Inici Societat Els pressupostos de la Generalitat preveuen 43,5 milions d’euros d’inversió a l’Anoia

Els pressupostos de la Generalitat preveuen 43,5 milions d’euros d’inversió a l’Anoia

COMPARTIR

El Govern invertirà un total de 43,5 milions a la comarca de l’Anoia durant l’any 2023, segons consta al Projecte de pressupostos de la Generalitat.

Els principals projectes que rebran inversió són: Obres Eix Diagonal (C-15 i C-37) per implantar un tercer carril i un separador central entre Vilafranca del Penedès i Capellades i desdoblar un tram entre Capellades i Igualada: 16,9M€ (concessió), Inversions a les línies de ferrocarrils de l’Anoia per valor de 9,3M€ on s’inclou la compra de material ferroviari i actuacions en túnels, senyalització, … Subvenció EMSHTR per construcció i explotació Ecoparc 4 per 5,5M€, Inversions a l’Hospital d’Igualada: 5,4M€ (25,1 M€ fins 2026), Nou accés a Igualada Sud des de la carretera c-37, tram Vilanova del Camí – Igualada per 4,3M€ (7,9 M€ fins 2025), Conservació de carreteres: 4M€, Variant de Piera i Vallbona d’Anoia: 3,7M€ (7,4 M€ fins 2025), Ampliació de l’Escola Castell d’Òdena per a un Institut Escola: 3,3M€, Inici dels treballs per l’ampliació de l’Escola Maria Bores de la Pobla de Claramunt a un Institut Escola: (1M€ fins 2024), Inversió per construir 24 habitatges de lloguer assequible al Carrer Joan Serra i Constantó d’Igualada: 0,77M€ (2,7 M€ fins 2025), EDAR i col·lectors de La Llacuna: 0,6M€ (3,4 M€ fins 2024).

El pressupost global, de 41.025 milions d’euros, ha començat la seva tramitació parlamentària després de l’acord entre el govern d’ERC i el PSC.

La consellera d’Economia, l’anoienca Natàlia Mas, ha defensat que els pressupostos de la Generalitat pel 2023 «deixen enrere la fase de les retallades». Així ho ha remarcat durant la presentació dels comptes davant dels representants de la societat civil i econòmica a l’auditori del Parlament, on ha assenyalat que la despesa supera per primer cop el llindar dels 40.000 milions d’euros. «És l’augment de despesa més important dels últims 17 anys», ha dit Mas Guix sobre el fet que augmentin un 10,7% anual sense tenir en compte els fons europeus. Segons la titular d’Economia, normalment aquest increment anual se situava entre el 4% i 5%. «Són uns pressupostos ambiciosos, de país, de la gent i de la Catalunya sencera», ha dit Mas Guix.

La consellera d’Economia ha defensat que el fet que la despesa pública s’enfili fins als 41.025 milions d’euros «té un efecte tractor i multiplicador sobre l’economia». «Són uns comptes per enfortir l’estat del benestar i per empènyer les grans transformacions necessàries de futur», ha verbalitzat.

Pel que fa a partides concretes, ha destacat que el Departament de Salut és el que més creix, amb 1.128 milions d’euros. Mas Guix ha assegurat que es tracta d’una «oportunitat única» per «deixar enrere els estralls» de la covid-19. La titular d’Economia també ha posat en valor l’actualització de l’Índex de Renda de Suficiència (IRSC) per primera vegada en 13 anys o els 180 milions d’euros per ampliar el parc públic d’habitatges.

Sobre els fons europeus, Mas Guix ha criticat la gestió «excessivament centralitzada» per part de l’Estat.

Després de tot, la consellera d’Economia també ha destacat que la presentació dels comptes s’hagi fet davant d’un públic «divers i molt diferent». «Il·lustra l’abast del projecte de pressupostos», ha opinat la consellera. En aquest sentit, ha recordat que els comptes s’hagin consensuat «de forma inèdita» amb agents econòmics i socials, a banda dels grups parlamentaris dels comuns i PSC-Units. «Són uns comptes per abordar reptes, aprofitar oportunitats i ajudar que el país assoleixi els nous horitzons que ens proposem», ha verbalitzat Mas Guix.

Posteriorment, en una roda de premsa posterior des del Parlament, la consellera Mas Guix ha remarcat que el 53% de l’increment anual va destinat als àmbits de salut i educació. Segons ha detallat, la despesa social augmentarà en més de 1.500 milions d’euros i en termes percentuals se situarà en el 73,2% davant el 74,6% de l’any passat. La titular d’Economia ha atribuït aquest descens a l’increment dels interessos i per l’augment de polítiques industrials i d’ocupació.

Sobre la B-40 i l’Aeroport del Prat, dos dels requisits del PSC per desencallar els pressupostos d’aquest any, la consellera ha detallat que no s’ha inclòs cap partida perquè serien actuacions d’àmbit estatal, mentre que pel que fa al Hard Rock, es troba en un procediment que no es «aturar ni accelerar».

Així mateix, la consellera ha remarcat la reducció del dèficit fins als 791 milions d’euros després que marqués un màxim de 9.104 milions d’euros el 2010, un 90% menys, ha subratllat.

ACN

FER UN COMENTARI

*