Inici Cartes dels lectors Les quatre capitals del Penedès

Les quatre capitals del Penedès

COMPARTIR

Al Penedès estem de celebració. Desprès de més de deu anys de mobilitzacions al territori, i una gran tasca de la societat civil, el Parlament de Catalunya va reconèixer la singularitat d’aquest territori, reconeixent-lo com a Vegueria de Catalunya.

Una fita històrica que compartim tots els penedesencs i penedesenques. Un reconeixement que ha de permetre reduir la distància entre la política i la gent, a més d’un reconeixement que permetrà una major i millor gestió i ordenació del territori i, a la vegada, haurà d’implicar una major i millor qualitat de vida per tots els penedesencs i les penedesenques.

El Penedès és una Vegueria que té una estructura territorial ben definida a partir de les quatre capitals comarcals que engloba: El Vendrell, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Segurament aquesta distribució territorial i les dimensions de les quatre capitals sigui una de les característiques que millor defineixen el nostre territori. El Vendrell, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú formen els centres neuràlgics d’una xarxa de municipis ben distribuïts de manera equilibrada. Les capitals, a la vegada, consoliden els models comarcals, que volem que en surtin reforçats amb el reconeixement de la Vegueria.

Tanmateix, ara que finalment el Penedès com a organització territorial ja és una realitat, cal posar en valor, més que mai, aquesta estructura de ciutats mitjanes que posseeix el Penedès i que permet cohesionar i equilibrar el conjunt del territori. Pensem que des de cadascuna de les nostres ciutats hem de defensar la seva importància i l’oportunitat de treballar en xarxa de forma més estreta.

Així doncs, volem que la nova Vegueria reconegui aquesta realitat i el rol territorial de les quatre capitals comarcals. Defensem aquest model per la futura Vegueria del Penedès: el model de la cocapitalitat, o millor dit, de la capitalitat compartida, on El Vendrell, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú tinguin el mateix reconeixement i la mateixa importància.
Al mateix temps, defensem una distribució del serveis territorials de la Generalitat de Catalunya al territori de la Vegueria del Penedès en pertinència a les qualitats i a les necessitats que pugin representar els territoris comarcals del Penedès, respectant els valors que implica el reconeixent de la capitalitat compartida.
L’aposta per la Vegueria del Penedès era, i és, doncs, l’oportunitat i la voluntat de dotar al territori d’instruments moderns de gestió i ordenació del territori. El Penedès ha de ser sinònim de tot allò que defensem: un model cohesionat, de treball amb i pel territori, de promoció i difusió de les seves particularitats i en línia amb la nova societat de la comunicació. El camí tot just comença.

Martí Carnicer
Alcalde del Vendrell

Marc Castells
Alcalde d’Igualada

Pere Regull
Alcalde de Vilafranca del Penedès

Neus Lloveras
Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*