Inici Societat Una placa recorda els republicans afusellats a Can Maçana al final de...

Una placa recorda els republicans afusellats a Can Maçana al final de la Guerra Civil

COMPARTIR

Els ajuntaments de Súria -d’on eren set de les vuit víctimes- i del Bruc, han recordat amb un memorial els 8 republicans afusellats per un escamot franquista l’any 1939, al final de la Guerra Civil. Una placa recorda els fets al lloc on es situa la fossa comuna de Can Maçana, al Bruc, on s’han fet sense èxit dos intents de trobar-ne les restes.

En l’acte de memòria es va recordar als 8 afusellats, i també a Josep Nin, l’únic que va poder escapar i va ser testimoni de l’execució. S’hi van reunir familiars dels repressaliats, veïns, i els alcaldes de Súria i del Bruc -Josep Maria Canudas i Enric Canela, respectivament- que van assenyalar que aquesta iniciativa surt de la ciutadania. Els alcaldes també van voler tenir unes paraules en record a Raül Romeva, que va impulsar els treballs a la fossa quan era conseller, i per la pèrdua de Neus Català, una de els darreres supervivents dels camps d’extermini nazis, antifeixista i republicana.

A l’acte, també hi van participar l’actor Igualadí Joan Valentí i el músic Martí Marsal, que porten a escena aquests fets amb l’obra “Mort a les Cunetes”.

1 COMENTARI

  1. Haurem de recordar també els divuit homes innocents afusellats a la Creu de la Pobla de Claramunt, aquells sí que van ser assassinats a sang freda, gent innocent sense cap activitat política, gent de pau, creients catòlics, res a veure amb els que van protagonitzar una barbàrie de crims a les cunetes cremant esglésies i matant capellans. Una bona lectura recomanada abans de fer homenatges a qui no en són meritoris «El silenci de les Campanes» de Jordi Alberti, Ed.62

FER UN COMENTARI

*