Inici Destacats Poble Actiu exposa les seves propostes en seguretat, urbanisme i comerç

Poble Actiu exposa les seves propostes en seguretat, urbanisme i comerç

COMPARTIR
Foto: Sara Esquerra Dot

Poble Actiu ha presentat les propostes del seu programa electoral en matèria de seguretat i convivència. Aquestes propostes se centren en la reestructuració del model policial cap a una policia de barri més propera als ciutadans, i a incorporar les entitats veïnals i altres actors ciutadans a la Taula de Seguretat. A més, la candidata Elisabet Farrés ha volgut ressaltar que «Des de Poble Actiu creiem que garantir unes vides dignes també és seguretat. Aplicar les propostes que presentem en salut mental, en garantir el dret a l’habitatge o en justicia transformativa, per citar-ne algunes, també és millorar la seguretat i la convivència a la ciutat».

La candidatura municipalista proposa reestructurar l’actual cos de policia local cap a un model de policia de barri. Això implica la creació d’un equip de policies a cada barri que conegui les entitats, els equipaments i el veïnat, per anticipar els problemes detectant-los de manera precoç. L’agent ha de ser el referent al barri, la persona amb la qual contactar, quan sigui necessari, per plantejar qüestions relatives a la convivència i la seguretat. Per implantar aquests nou model, Poble Actiu proposa reforçar les àrees de mediació amb formacions específiques tant a la policia local com a joves i persones referents dels barris com a mediadores, facilitadores i educadores de carrer, que puguin actuar en casos de delictes lleus, petita delinqüència, vandalisme o problemes de convivència. També volen potenciar la transparència i el control en les actuacions policials amb la creació d’un codi de bones pràctiques. Aquest codi hauria d’incloure algunes mesures com garantir l’ús del llenguatge inclusiu, evitar el qüestionament a col·lectius estigmatitzats, i assegurar la correcta identificació dels agents.

Des de la candidatura d’esquerra transformadora també es volen incorporar a l’actual Taula de Seguretat les associacions veïnals d’Igualada, entitats juvenils, culturals, socials, a més a més de tots aquells actors que tenen un paper en els conflictes urbans i que sovint són exclosos (persones migrades, treballadores sexuals, persones sense llar, persones que viuen okupant, etc.). En aquest sentit Pau Ortínez ha volgut ressaltar que «Per molt que la tinent d’alcalde Carlota Carner digui el contrari, el govern Castells sempre ha pensat que la seguretat i la convivència era un tema exclusiu i hermètic a decidir entre la policia i el govern, i sense escoltar els veïns de la ciutat. Nosaltres creiem que la seguretat i la convivència és cosa de tots. És per aquest motiu que volem canviar el Pla local de seguretat i incorporar la ciutadania a la Taula de seguretat».

Finalment, Poble Actiu ha volgut posar èmfasi en l’oci nocturn. Des de la candidatura municipalista proposen millorar la seguretat que afecta els locals i els itineraris vinculats a l’oci nocturn amb accions com impulsar el disseny de rutes segures amb participació de les entitats i col·lectius feministes i antiracistes, dotar de transport públic nocturn els grans esdeveniments de ciutat, i reforçar la il·luminació en zones de la ciutat com el Mercat de la Masuca i carrer de la Soledat o l’avinguda Barcelona, i també en el trajecte d’anada i tornada de l’oci nocturn de llocs com Cal Font o el Barri del Rec. A més a més, Rosa Perelló ha volgut insistir en el fet que «També volem vetllar per la qualitat de vida dels veïns pròxims a les zones d’oci nocturn. I per això proposem posar agents cívics a l’entorn d’aquests locals per tal que actuïn de mediadors i evitin comportaments que afectin la qualitat de vida dels veïns de les zones pròximes». Finalment, des de Poble Actiu han recordat que fa poc van presentar, dins les propostes en l’àmbit del feminisme, la creació d’un protocol contra les agressions i assetjaments sexuals en espais d’oci nocturn privat.

Poble Actiu proposa un nou POUM per planificar urbanísticament Igualada i en especial el barri del Rec

Poble Actiu ha presentat les seves propostes en l’àmbit d’urbanisme, amb un clar enfocament al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) d’Igualada, que és del 1986 i, per tant, ja ha quedat obsolet. Segons la formació municipalista els canvis parcials que s’han anat introduint els últims anys han beneficiat la instal·lació de grans supermercats i no han permès adaptar-lo a les necessitats reals de forma planificada i consensuada. Elisabet Farrés explica que «el nou POUM ha de permetre decidir de manera participada quins seran els usos de determinats barris, com s’entrellacen les diferents parts del municipi i com es mou la població d’una banda a l’altra». Afegeix que «totes aquestes decisions s’han d’orientar a una ciutat més saludable, accessible, incloent-hi la perspectiva de gènere, i que ens permeti fer front a l’emergència climàtica. Per això també ens cal millorar i connectar els espais verds de la ciutat, amb més biodiversitat i més a prop de tothom». Finalment, la candidata explica que «cal una planificació urbanística que estigui pensada amb visió de Conca d’Òdena, per teixir i connectar tots els municipis que en formen part. Volem una Igualada que tingui projecte de futur».

