Inici Destacats El PSC reclama més recursos de la Generalitat a l’Abric Romaní de...

El PSC reclama més recursos de la Generalitat a l’Abric Romaní de Capellades

COMPARTIR

L’Abric Romaní de Capellades ha estat protagonista a la sessió de control al Govern de la Generalitat arrel d’una pregunta del PSC per reclamar més finançament i lamentar els pocs recursos que la Generalitat hi destina. Un jaciment que fa 40 anys que s’està excavant i en el qual aquest estiu, per primera vegada, s’hi van trobat restes humanes, el que obre una nova dimensió de l’enclavament i la seva projecció internacional.

En la seva intervenció al Ple del Parlament, la diputada de Cultura del PSC, Rocío García, ha posat de relleu com, per exemple, la Junta de Castella i Lleó destina 160.000 a l’any al jaciment d’Atapuerca i la Generalitat només 22.000 euros a l’Abric Romaní, cosa que fa que l’Ajuntament de Capellades hagi de fer un esforç extra per aportar-hi els recursos que no hi aporta la conselleria de Cultura. Davant la pregunta, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, no ca concretar cap resposta i va parlar en genèric de les línies de suport a l’arqueologia que té el seu departament.

El PSC proposa “establir un estatus diferenciat per a la gestió d’aquest jaciment arqueològic que augmenti els recursos econòmics per garantir l’execució de l’activitat arqueològica i el manteniment de la infraestructura, planifiqui la promoció i difusió científica i dels seus valors culturals que faci realitat el desenvolupament total del Pla Director del Projecte NEAN Parc Prehistòric de Capellades”. I també demana “obrir una línia de suport econòmic a l’Ajuntament de Capellades per contribuir a les despeses que l’està suposant al consistori el desenvolupament de les intervencions arqueològiques a l’Abric Romaní”. Des del PSC reclama a la Generalitat “un suport molt important pel desenvolupament del projecte cultural de Capellades i esdevenir un motor de dinamització a la comarca”.

Els resultats de la recerca científica desenvolupada a l’Abric Romaní fan d’aquest jaciment un dels més importants a nivell internacional pel coneixement del món dels neandertal i el converteixen en un privilegi per Catalunya, l’Anoia i Capellades. El PSC considera que “la seva potencialitat científica i divulgadora sobre la prehistòria i el paleolític pot esdevenir un factor dinamització territorial actuant en els àmbits de la cultura, l’educació, la ciència i l’economia per conèixer com vivien els nostres avantpassats prehistòrics neandertals entre 75.000 i 40.000 anys abans dels present”.

El PSC fa mesos que treballa propostes amb la diputada de Cultura del grup socialista al Parlament de Catalunya, Rocío García, que va visitar l’Abric Romaní a principis de curs acompanyada dels regidors del PSC Capellades Aaron Alcazar i Núria Bonfill, el vicepresident primer del Consell Comarcal Jordi Cuadras i del conseller de Turisme del Consell Comarcal Dani Gutiérrez.

FER UN COMENTARI

*