Una nova edició de la Setmana de la Ciència i les Humanitats s’ha celebrat a la Secció d’Institut de Vallbona d’Anoia, que ja arriba a la 8a edició. Enguany, el professorat del centre s’ha tornat a esmerar per oferir als alumnes un gran ventall de tallers, conferències i activitats a tots els nivells i per a diferents disciplines. En alguns casos, les activitats van ser preparades pel professorat del centre, i en altres casos, es van convidar a personalitats, entitats, empreses emergents de l’entorn i altres empreses consolidades a participar, donant a l’alumnat del centre la oportunitat d’aprendre més enllà dels llibres.
Els alumnes de 1r d’ESO han treballat la història de la Malala Yousafzai, han assistit a una xerrada de competències personals, i han realitzat activitats com una presentació de projectes automàtics, un treball de matemàtiques fent fraccions amb fitxes de dominó, una activitat d’aprendre a programar, taller d’origamis, aprendre la importància de Ramon Llull en la celebració del seu any literari i una sessió de cinefòrum.
El dimarts van visitar el Museu de Geologia Valentí Masachs de la UPC de Manresa i han pogut entrar dins un digiplanetari instal·lat a la pista poliesportiva de Vallbona. Els alumnes de 2n d’ESO han treballat les fraccions tal i com es duien a terme a l’antic Egipte, i han realitzat activitats de programació, tallers de creixement personal, lectures científiques, cinefòrum…
El dijous van visitar l’ECOPARC-4 d’Hostalets de Pierola i el darrer dia van poder participar en un taller de drones de la mà de l’empresa vallbonenca Bonadrone, on els alumnes van poder muntar un dron imprès en una impressora 3D i va finalitzar veient volar els drons a la pista de l’institut. Els alumnes de 3r d’ESO han rebut la formació de primers auxilis, han pogut comprovar si és pernil tot el què ens venen a partir d’una pràctica al laboratori, a més de xerrades com la Marató 2016 de TV3 i sortides al departament de Robòtica de la UPC de Manresa el dimarts, i la visita a l’ETAP de Sant Joan Despí. Finalment els alumnes de 4t d’ESO també van participar en diferents activitats, com la detecció d’una malaltia en pacients per mitjà d’una electroforesi, i diverses xerrades i tallers d’oportunitats per a menors, identitats notables, risoteràpia, cuina saludable, autoconeixement, impressió en 3D a Ca la Fou, etc.
La cloenda aquest any va venir de la mà d’en Francesc Sabaté i Domènech, director del Màster d’Automatització Industrial de la UPC de Barcelona, que va oferir als alumnes de 3r i 4t d’ESO la conferència “Què són els robots?”. La conferència, que va tenir lloc a la sala municipal de l’ajuntament de Vallbona d’Anoia, va despertar la curiositat dels alumnes, que van poder intercanviar curiositats i impressions amb en Francesc Sabaté, qui va descobrir a l’alumnat els darrers avenços en robòtica, vinculant-ho també al cinema i la televisió, a les emocions que establim amb alguns robots o aplicacions i la necessitat que sovint trobem d’humanitzar-los per apropar-los més al nostre dia a dia. També va realitzar una petita exhibició amb un petit robot que els alumnes podrien fàcilment muntar i programar per a què circuli evitant obstacles, tot convidant-los a què s’iniciïn en aquest món de treball amb robots.