Inici Destacats El Rec.0 d’Igualada celebra 15 anys reclamant un nou pla urbanístic per...

El Rec.0 d’Igualada celebra 15 anys reclamant un nou pla urbanístic per al barri

COMPARTIR

Igualada celebra des d’aquest dimecres i fins dissabte la 27a edició del Rec.0, que enguany celebra el seu 15è aniversari. Durant quatre dies, més d’un centenar de marques i dissenyadors vendran els seus estocs en botigues efímeres que s’han instal·lat en una seixantena d’antigues fàbriques de pell, ara en desús. L’any 2009 es va celebrar la primera edició d’aquest festival de moda amb l’objectiu de reivindicar i posar en valor el patrimoni industrial del barri del Rec. Els organitzadors fan un balanç molt positiu dels quinze anys perquè s’ha aconseguit «canviar la mirada» al barri, però recorden que encara hi ha una reivindicació pendent: un canvi de normativa que permeti a aquesta zona de la ciutat evolucionar de manera decisiva.

Durant aquests 15 anys i dues vegades l’any -edició de primavera i de tardor-, amb l’excepció de la pandèmia de la covid, el certamen ha convertit el barri del Rec en epicentre de la moda, la cultura i la gastronomia. Al llarg de les 27 edicions que s’han celebrat han passat pel barri més de 250 marques i dissenyadors independents i, segons els organitzadors, el festival s’ha consolidat com un canal de venda d’estocs per a moltes marques.

En aquesta nova edició hi haurà un centenar de marques i també dissenyadors emergents. A més, moltes de les marques presents al Rec.0 són de fabricació quilòmetre zero com ara Josep Abril, Txell Miras, Míriam Ponsa o Killing Weekend. Una de les novetats serà una botiga de roba de segona mà que s’ubicarà a l’Espai Rec Imperdible, la zona dedicada a la moda sostenible i de proximitat.

D’altra banda, el Rec.0 també oferirà una trentena de propostes culturals diverses amb concerts, tallers, visites guiades al patrimoni industrial del barri o degustació de vins. Alhora hi haurà 41 punts de restauració distribuïts per tot el circuit del Rec.0. Una de les cofundadores del Rec.0, Marina Iglesias, ha explicat que enguany s’havia previst una edició especial per a celebrar el 15è aniversari però han decidit cancel·lar les activitats de caràcter festiu com a mostra de dol per les víctimes de la dana al País Valencià.

Nova vida per a una vintena de fàbriques abandonades

En cada edició el Rec.0 ha anat obrint noves adoberies i espais en desús per a mostrar-los al públic. Iglesias ha dit que al llarg d’aquests anys se n’han obert més d’un centenar i celebra que, ni que sigui durant els dies que duri el festival, s’hagin omplert de vida. En aquest sentit, explica que en aquests 15 anys de vida del Rec.0 han vist com una vintena d’antigues fàbriques que estaven abandonades s’han omplert de vida amb emprenedors i empreses que s’hi han instal·lat. Principalment, es tracta d’empreses vinculades al disseny, la música, la tecnologia o la restauració.

És el cas del Somiatruites, un projecte arquitectònic i gastronòmic familiar que es va instal·lar en una antiga adoberia del barri del Rec l’any 2013. Primer va néixer com a restaurant i, des de l’any 1019, també és un hotel. Un dels copropietaris és l’arquitecte Xavier Andrés. Explica que el barri del Rec té una «projecció bestial» i creu que el Rec.0 ha permès «canviar la percepció que la gent d’Igualada tenia del barri». «Han aconseguir que la gent s’estimi al Rec i això abans no era així. La gent ho veia com un lloc que feia pudor i que estava deteriorat», ha explicat. De fet, tot i estar a 250 metres de distància de la plaça de l’Ajuntament, Andrés diu que molta gent no anava al seu restaurant perquè deien que es trobava «a les afores». «Abans la permeabilitat del barri era inexistent i ara això ha canviat», ha celebrat.

