Inici Destacats Els Objectius de Desenvolupament Sostenible tanquen els debats dels Poligons dels Plans

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible tanquen els debats dels Poligons dels Plans

COMPARTIR

Com podem adaptar el model productiu als ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible)? Aquesta va ser la temàtica que va centrar la quarta i última sessió del cicle “Debats cap a un model econòmic sostenible”, organitzat per l’Associació Polígons els Plans de la Conca d’Òdena.

Els ODS són 17 objectius que marquen el full de ruta per encaminar el món cap a un model més pròsper i sostenible i abordar els grans repte com la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic, l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. 17 objectius, dividits en 5 grans àmbits (persones, planeta, prosperitat, pau, i aliances), i amb un horitzó no gaire llunyà, el 2030.

“Per assolir el repte que proposa l’Agenda 2030 és necessari la implicació de tothom perquè es tracta d’una agenda d’acció global” però en què el “65% dels ODS depenen de la implicació dels governs locals i regionals”. Amb aquesta afirmació, Sandra Garcia, consultora experta en localització dels ODS en l’àmbit municipal, va posar de manifest el paper rellevant que tenen els municipis i les empreses en aquest canvi cap a un món més sostenible, amb societats millors.

Els municipis i les empreses han de convertir-se en agents transformadors i de conscienciació, i per això és important “que localitzin i identifiquin els ODS que poden treballar, marcar una estratègia d’acció i definir uns indicadors per analitzar”. En aquest sentit, els objectius 7, 8, 9, 10, 11 i12 són d’especial atenció per als municipis i les empreses, segons Garcia.

Un clar exemple de treballar els ODS des de l’àmbit local el trobem en l’Associació Polígons els Plans. Rosa Vilarrubias, directora de l’Associació, va explicar que des de l’entitat s’han impulsat, i es segueixen treballant, “diversos projectes enfocats a assolir els ODS que tenim al nostre abast perquè és un benefici per a les empreses, però també per a la societat en general”. Des de l’Associació promouen projectes per conscienciar de l’ús d’energies renovables, com la fotovoltaica; ajuden a crear sinergies entre empreses per treballar en col·laboració; aposten clarament per la reducció d’emissions de carboni amb la implantació d’una prova pilot de transport a demanda per als treballadors/es de les empreses dels Polígons; i organitzen jornades i espais de debat per a reflexionar sobre aquest nou model econòmic sostenible.

L’energia solar tèrmica, una renovable per a les indústries

En aquesta darrera jornada del cicle de Debats també es va parlar de l’energia solar tèrmica com una alternativa d’energia renovable per a la indústria. L’igualadí Antoni Castells, cap de desenvolupament solar a Ecotherm Austria, va explicar que “dos terços de la despesa energètica de la majoria d’indústries és consum tèrmic” i “creiem que “la tecnologia de la concentració solar que treballem pot ser una oportunitat per al món empresarial”. L’energia solar tèrmica es diferencia de la fotovoltaica perquè concentra la llum solar, a través de làmines de miralls, i la transforma en calor. Aquesta energia tèrmica resultant es pot aplicar-la a diferents usos i generar vapor o aigua calenta a altes temperatures. L’empresa Ecotherm va néixer a Àustria, i actualment té una seu productiva al Polígons els Plans per a poder subministrar el material en els diferents projectes que tenen a Catalunya.

Els “Debats cap a un model econòmic sostenible” ha estat una iniciativa de l’Associació d’Empresaris i Propietaris dels Polígons dels Plans. Compta amb la col·laboració de PIMEC, la UPIC (Unió de Polígons Industrials de Catalunya), i COMMsulting, empresa de comunicació i consultoria estratègica. En l’organització té el suport d’Anthesis Lavola i l’Ajuntament de Vilanova del Camí. I el suport de Via Empresa i La Veu de l’Anoia com a mitjans col·laboradors. Patrocina Adequa Real Estate i D-hub Òdena.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*