Inici Destacats Poble Actiu demana al govern convocar els Consells Territorials de districte per...

Poble Actiu demana al govern convocar els Consells Territorials de districte per fomentar la participació ciutadana

COMPARTIR

Poble Actiu vol promoure activament la participació ciutadana recuperant els consells municipals, i demana al govern de Junts per Igualada convocar els Consells Territorials de districte. El regidor Pau Ortínez ha recordat que la candidatura municipalista sempre ha volgut apostar per «un govern que promogui la participació i la transparència, on la gent participi activament de la vida política de la ciutat i que pugui dir la seva sobre com ha de ser Igualada». Poble Actiu ha lamentat que el govern presidit per Marc Castells no hagi tingut mai la voluntat de fomentar una major implicació dels ciutadans i les entitats en els assumptes públics de la ciutat. El regidor ho ha fet palès reflexionant que «Si els interessés la participació ciutadana ja fa mesos que haurien convocat els Consells Territorials de districte».

Els Consells Territorials de districte

Els Consells Territorials són òrgans de participació que busquen fomentar la col·laboració entre l’Ajuntament, les entitats i la ciutadania per discutir temes que afecten la vida diària del districte. L’actual Reglament Orgànic Municipal (ROM) de l’Ajuntament d’Igualada preveu -en el capítol IX- la distribució territorial de la ciutat en sis districtes i cada un representat per un consell territorial diferent. Segons el propi reglament, les funcions dels consells territorials inclouen recollir propostes dels veïns, estudiar necessitats del territori, informar sobre temes rellevants i fer propostes al Ple Municipal. La composició dels consells inclou representants municipals, d’entitats i veïns que són escollits a l’inici de cada mandat. L’article 109 recull que el plenari de cada Consell Territorial s’ha de reunir de forma ordinària un mínim de tres cops l’any.

La regidora Rosa Perelló ha explicat que «Tot i que a l’inici del present mandat es van crear els consells i se’n van nomenar els membres, el govern de Junts per Igualada encara no ha convocat cap Consell Territorial. Durant el passat mandat només els van convocar tres cops, al desembre del 2019, al desembre del 2020 i al juny del 2022, tot i que el reglament exigeix que es reuneixin un mínim de tres cops l’any. L’any passat, el 2023, no es van convocar mai».

La participació ciutadana, un eix fonamental del programa de Poble Actiu

Durant la passada campanya electoral Poble Actiu ja va posar sobre la taula la importància de recuperar, no només els consells territorials, sinó també els consells sectorials que el govern Castells havia eliminat o n’havia minimitzat la tasca. Elisabet Farrés destaca que la formació municipalista creu fermament en la participació ciutadana a la vida política de la ciutat: «Des de Poble Actiu volem comptar amb la implicació ciutadana i associativa en la gestió municipal i ens agradaria que els consells tinguessin major capacitat decisòria, i que hi hagués mecanismes de convocatòria regular i una estructura per tal que siguin útils. No com ara, que ni els convoquen, ni els fan servir per escoltar els veïns, sinó que només són eines publicitàries que el govern utilitza per fer propaganda quan els interessa». Finalment la mateixa regidora ha volgut destacar que «La recuperació dels consells municipals també ha de servir perquè la ciutadania tingui una veu que l’ajuntament es vegi obligat a escoltar de forma regular durant tot el mandat».

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*