Inici Societat Salut reforçarà les àrees bàsiques de salut de Montbui i Vilanova per...

Salut reforçarà les àrees bàsiques de salut de Montbui i Vilanova per reduir les desigualtats

COMPARTIR

Les àrees bàsiques de salut de Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí són dues de les 180 de tot el país que el Departament de Salut ha identificat que reben finançament per sota de les necessitats. La de Vilanova del Camí, a més, és una de les 25 àrees bàsiques que rebran especial dotació pressupostària, dels 13 milions d’euros en total.

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha presentat aquest dimecres el nou indicador socioeconòmic que, a partir de l’any que ve, s’utilitzarà per determinar l’assignació de recursos a les àrees bàsiques de salut (ABS) de Catalunya. Aquest indicador és el resultat d’un estudi que el Departament de Salut va encarregar a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), i que analitza la situació de les 369 ABS del país a partir d’uns criteris socioeconòmics més afinats que el que s’utilitzen en el model actual. L’objectiu del Departament és reduir les desigualtats en salut millorant l’assignació dels recursos amb què treballen aquestes àrees.

En aquest sentit l’AQUAS ha revisat la fórmula actual d’assignació dels recursos i n’ha proposat una de nova considerant, a banda d’altres factors com l’estructura demogràfica, determinades variables socioeconòmiques que afecten les necessitats de salut de la població. En concret, els determinants que s’han inclòs per calcular aquesta nova reassignació són 7: el percentatge de població amb ocupacions manuals; amb nivell d’instrucció baix; la taxa de mortalitat prematura; la d’hospitalitzacions evitables; el percentatge de població exempta de copagament farmacèutic; el de població amb rendes anuals inferiors a 18.000 euros; i el de rendes anuals superiors a 100.000 euros.

L’anàlisi posa de manifest l’existència de territoris que, com en els casos de Montbui i Vilanova, reben assignacions inferiors a la mitjana sense una consideració clara del seu nivell socioeconòmic. “En l’actual fórmula d’assignació tenen poc pes les desigualtats socials, vertaderes generadores de desigualtats en salut, però amb aquesta nova manera de fer les abordarem encara millor”, ha explicat el conseller.

FER UN COMENTARI

*