Inici Destacats El Parlament aprova la proposta del PSC en defensa de la millora...

El Parlament aprova la proposta del PSC en defensa de la millora del finançament de l’Abric Romaní de Capellades

COMPARTIR

Després de 40 anys de recerca i de la localització de restes humanes neandertals durant la darrera campanya de l’estiu passat al jaciment arqueològic de l’Abric Romaní de Capellades, el Parlament de Catalunya ha aprovat la proposta de resolució del PSC al Parlament de Catalunya per ha de permetre  garantir la viabilitat de la recerca arqueològica i la divulgació dels valors culturals. La proposta es va aprovar amb el suport de tots els grups de la cambra menys ERC, que es va abstenir.

Durant la intervenció de l’any 2022 els arqueòlegs de l’IPHES varen recuperar una sèrie de restes òssies. S’ha pogut determinar que aquestes restes corresponien a un crani parcial de neandertal. Concretament, aquest fragment de crani conserva part dels ossos parietal, temporal i zigomàtic.

Els resultats de la recerca científica desenvolupada a l’Abric Romaní fan d’aquest jaciment un dels més importants a nivell internacional pel coneixement del món dels neandertal. És un privilegi per Catalunya, l’Anoia i Capellades comptar amb aquest patrimoni cultural en el territori. La seva potencialitat científica i divulgadora sobre la prehistòria i el paleolític pot esdevenir un factor dinamització territorial actuant en els àmbits de la cultura, l’educació, la ciència i l’economia. Els seus resultats científics estan a l’alçada de jaciments com el d’Atapuerca.

El grup parlamentari del PSC, amb els diputats Jordi Riba i Rocío Garcia, a petició dels regidors socialistes de Capellades, Aaron Alcázar i Núria Bonfill, i del conseller de Turisme del Consell Comarcal de l’Anoia, Daniel Gutiérrez, va presentar una proposta de moció el passat mes d’octubre. La proposta de resolució defensa l’augment dels recursos econòmics per garantir l’execució de l’activitat arqueològica, el manteniment de la infraestructura i planifiqui la promoció i difusió científica dels seus valors.

El passat dimecres 1 de febrer, la comissió del cultura del Parlament de Catalunya va aprovar la proposta de resolució amb el suport de tots els grups parlamentaris a excepció de l’abstenció d’ERC.

Daniel Gutiérrez, remarca que “l’aprovació d’aquesta proposta de resolució és un pas endavant per transformar la política del Departament de Cultura respecte el jaciment de l’Abric Romaní i d’altres d’importància cabdal pel seu impacte social, cultural i econòmic en el territori. Esperem que el govern de la Generalitat de Catalunya, aquesta vegada actuï amb responsabilitat i coherència i no deixi la comarca oblidada com sí que fa en qüestions de seguretat i transport públic”.

El PSC espera la resposta de del Departament de Cultura sobre aquesta resolució i continuarà vetllant per garantir la viabilitat i el futur del jaciment de l’Abric Romaní i el seu projecte científic i cultural.

FER UN COMENTARI

*