Inici Destacats Protesta a Copons contra els macroprojectes eòlics

Protesta a Copons contra els macroprojectes eòlics

COMPARTIR

Membres d’ASAASA (Associació per la Sostenibilitat Ambiental de l’Alta Segarra i l’Anoia) i de Preservem l’Anoia van organitzar el passat 14 de febrer una acció de protesta a Copons contra Enel Green Power, l’empresa que vol construir dos macroparcs eòlics a les muntanyes de Copons, Veciana i Rubió. Representants de l’empresa havien organitzat un acte en aquest municipi perquè la llei els obliga a fer una oferta de participació pública per buscar possibles inversors per als projectes, darrer pas abans de poder tramitar els projectes davant la Generalitat de Catalunya.

La protesta es va fer a l’exterior de la sala on estava prevista la presentació, amb xiulets i pancartes en defensa del territori i en contra de les proliferació massiva de parcs eòlics i fotovoltaics a la comarca de l’Anoia. Els organitzadors de la protesta han explicat que “tot el procés de tramitació dels projectes, també aquestes ofertes de participació pública, formen part d’una pantomima”. Consideren que les empreses energètiques són una màfia que “només busquen enriquir-se aprofitant l’auge de les renovables, sense que els importi ni el territori ni la seva gent”, i que per això és important plantar-los cara amb accions com la que s’ha fet a Copons. També es demana una major complicitat dels ajuntaments en la defensa del territori, perquè el model de transició energètica que es vol imposar no és sostenible ni eficient i provocarà la destrucció de milers d’hectàrees de boscos i conreus.

A banda d’organitzar accions de protesta, entitats com ASAASA i Preservem l’Anoia també estan intentant aturar els macroprojectes per la via administrativa. Aquest mes de febrer ASAASA ha presentat un recurs d’alçada contra un dels projectes, el parc eòlic Anoia i Segarra II, que afectarà els termes municipals d’Ivorra, Estaràs i Castellfollit de Riubregós. També en els darrers dies s’han presentat al·legacions a la modificació puntual del POUM de Veciana, fent especial esment a les distàncies mínimes que hi ha d’haver entre els aerogeneradors i les masies, que segons l’associació hauria de ser com a mínim de 1.250 metres.

Un model de transició energètica «insostenible»

A la comarca de l’Anoia, juntament amb la Segarra, la densitat d’aereogeneradors és ja molt gran: més de 100 aerogeneradors en servei (concretament 105, dels quals 96 son a l’Alta Anoia/Segarra). Hi ha 18 parcs eòlics més projectats, i una cinquantena pendents de tramitació. També hi ha 18 projectes de parcs fotovoltaics que amenacen 900 hectàrees del territori. Aquests projectes porten associats un centenar de quilòmetres de línies d’alta tensió i molt alta tensió (MAT), a banda de diverses subestacions.

Les entitats que defensen el territori denuncien que el model de transició energètica que es vol imposar -des de les multinacionals energètiques i el govern català- «és destructiu, fet amb presses i sense planificar». A més a més, «provocarà la desaparició d’espais naturals, afectant la seva biodiversitat, i de zones de conreu, que són les que han de garantir l’alimentació del futur». Per això es demana apostar per altres vies, també amb energies renovables, però impulsant les instal·lacions d’autoconsum individual i col·lectiu, utilitzant espais ja degradats o en ús, com ara abocadors, polígons industrials o carreteres.

Per associar-se o per donar suport amb aportacions econòmics es pot contactar amb les associacions a través dels correus electrònics  asaasaillainterior@gmail.com i preservemlanoia@gmail.com

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*