Inici Cartes dels lectors Renovables: el nostre territori ha de ser escoltat

Renovables: el nostre territori ha de ser escoltat

COMPARTIR

Els alcaldes i alcaldesses de l’Anoia, en el Consell d’Alcaldes celebrat aquest mes d’abril, hem coincidit en el parer que cal adoptar mesures urgents per abordar una qüestió que ens preocupa: la possibilitat que la Generalitat de Catalunya o l’Estat aprovin instal·lacions per a la producció d’energies renovables –parcs de plaques fotovoltaiques i parcs eòlics– sense comptar amb el parer i el vist i plau dels municipis i dels seus habitants.

Seguint el decret de renovables aprovat pel Parlament de Catalunya, l’objectiu 2030 de reducció de les emissions de Gasos Efecte Hivernacle i els objectius europeus i de les Nacions Unides referents a les energies renovables, Catalunya té avui al davant el repte ineludible i majúscul d’apostar amb decisió per les renovables. Encara més si tenim en compte que el nostre és un dels territoris de l’Estat amb més dèficit en aquest camp: menys d’un terç de la nostra energia procedeix de fonts considerades sostenibles.

Des de l’Anoia compartim evidentment aquests compromisos de lluita contra el canvi climàtic i de transició cap a les energies renovables. No ens oposem en cap cas a la instal·lació de camps de plaques fotovoltaiques ni de parcs eòlics a la comarca, però cal consensuar les possibles ubicacions i implantacions, perquè podríem malmetre d’una manera irrecuperable el paisatge, l’economia i el nostre estil de vida, així com també el patrimoni natural, agrícola i cultural

Hi ha alternatives al desplegament de parcs fotovoltaics en sòl agrícola, com ara la instal·lació en sòl industrial, en cobertes de naus industrials, en altres parcel·les amb menys impacte mediambiental, als laterals i la mitjana de les autopistes o, fins i tot, en equipaments o serveis públics existents. I hi ha també alternatives als parcs eòlics, com ara la implantació dins del mar, com han fet a comunitats del nord d’Europa. Les alternatives existeixen.

Estem a favor de les energies renovables i del canvi de model energètic per tenir un futur mes ecològic, verd i sostenible, però no com s’està plantejant.

Per aquest motiu, els alcaldes i alcaldesses de l’Anoia coincidim a demanar la derogació del decret 16/2019 i la redacció d’un Pla Director de les Energies Renovables de Catalunya que estableixi, amb la participació dels agents de cada territori i, molt especialment amb la participació dels ajuntaments i la ciutadania, les ubicacions més adients per fer aquestes instal·lacions.

Compartim al 100% els objectius i els continguts, però no compartim les formes.

Xavier Boquete i Sáiz
President del Consell Comarcal de l’Anoia

COMPARTIR

1 COMENTARI

  1. Si l’ajuntament no dóna permís, no es fan parcs solars ni s’instal·len aerogeneradors, demanar a la Generalitat que faci o deixi de fer no és res més que treure’s les puces de sobre.
    Els alcaldes teniu l’obligació d’assumir les vostres responsabilitats envers els veïns, però és més fàcil traspassar-les als altres, així no us heu de mullar que això sempre treu vots.

FER UN COMENTARI

*