Inici Destacats Seguiment massiu de la primera jornada de vaga a Funosa

Seguiment massiu de la primera jornada de vaga a Funosa

COMPARTIR

La primera jornada de vaga convocada pel comitè d’empresa de Funosa a Òdena –amb 285 treballadors- està tenint un seguiment del 100%, segons ha explicat el president del comitè d’empresa, Jesús Cristobalena. Una cinquantena de treballadors s’han concentrat aquest dijous al migdia a les portes de l’empresa per fer visible el seu rebuig a la «política d’externalitzacions» que ha posat en marxa la companyia. Així ho ha relatat Cristobalena, que ha denunciat que «a dia d’avui ja tenim gairebé un 35% del producte externalitzat». Els treballadors denuncien que aquesta política provoca un «empitjorament de les condicions laborals, tant en matèria de salut com de seguretat». A banda de la jornada de vaga d’aquest 15 de març, el comitè (CGT) ha convocat una aturada indefinida per tots els caps de setmana, ja que «l’empresa pressionava els treballadors per venir a treballar els dissabtes i diumenges».

Després de diverses mediacions fallides al Departament de Treball, el comitè d’empresa de Funosa ha convocat els treballadors a una primera jornada de vaga aquest dijous 15 de març. Segons ha detallat el president del comitè –on el sindicat CGT és majoritari-, Jesús Cristobalena, l’aturada té un seguiment del 100% i, per això, ha volgut agrair «el suport que hem rebut de tota la plantilla». «La mobilització ha sigut un èxit rotund perquè cap dels 285 treballadors ha entrat a l’empresa», ha reblat Cristobalena.

La d’aquest dijous no serà l’única jornada de vaga a Funosa, ja que el comitè ha convocat també una vaga indefinida per tots els dissabte i diumenges. El motiu per convocar l’aturada els caps de setmana es deu al fet que «l’empresa pressiona als treballadors perquè vinguin a treballar els caps de setmana per poder continuar produint i avançant feina», ha lamentat el president del comitè. De fet, segons Cristobalena, l’any passat es van fer 14.500 hores extres a Funosa, la majoria de les quals en cap de setmana.

El motiu principal que ha portat els treballadors a mobilitzar-se és «l’increment de les externalitzacions que s’estan produint a l’empresa». Segons el president del comitè, «fa tres anys érem uns 340 treballadors i ara en som 285, i estem veient com l’empresa cada dia potencia més l’externalització, tant dels productes propis com la mà d’obra complementària». Segons ell, alguns dels departaments que se n’estan ressentint són els de manteniment o logística.

Aquest fet, pels treballadors, va associat a un «empitjorament de les condicions laborals». «Avui en dia tenim el 35% dels productes externalitzat a diferents tallers, la majoria dels quals no compleixen unes condicions laborals dignes», ha lamentat Cristobalena, que ha afegit que això també repercuteix en la pròpia plantilla perquè «la disminució dels treballadors comporta que ens haguem de multiplicar i, per exemple, a les línies productives, feines que haurien de fer quatre persones la fan dues o tres».

Per tot plegat, el comitè d’empresa de la CGT demana a l’empresa més inversió i que millori les condicions laborals dels treballadors. Cristobalena ha dit que la plantilla ja ha fet diverses propostes a la direcció «per limitar l’externalització i per invertir en màquines automàtiques, però no ens fan cap mena de cas». Per això, el comitè veu difícil arribar a un acord amb l’empresa. Amb tot, els representats dels treballadors estan citats a una nova reunió de mediació aquest divendres al matí a la seu de Treball.

Mar Martí / ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*