Inici Destacats La Pobla de Claramunt rendirà homenatge Natividad Yarza, la primera alcaldessa de...

La Pobla de Claramunt rendirà homenatge Natividad Yarza, la primera alcaldessa de Catalunya

COMPARTIR

El proper divendres dia 14 de juliol a les 7 de tarda al teatre Ateneu Gumersind Bisbal de la Pobla de Claramunt, es durà a terme l’acte d’homenatge, Natividad Yarza, la que va ser mestra de La Pobla de Claramunt de l’any 1934 al 1936 i primera alcaldessa de Catalunya al municipi de Bellprat.

La conferència anirà a càrrec d’Antoni Dalmau, historiador i escriptor i Isidre Surroca, ambdós, estudiosos de la seva biografia. Al final de la presentació hi haurà un torn obert de paraules, moderat per Josep Rabell, per escoltar i recollir el testimoni dels assistents i les antigues alumnes de Natividad Yarza. També hi seran present algunes de les seves antigues alumnes.

Aquesta conferència es duu a terme en el marc del Portal de la Memòria és un espai de diàleg organitzat per l’agrupació d’electors Participa #volemunapoblamillor i l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt. Un espai en que volem donar protagonisme al record de les persones grans, perquè deixin testimoni de la seva experiència viscuda a través de la font de la memòria. Un element essencial per reconstruïr la història recent de la Pobla de Claramunt.

La vida de la primera alcaldessa de Catalunya, una mestra d’escola

Natividad Yarza , nascuda a Valladolid, es va traslladar a Barcelona amb la seva família el 1876, amb quatre anys. Va estudiar estudis de mestra a Osca, i el 1906 començà a exercir com a tal a Santa Margarida de Montbui, Pontons, Vilada, Malla, Saderra (Oris), Vilanova del Camí, Igualada, Gandesa, Cabrera de Mataró, Candasnos i finalment, el juny de 1930, va ser nomenada mestra en propietat de l’escola de Bellprat.

Vinculada als radicalsocialistes, fou una destacada propagandista i membre de la Junta Directiva del Centre Radical Socialista del Districte IX de Barcelona. Després del mals resultats dels radicalsocialistes en les eleccions generals del novembre de 1933, Yarza va encapçalar la candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions municipals de Bellprat, resultant escollida alcaldesa en les eleccions de gener de 1934, esdevenint així la primera alcaldessa de Catalunya.

Amb motiu de la discussió de la Llei de Contractes de Conreu, va participar com oradora en sengles mítings a Bellprat i a Sant Martí de Tous. A l’estiu del 1934 ocupà la plaça de mestra a la Pobla de Claramunt, localitat on va residir fins l’inici de la Guerra Civil. Amb 63 anys es va traslladar al front d’Aragó a realitzar tasques de proveïments de les trinxeres.El novembre de 1937 assisteix al Primer Congrés Nacional de la Dona. Perduda la guerra, s’exilia a França, on viurà amb dures condicions a pesar de l’ajuda de Spanish Regugee Aid (SRA).

Per la documentació del SRA es coneix que Yarza va viure en condicions molt dures , treballant a l’exili com a planxadora, però la seva edat  amb 80 anys. Continuà rebent l’ajut econòmic i material del SRA fins l’entrada a l’Hospital Purpan de Tolosa de Llenguadoc, on ingressà l’agost de 1959 per una caiguda quan pujava a l’autobús. El seu estat empitjorà ràpidament, morint el 16 de febrer de 1960 a l’Hospital de La Grave.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*