataforma estatal per l’escola pública que engloba els principals sindicats i les associacions de pares i mares ha fet una crida a la mobilització del sector en contra de les retallades i la reforma educativa, la LOMCE que vol impulsar el ministre José Ignacio Wert. La plataforma per l’escola pública realitzarà assemblees informatives durant la segona i tercera setmana d’abril per poder preparar mobilitzacions més concretes, i proposa a les comunitats educatives que el matí del 29 d’abril es facin »abraçades» simbòliques rodejant els centres educatius. A més, es proposa una marxa nocturna el cap de setmana de l’11 i 12 de maig.
La data de la vaga podria variar per qüestions burocràtiques però la Plataforma estatal considera que s’ha de fer el més aviat possible perquè esperar a conèixer la data d’entrada en tràmit parlamentari de la reforma educativa podria tenir »complicacions» al seu moment. A més, des de la Plataforma es considera que la vaga s’ha de fer per oposar-se també a les retallades que ja s’han patit i contra les actuacions que estan duent a terme els diferents governs autonòmics.
Des del MUCE s’organitzen aquesta setmana assemblees, un Sant Jordi reivindicatiu i tancades a centres educatius, així com cassolades, durant aquests cinc dies, a més d’una manifestació unitària per l’educació pública i en defensa dels serveis públics en general.
Es protesta pels processos de privatització que critiquen que s’han dut a les escoles, contra el tancament de centres i línies públiques, contra la precarització del personal interí i substitut i reclama la substitució dels mestres des del primer dia a més d ela no massificació de les aules. També reclama que no s’augmentin les taxes a l’a Formació Professional i a la universitat.
Wert respecta el dret de vaga però recorda que la llei encara està en tràmit parlamentari
El ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha reaccionat a la convocatòria assegurant que respecte el dret a fer vaga «sempre que s’exerceixi de forma legal». No obstant això, ha destacat que la LOMCE està en fase de tramitació parlamentària i, en aquest sentit, ha indicat que si es vol modificar o anul•lar, s’ha de fer mitjançant els grups parlamentaris.
«El lògic respecte una iniciativa legislativa d’aquest tipus és canalitzar a través dels grups parlamentaris les iniciatives de reforma o de modificació o fins i tot de retirada perquè per això existeixen les esmenes de totalitat», ha afirmat el ministre d’Educació. Actualment, la llei està pendent de rebre l’informe del Consell d’Estat i, tal com ha destacat Wert, ha de rebre l’aprovació definitiva del Consell de Ministres i fer el tràmit parlamentari.
L’Escola de Calaf reivindica l’ensenyament en català durant la Diada de Sant Jordi
La mostra gastronòmica ha estat altra vegada un dels principals atractius de la celebració de Sant Jordi a l’escola Alta Segarra de Calaf. La proposta sempre compta amb una alta participació de pares i mares del centre, i aconsegueix superar-se en cada edició pel que fa a l’originalitat, la diversitat i la presentació dels plats. A més de poder veure’n l’exposició, alumnes, mestres i tots els pares i mares que volien han pogut tastar les diferents receptes.
Mentrestant, al pati, hi havia instal•lades nombroses parades de llibres i roses, a càrrec d’alumnes del centre. La jornada de Sant Jordi també té un valor reivindicatiu important, i és per això que representants de l’AMPA del centre col•locaven una petita senyera a la solapa de tothom que assistia a la festa, i també amb la mateixa intenció s’ha instal•lat al pati un divertit mural en favor de l’ensenyament en català.