Inici Destacats La petja de l’Escola Nova Unificada a l’Anoia

La petja de l’Escola Nova Unificada a l’Anoia

COMPARTIR

Calaf, Calonge de Segarra o Sant Martí de Tous són municipis on, com a Igualada, l’any 1936 el Consell de l’Escola Nova Unificada (CENU) hi va confiscar espais per crear noves escoles que poguessin encabir centenars d’infants, en el marc del nou projecte educatiu i revolucionari que estava impulsant. Aquesta institució va ser creada a Barcelona només una setmana després de l’aixecament militar que va donar lloc a la guerra civil espanyola, i tenia com a objectiu principal iniciar una escola nova, única, gratuïta, laica, amb coeducació i en llengua catalana. La voluntat era que aquell 1 d’octubre cap infant es quedés sense escola. Així ho va explicar l’escriptor i periodista Oriol Solà i Prat, dijous a la Biblioteca Central d’Igualada, coincidint amb la presentació del llibre titulat “L’Escola del Saió. Retalls d’un projecte educatiu singular”. Solà va voler destacar el paper d’Igualada com a seu de la Delegació Comarcal del CENU, a banda de referir-se a la nodrida representació d’igualadins i igualadines que han format part de la història del centre educatiu que dóna nom al llibre.

Qui va introduir l’autor va ser Roser Claramunt, exalumna de l’escola, que va ressaltar la tasca rellevant que solen desenvolupar els mestres durant la infantesa, i va agrair a Solà que hagués fet possible aquesta recuperació de memòria històrica educativa. Entre els assistents també hi havia la darrera de les professores que va fer classes a l’Escola del Saió, la igualadina Anna Maria Baliu, així com diversos exalumnes d’aquest petit centre educatiu que ja és història.

L’acte estava inclòs en el cicle “Va de llibres!” que ha organitzat l’Associació Promotora de la Llengua Catalana (APLEC) juntament amb la Llibreria “Llegim…?” i la mateixa Biblioteca Central amb l’objectiu d’acostar a la població les darreres novetats literàries.

FER UN COMENTARI

*