Inici Destacats Un nou llibre recull rutes per pobles abandonats de l’Anoia i el...

Un nou llibre recull rutes per pobles abandonats de l’Anoia i el Penedès

COMPARTIR

L’editorial Cossetània acaba de publicar “Rutes pels despoblats del Penedès i l’Anoia”, un llibre de Gener Aymamí i Domingo que recull 16 itineraris per l’Anoia, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf que passen per pobles abandonats d’aquestes comarques.

Elements que ara considerem bàsics, com l’aigua corrent i l’electricitat, a molts d’aquests pobles els mancaven. En la gran majoria tampoc no hi havia metge, ni escola, i els camins eren corriols que passaven per boscos i muntanyes. Els pobles més “afortunats” tenien un camí de carro que els dies de pluja s’enfangava i resultava intransitable; per això no ens ha d’estranyar que el delit de molts habitants d’aquests nuclis rurals fos anar a viure al lloc on hi havia tots aquests serveis, dels quals ells no disposaven.

Com diu el pròleg del llibre, a càrrec d’Àngels Travé Ràfols, “tot caminant mentre fem camí per aquestes rutes podem observar la bellesa de la natura i dels elements construïts per les persones, fets amb materials humils i amb tècniques transmeses de generació en generació. Podem copsar, des del nostre present urbà, industrial i tecnològic, espais que encara ens parlen d’un passat rural, agrícola i artesanal. Aquests llibres de rutes pels despoblats de Gener Aymamí de ben segur que serveixen per tornar la dignitat al paisatge i als seus elements, que inexorablement el pas del temps va transformant fins a fer desaparèixer.”

L’autor és Gener Aymamí, que ha mort aquest mes de gener, just quan s’enllestia la publicació del llibre. Nascut a Reus el 1951, però resident a Igualada, Aymamí era diplomat en Arqueologia Hispànica per la UB i ha estat durant vint-i-cinc anys responsable, com a cap de redacció i després com a director, de la revista Excursionisme de la UEC. També ha presidit la Unió Excursionista de Catalunya i durant dotze anys ha estat vicepresident de la Federació Catalana d’Espeleologia.

Els seus darrers llibres publicats són: Per la comarca d’Anoia (2011), Excursions per la història de Catalunya (2011), Coves catalanes llegendàries (2014), Llegendes de l’Anoia (2017), Rutes pels despoblats del Camp de Tarragona (2021) i Els itineraris per les esglésies i eremitoris rupestres de Catalunya (2014), obra guardonada amb el premi Sant Bernat 2006.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*