Inici Destacats Poble Actiu presenta dijous la seva llista en un acte amb la...

Poble Actiu presenta dijous la seva llista en un acte amb la participació de David Fernàndez

COMPARTIR

Poble Actiu arrenca la campanya amb l’acte de presentació de la llista electoral. En les darreres setmanes, la candidatura municipalista ha anunciat que la llista electoral serà encapçalada per Pau Ortínez, Elisabet Farrés, Rosa Perelló i Oriol Càlichs, Èlia Gil i Arelí Santos i en els darrers dies ha anat publicant qui seran les persones que ocuparan els números 7 i 8 de la llista. L’acte de presentació de la llista, que tindrà lloc el dijous 20 d’abril a les 19:30h a l’auditori del Museu de la Pell, servirà per conèixer la resta d’integrants de la llista electoral.

Jaume Fons i Èlia Domènech 

En el número 7 de la llista hi haurà Jaume Fons, que va estudiar biologia i treballa d’investigador a la Universitat Autònoma de Barcelona. En els darrers anys ha participat en entitats com el grup anoienc de Som Energia, l’Agermanament Igualada – Nueva Esperanza, Igualada Acull i el Cor d’Homes d’Igualada. El Jaume aportarà els seus coneixements amplis respecte àmbits claus per afrontar l’emergència climàtica com són l’energia, l’aigua, els residus, la mobilitat i els espais verds. En el número 8 de la llista hi haurà Èlia Domènech, que és metgessa pediàtrica de professió i que ha format part de l’Agrupament Escolta i Guia Jaume Caresmar i Ma. Antònia Salvà i la Coral Xalest. Una professional de la salut que coneix els problemes del sector sanitari català, especialment de l’àmbit de la pediatria, i que és una ferma defensora de la sanitat pública.

Parlament de David Fernàndez

Per encarar el darrer mes de campanya, han volgut escenificar la importància que té per la candidatura la importància de l’equip, lluny d’hiperlideratges com la resta de candidatures, i, per això, l’acte servirà per donar a conèixer les persones que en formaran part, del número 12 al 21 de la llista. L’acte comptarà amb la participació de David Fernàndez, periodista, activista i exdiputat del Parlament de Catalunya per la CUP. Redactor i editor del setmanari la Directa, autor de llibres com Cròniques del 6 i altres retalls de la claveguera policial i Foc a la barraca, Fernàndez va esdevenir una cara coneguda de la política catalana pel seu paper als carrers i a les institucions lluitant per l’alliberament nacional dels Països Catalans, la justícia social i la lluita contra la corrupció.

Una llista «plural, intergeneracional i preparada pel canvi»

Des de Poble Actiu han exposat que les 21 persones que han estat elegides per formar part de la llista mostren que són una candidatura intergeneracional, amb participació de tots els barris i amb gent vinculades a diverses entitats de la ciutat. Un equip de persones que entenen la política com una vocació de servei, que no tenen cap intenció de fer-ne una professió ni de passar-se 20 anys ocupant un càrrec i que està preparat per assumir el repte de governar la ciutat. Pau Ortínez, candidat de la formació, ha exposat que «fa molta il·lusió encapçalar un equip preparat pel canvi». Elisabet Farrés ha exposat que el proper govern haurà d’afrontar quatre principals reptes, garantir el dret a l’habitatge, transformar Igualada per adaptar-la a l’emergència climàtica, que serveis bàsics com l’educació i la sanitat siguin públics i de qualitat i renovar el POUM per planificar la Igualada que volem per les properes dècades.

Poble Actiu proposa congelar la càrrega impositiva a la ciutadania, introduint, però, nous criteris de progressivitat

Poble Actiu ha presentat les seves propostes en l’àmbit de fiscalitat. Segons Pau Ortínez, «cal garantir que no creixi la contribució fiscal que fan els igualadins per sostenir els serveis municipals, i a la vegada cal introduir nous criteris de progressivitat. Per això proposem congelar la recaptació total al llarg dels propers anys i augmentar la pressió en l’extrem més alt d’algun tribut amb la finalitat d’introduir criteris progressius, de manera que qui més té pagui més, i que qui menys té pagui menys».

El cap de llista de la candidatura municipalista recorda que Igualada és una de les ciutats catalanes que té un volum de recaptació d’impostos més alt en relació a ciutats de dimensions similars com Figueres, Vic, Vilafranca del Penedès, Tortosa, Olot, Sant Feliu de Llobregat, o Esplugues de Llobregat. A més, en els darrers anys la nostra societat ha viscut una pandèmia, i ara una recessió econòmica, situacions que han empobrit àmplies capes de la població i han accentuat la ja de per si profunda escletxa de desigualtat entre diferents sectors socials. «Tenim el convenciment que amb una modesta, però concreta aportació a nivell municipal podem contribuir a lluitar contra les desigualtats socials».