Segons Poble Actiu, una ciutat com Igualada, amb poca superfície, haurà d’actualitzar i transformar els usos del seu territori per tal d’acollir futures activitats, com ara zones d’habitatges o industrials. Una ciutat que ompli de vida tots els espais buits existents, com el barri del Rec, les antigues piscines del Casal del Passeig, o l’Escorxador, perquè no té sentit seguir creixent enfora mentre tenim espais sense ús dins de la ciutat. En aquest sentit, Elisabet Farrés explica que el nou pla «representa una una oportunitat per decidir com conviuran els diferents usos del barri del Rec: indústria, habitatge, equipaments, coneixement i comerç. Proposem mantenir-hi les indústries que estan en funcionament actualment, i alhora habilitar zones específiques per a habitatge. Els nous usos no implicaran alterar l’estructura urbanística actual, que és l’element distintiu que fa únic el barri». D’altra banda, afegeix, «el nou Pla ha de permetre definir nous usos residencials a La Roixela per tal d’augmentar la densitat d’habitatge en aquesta zona i fer-la accessible amb el bus urbà».

Elisabet Farrés explica que «en les darreres dècades els carrers han estat dominats pels cotxes, però ara ens cal ajustar-nos als múltiples reptes, com ara la crisi energètica o la necessitat d’un entorn saludable, tant en la qualitat ambiental com en la possibilitat de trobar-se amb el veïnat». Per tant, la formació municipalista proposa crear una zona de vianants a cada barri perquè l’espai públic pugui ser un entorn agradable i permeti la trobada entre les persones, és a dir: fer barri». Aquestes zones tindrien més arbres i es situarien especialment en carrers comercials de la ciutat fora del centre.

La formació municipalista constata que l’actuació recent al Passeig reduint el trànsit a un sol carril en cada direcció, és un avenç, però que cal una reordenació. Elisabet Farrés explica que «cal moure el carril bici a la calçada, fet que millorarà la seguretat tant per als vianants com pels ciclistes. Això ha de permetre la transformació de l’espai central, substituint l’enrajolat actual, i instal·lant-hi espais d’ús i convivència veïnal, com ara jocs per a infants, la millora de l’enllumenat, i la instal·lació de bancs en cercle perquè esdevinguin punts de trobada. Finalment, proposen crear un corredor verd des del Passeig fins al riu, millorant la vegetació del Parc de l’Estació Vella i de l’Avinguda Gaudí.

Poble Actiu vol aturar l’arribada de nous hipermercats i donar ajudes per la reobertura de comerços locals

La superfície destinada a grans establiments comercials a Igualada no ha parat de créixer en els 12 anys de govern de Marc Castells. És per aquest motiu que Poble Actiu troba indispensable aplicar mesures per tal de frenar la implantació de grans superfícies comercials i reequilibrar el comerç d’Igualada. El candidat Pau Ortínez ha explicat que «cal promoure el comerç local com a alternativa a les compres a grans superfícies comercials i a les compres a altres ciutats. El comerç local ha de ser motor de creació d’ocupació i d’una economia autocentrada que posi en valor la producció local i la sobirania alimentària».

La candidatura municipalista es compromet a no realitzar cap modificació a l’actual POUM que permeti la ubicació de noves grans superfícies comercials a la ciutat, i demana incrementar l’IBI de les grans superfícies comercials fins al màxim que preveu la llei. Poble Actiu proposa que aquest increment de recaptació que suposarà l’IBI es destini a noves línies d’ajuda al comerç local, que tinguin en compte la venda de productes de proximitat, la reducció d’envasos, la innovació en el punt de venda, la innovació en tecnologia o tècniques de fidelització, entre d’altres.

Poble Actiu també vol remarcar que vetllar i promoure el comerç local no només passa per realitzar accions directes al comerç, sinó que també caldria renovar el planejament urbanístic perquè els veïns comprin en els comerços de barri. Per això, proposen vianalitzar carrers a tots els barris de la ciutat, com el carrer Masquefa, el carrer Pau Muntadas, el carrer Sant Agustí i el carrer Milà i Fontanals, i l’ampliació de voreres en carrers comercials com l’Avinguda Barcelona. Elisabet Farrés ha volgut remarcar que «si tenim carrers amples, si tenim carrers que permetin passejar i fer vida de barri, el comerç local se’n beneficiarà».

Des de Poble Actiu volen facilitar bonificacions fiscals i subvencions per la reobertura de comerços al nucli antic de la ciutat i a carrers que s’estan desertitzant comercialment, com el carrer de la Soledat i la rambla de Sant Ferran. Rosa Perelló ha explicat que volen promoure el lloguer d’aquests espais, mitjançant ajudes en la fiscalitat, per facilitar que s’hi instal·lin comerços, oficines, petits tallers, indústria lleugera i empreses de l’àmbit digital.

La candidatura municipalista ha remarcat que vol potenciar el Mercat Municipal de la Masuca, però critica que la reforma que planteja el govern Castells pot suposar l’expulsió de bona part dels actuals paradistes, per l’elevat cost econòmic de les parades. Així mateix, proposen la implantació d’un supermercat cooperatiu a l’espai de l’edifici residencial ViuB3, que estaria situat en un espai proper a la Sagrada Família, i que serviria com a espais de distribució directa de productes de proximitat.

Finalment, Poble Actiu ha explicat que vol contribuir al desenvolupament del Parc Agrari de la Conca d’Òdena perquè creu que s’han de prioritzar les iniciatives de producció i de comercialització de matriu cooperativa. Oriol Càlichs ha sigut clar: «la potenciació d’aquest espai per a la producció agrícola de proximitat hauria d’avançar en paral·lel amb la promoció de diferents canals curts de comercialització, però també cal fer campanyes per promoure un canvi en els hàbits de consum dels igualadins per tal que prefereixin els productes de proximitat».

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*