La indústria és el motor de creixement de l’economia de la comarca per la seva important aportació al PIB, la creació de llocs de treball i impacte social i econòmic que genera també en altres sectors. Són els casos dels serveis de transport i emmagatzematge, serveis tècnics d’enginyeria i de recerca, telecomunicacions, consultories, publicitat i màrqueting, activitats auxiliars de serveis administratius i jurídics, empreses de recollida, selecció i eliminació de residus, de subministraments, comercialització de béns i serveis, personal i recursos humans. Un important volum d’empreses, treballadors i activitat empresarial que ha crescut i s’ha consolidat al costat de la indústria que l’ha necessitat per créixer i prosperar.
De fet, segons l’estructura del Valor Afegit Brut de l’Anoia i Catalunya, a la comarca hi ha un predomini superior de la indústria, que pràcticament dobla la mitjana catalana. La majoria d’empreses de la indústria es concentren en els subsectors de la fabricació de productes metàl·lics, seguides de la confecció de peces de vestir i del tèxtil, dels productes alimentaris i a més distància, les arts gràfiques. A més, l’Anoia és la comarca que major especialització presenta en arts gràfiques i metal·lúrgia: generant també, el 20% de llocs de treball de la indústria del cuir i del calçat a Catalunya, i el 10% de la indústria paperera.
Per destacar i posar en valor la importància que té la indústria com a motor de creixement a la comarca i al territori, la Unió Empresarial de l’Anoia ho posarà de manifest en la celebració del seu acte més estratègic: el Fòrum Empresarial de l’Anoia, que aquest 2023 encapçala la seva 7a edició consecutiva. Amb “ Anoia industrial”, la patronal anoienca farà èmfasi d’aquest ADN i bagatge industrial que té la comarca. Especialment, perquè la indústria genera 9.800 llocs de feina, i 8.200, els serveis auxiliars a la indústria. Entre els dos ja fan pràcticament la meitat dels assalariats de la comarca.
La presentació d’aquesta nova edició del Fòrum Empresarial de l’Anoia ha tingut lloc a una empresa anoienca, Cartrobox -dedicada a la fabricació de paper i cartró ondulats, fabricació d’envasos i embalatges de paper i cartró-i ha anat a càrrec del president de la UEA, Joan Mateu, i de la seva gerent, Paula Arias i de David Castel, CEO de la mateixa empresa i membre de la Junta Directiva de l’entitat empresarial. Durant la presentació, el president Joan Mateu ha destacat que a l’Anoia: “Som i serem una comarca industrial. Volem posar de relleu la indústria de la comarca, la seva trajectòria, el valor que té pel territori i pel país, l’impacte que genera, els reptes i les necessitats que té per endavant”.
L’esdeveniment serà l’escenari per fer entrega i presentació del VII Fòrum Empresa i Progrés: Anoia i indústria, un acurat informe econòmic i empresarial que recull i analitza la situació i projecció de la indústria anoienca, elaborat per la Unió Empresarial de l’Anoia i que ha comptat amb la participació d’experts i expertes, empreses, agents socioeconòmics i administració. En aquesta línia, el president ha afirmat que el document, a part de ser una eina d’anàlisi, prospecció, projecció i de full de ruta “és també un exemple de com la indústria és un factor de cohesió social. Els territoris més industrials tenen menys desigualtats en la renda. De fet, ho podem veure en un informe que publica la Generalitat: on els territoris amb la distribució de la renda més equitativa són els municipis d’Igualada, Olot i Guissona, cosa que s’atribueix a l’elevat pes del sector industrial en aquestes zones”.
En la seva intervenció, David Castel, ha destacat la importància d’aquest esdeveniment i posada en valor de la indústria per tal de posar també sobre la taula la necessitat de personal que té el teixit industrial, i la necessitat urgent de creuar oferta i demanda de feina.
El VII Fòrum Anoia comptarà amb la ponència de Martina Font, directora corporativa de Font Packaging Group i CEO de Kartox. Font també és presidenta del Cluster Packaging i vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, i amb la conferència “Cap a on va la industria catalana” en donarà les claus al públic assistent.
Tot seguit, es faran tres taules rodones de diferents blocs temàtics, en els quals, hi participaran sis empreses de la comarca per parelles per comentar i exposar les següents qüestions: la relocalització, la internacionalització, el potencial en la generació d’activitats auxiliars i la cadena de valor, el futur de la indústria familiar, la sostenibilitat i la RSC.
Les empreses participants, referents en els seus sectors, han posat la comarca de l’Anoia al mapa del món per la seva trajectòria i presència nacional i internacional.
El VII Fòrum Empresarial de l’Anoia estarà conduit pel periodista igualadí, cap d’Informatius de RAC1 i degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros.
L’esdeveniment tindrà lloc el proper dimecres dia 29 de novembre de 2023 al Teatre Ateneu d’Igualada a les 18:30h, tot i que es prega ser-hi abans per començar amb puntualitat. La setena edició és possible gràcies al suport de la Diputació de Barcelona, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena, l’Ajuntament d’Igualada; i als patrocinis de MGC Mútua, Servisimó, CGM Centre de Gestió Mediambiental, Inserma, ELM, Transports Bernadet, Graphic Packaging, Grup Renerbio i Amida4; i a la col·laboració de Via Empresa, mitjà oficial de l’esdeveniment.
L’acte finalitzarà amb una copa de cava relacional per tal d’afavorir l’intercanvi d’impressions i les relacions de negoci. Les inscripcions poden fer-se a partir d’avui mateix al web de la Unió Empresarial de l’Anoia: www.uea.cat