Una de les mesures que proposa Poble Actiu per millorar la redistribució és aprovar unes bases per a l’atorgament d’ajuts per al pagament de l’IBI, tenint en compte les famílies amb baixa capacitat econòmica. En aquest sentit, Elisabet Farrés sosté que «cal que cada persona pagui el principal tribut municipal, vinculat al dret a l’habitatge, com és l’Impost de Béns Immobles, en funció del seu nivell de renda i de patrimoni». En concret, Poble Actiu proposa completar els actuals ajuts a famílies nombroses monoparentals, a majors de 65 anys, o pensionistes amb ajuts graduals en funció del nivell de renda i de patrimoni. D’altra banda, i com a exemple de criteri de progressivitat, la candidatura municipalista proposa incrementar el tipus d’IBI aplicable a les grans superfícies comercials.

En la mateixa línia, Poble Actiu proposa crear una taxa per al servei de clavegueram amb principis proporcionals i bonificacions fiscals per als vehicles d’emissions 0 en l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica. Respecte a la primera mesura, una taxa de clavegueram en proporció a la quantitat de metres cúbics d’aigua que consumeixi cada contribuent ja s’aplica en altres municipis. «Alhora que aporta proporcionalitat a l’esforç que els igualadins fan en la conservació i manteniment de la xarxa de clavegueram del municipi, aquesta taxa incorpora un principi clar de sostenibilitat, ja que afavoreix un consum i un ús sostenible d’aquest recurs escàs», afegeix Elisabet Farrés. Respecte a la segona mesura, l’objectiu és promoure la transició energètica bonificant la fiscalitat dels vehicles que no emetin diòxid de carboni. Les bonificacions es graduarien en funció de les emissions, de manera que els vehicles elèctrics gaudirien d’una bonificació més gran que els vehicles híbrids.

Poble Actiu desgrana les seves propostes en l’àmbit cultural

La formació municipalista Poble Actiu ha explicat en un comunicat el seu programa electoral en l’àmbit cultural, on la proposta estrella és la recuperació de l’Escorxador per a la cultura, ubican-t’hi les escoles d’arts escèniques (teatre, dansa i circ), i el nou Auditori amb funcions d’espai polivalent per descongestionar d’activitats el Teatre Municipal l’Ateneu. A més proposa crear un bo que pugui assegurar que cap persona sigui exclosa per motius econòmics de les activitats culturals organitzades per l’Ajuntament, tal com ja s’ha començat a fer amb el «fins als 25 a 5» al Teatre Municipal Ateneu. Alhora, es treballarà per fomentar l’assistència a activitats culturals a col·lectius nouvinguts per facilitar la seva inclusió a la societat.

Igualada actualment ja compta amb una programació estable de teatre en relació a les activitats ubicades al Teatre Municipal l’Ateneu. Tanmateix, la formació considera que no tindria sentit plantejar la construcció d’un auditori si no hi ha una programació estable de música que li doni sentit. A més, aquesta programació estable no hauria de ser únicament de música i dansa, sinó que també hauria d’incorporar altres arts com serien la dansa i el circ, especialment lligat a les noves escoles que Poble Actiu proposa ubicar també a la parcel·la de l’Escorxador.

La candidata Elisabet Farrés ha criticat que «actualment, l’únic «suport» a la creació que realitza la ciutat els trobem en els premis Ciutat d’Igualada, un format caduc i que no ajuda la creació, sinó que premia qui ha aconseguit l’espai, el temps i el pressupost». Per això, la formació proposa crear unes beques on es puguin presentar projectes creatius artístics que incloguin una dotació econòmica, i també l’oferiment d’espais on desenvolupar-los i exposar-los a la ciutat.

Ara mateix la ciutat no disposa d’un pressupost específic en l’àmbit de patrimoni i memòria històrica. Per això, el primer pas segons el candidat Oriol Càlichs serà «dotar un pressupost anual per a la recuperació i conservació de patrimoni material i immaterial, i també per a la recerca i la difusió de la memòria històrica, en especial aquella relacionada amb els moviments socials, activistes, la lluita obrera, destacant el paper de les dones d’Igualada en les diverses lluites». Per això, la formació també proposa revisar el nomenclàtor de la ciutat amb perspectiva de gènere, així com la retirada de simbologia i referents de les dictadures del s. XX.

 

FER UN COMENTARI

*