Un altre projecte nascut al barri del Rec és la MaCa, un espai creatiu i cultural que compta amb un coworking, tallers i també un espai on se celebren activitats i concerts. El Roger Mula és un dels impulsors de la MaCa, que va néixer l’any 2015. Tots ells eren uns «enamorats» del barri i van decidir rehabilitar una antiga adoberia que es trobava pràcticament abandonada. «Tenim un barri immens amb un alt valor patrimonial i espais molt grans per fer-hi activitats artístiques, tecnològiques, entre d’altres», ha explicat Mula. En aquest sentit, lamenta que la manca d’un planejament fa que moltes activitats com la seva estiguin en una «al·legalitat», ja que l’actual pla d’usos només permet l’activitat industrial. Ells són partidaris de fer-hi usos «mixtes» que combinin l’activitat industrial amb l’habitatge.

Canvis urbanístics per evolucionar

Els organitzadors del Rec.0 recorden que és «imprescindible» que hi hagi un nou plantejament urbanístic que posi sobre la taula un canvi d’usos perquè el barri pugui acollir noves activitats al mateix temps que es preserva el patrimoni. Creuen que cal dinamitzar el barri durant tot l’any -no només durant el festival- i, per això, és necessari ampliar els usos del barri, que actualment només són industrials. Creuen que s’estan perdent oportunitats. Marina Iglesias considera que es podria començar fent «plans parcials» que incidissin en petites illes i així «anar transformant el barri a poc a poc». «Aquí hi havia hagut fins  a 250 empreses en funcionament i actualment només n’hi ha 30. La resta són espais en desús», ha lamentat.

Mar Martí / ACN

COMPARTIR

1 COMENTARI

  1. «Aquí hi havia hagut fins a 250 empreses en funcionament i actualment només n’hi ha 30. La resta són espais en desús»,

    NOU PLA URBANÍSTIC PER AL BARRI … i per tot IGUALADA

    Com he expressat en anteriors ocasions, i reclamat directament als diversos represntatnt municipals, en el govern i en l’oposició, farà més d‘un any de les eleccions municipals, i els temes transcendentals, com de l’APROVACIÓ de un nou POUM (Pla d’Ordenació Urbana Municipal) , “el més calent és a l’aigüera”

    L’actual POUM de Igualada data dels 1986 (més de 38 anys !!!), i des de llavors han canviat molt les circumstàncies econòmiques i socials. Només cal donar-se un volt pel Rec i altres carrers amb edificis d’antigues fàbriques avui en desús.

    Recordem que el POUM és l’instrument de planejament urbanístic bàsic per a l’ordenació integral del integral del territori d’un o diversos municipis comprèn necessàriament:

    1. La classificació del sòl que vincula tot el del territori planejat amb un destí urbanístic bàsic així com amb el corresponent règim jurídic.

    2. La definició dels elements fonamentals de l’estructura general de l’ordenació urbanística del territori planejat, és a dir les vies de comunicació principals, ús residencial o d’activitat econòmica, els equipaments i serveis comunitaris més rellevants i les zones verdes o lliures, etc.

    3. La fixació del programa per al desenvolupament i execució de les corresponents previsions, així com el període mínim de vigència del mateix pla.

    Tindria de ser un instrument, per remuntar el DECLIVI INDUSTRIAL de l’Anoia, amb una indústria innovadora, eficient, sostenible, creadora de ocupació de qualitat. en benefici de la gran majoria de la població (particularment el més vulnerables social i econòmicament.

    Tant debò les diferents formacions i grups polítics, govern i oposició, siguin capaços de practicar el DIÀLEG, PACTE i CONSENS en temes tant cabdals, pel present i futur.

    Massa demanar, somiar ?. Es va iniciar nou cicle de 4 anys, i els mesos, any s corren. Veurem el balanç que resulta ….

FER UN COMENTARI

*