Inici Societat La pandèmia deixa 679 morts a l’Anoia

La pandèmia deixa 679 morts a l’Anoia

COMPARTIR
La pista de bàsquet de Les Comes, preparada per acollir pacients de Covid a finals de març de 2020.

El 25 de febrer de 2020 es va detectar el primer cas de covid a Catalunya, el 3 de març de 2020 es publicava el primer cas confirmat a la Catalunya Central i el 12 de març al vespre es decretava el tancament de la Conca d’Òdena en el primer focus de la pandèmia a l’estat espanyol. El virus va entrar amb virulència a la comarca i en dos anys, fins l’actualitat, ha capgirat tots els àmbits de la societat, incloent també el sistema sanitari.

En aquest període, a l’Anoia s’han confirmat 36.034 contagis de coronavirus i s’han lamentat 679 defuncions. Al voltant d’un terç de la població de l’Anoia ha passat la malaltia, segons les dades de Salut, que mostren que 16.651 anoiencs han estat ingressats per la Covid-19 i xifren en prop de 181.000 les visites realitzades a l’atenció primària relacionades amb el coronavirus des de l’inici de la pandèmia.

En el transcurs de tota la pandèmia, el nombre de casos ha estat fluctuant, registrant diferents pics per cadascuna de les sis onades. Però així com durant les onades del primer any de la pandèmia hi va haver els índex de mortaldat més alts, la vacuna va frenar aquesta tendència. Segons explica la delegada de Salut a la Catalunya Central, Imma Cervós, “la pandèmia ha viscut una abans i un després de la vacuna. I en aquests darrers mesos, tot i que hi ha hagut el moment més àlgids de contagis d’aquests dos anys, la gravetat dels casos no ha estat tan important per la immunització de la ciutadania”. De fet, el màxim nombre de contagis confirmats es va produir el 17 de gener de 2022, -durant la sisena onada- dia en què es van notificar 786 casos positius a l’Anoia.

La capacitat de realitzar proves diagnòstiques ha anat en augment al llarg de la pandèmia. En els darrers dos anys s’han realitzat a l’Anoia 270.000 proves – PCR (169.009) i TAR (101.106)- amb una positivitat mitjana al voltant del 10%. La mitjana d’edat de les persones positives a la Catalunya central ha variat en el transcurs de la pandèmia i actualment se situa en 38 anys i el 52,68% de les persones contagiades són dones.

Un 77% de la població vacunada

Una de les actuacions mes destacades en aquests dos anys ha estat el desplegament de la campanya de vacunació, iniciada a l’Anoia, el 5 de gener de 2021 amb l’administració de les primeres dosis de Pfizer als residents i treballadors de les residències de gent gran i al personal sanitari. Al llarg de l’any, la vacunació s’ha estès progressivament entre la ciutadania. El desplegament ha suposat un gran repte organitzatiu i logístic, especialment per les característiques de conservació i manipulació de les vacunes. Ha estat liderat pels professionals d’infermeria amb la coordinació de l’Agència de Salut Pública i ha comptat també amb la participació d’equips d’infermeres voluntàries que ja van començar a tenir un paper clau en la vacunació a les residències. En total s’han administrat més d’ 1,3 milions de dosis a la Catalunya Central i s’ha assolit una cobertura en pauta completa del 77,04%. A l’Anoia s’han administrat 223.972 dosis.

Hospitals i atenció primària

Pel que fa a la incidència hospitalària, en el transcurs d’aquests dos anys, fins a principis de març de 2022, els hospitals de la Regió Sanitària de la Catalunya Central han registrat 65.814 ingressos per coronavirus. En el conjunt de la pandèmia, el dia de major ocupació de pacients COVID va ser el 6 d’abril de 2020 quan hi havia un total de 1.528 persones ingressades a les UCI de tota Catalunya, 99 de les quals a la Catalunya Central. Precisament aquell mateix dia es decretava el final del confinament perimetral de la Conca d’Òdena.

FER UN COMENTARI

*