Inici Cultura El Museu Molí Paperer de Capellades recupera els tallers de fabricació de...

El Museu Molí Paperer de Capellades recupera els tallers de fabricació de paper d’espart

COMPARTIR

Des de l’any 1984 el Museu Molí Paperer de Capellades ha organitzat Tallers sobre la fabricació i la creació amb paper fet a mà. El museu reprèn aquesta activitat amb aquest TALLER DE PAPER D’ESPART gràcies a la col·laboració d’un grup de treball integrat per artistes, estudiosos i amants d’aquesta planta i el seu llegat cultural.

L’espart és una planta mil·lenària vinculada amb tanta força al món rural del sud de la península Ibèrica i nord d’ Àfrica que el seu cultiu i explotació com a fibra ha generat un important patrimoni immaterial i material, és a dir, un Paisatge Cultural.

En el món rural, la fibra de l’espart ha estat un recurs natural per solucionar nombroses necessitats de la vida, és per tant, una planta profundament arrelada a l’activitat artesana, que avui encara perdura i que cal preservar.

L’espart també ha estat emprat com a fibra per fer papers de qualitat per les seves bones característiques per a la impressió.

El taller s’adreça a artistes, artesans, docents, dissenyadors, creatius, etc… i té com a objectiu ensenyar el procés de fabricació de paper fet a mà a partir de les plantes vegetals: recol·lecció, preparació, cocció i refinat de les fibres de les plantes, i elaboració dels fulls de paper a mà. En aquest cas concret es tractarà l’ús de la planta de l’ ESPART, però el procés és equiparable al de la resta de plantes, per això en el curs també es mostraran altres exemples de fabricació de paper amb altres plantes de la mediterrània.

Sessions teòriques

15 de juny

-El Patrimoni vinculat a la cultura de l’espart, a càrrec de Pascal Janin, Consultor i investigador internacional. Coordinador per la declaració de la cultura de l’Espart com a Be d’interès immaterial a l’ UNESCO.

-L’espart i la fabricació de paper a UK al segle XIX. María del Carmen Hidalgo, emèrita del Instituto del Patrimonio Cultural de España i Secretària General de l’AHHP.

16 de juny

-Les fibres de l’espart i la seva utilització en la producció del paper, a càrrec de José Antonio García Hortal, Professor Titular de la UPC.

– L’espart i la tradició artesana, demostració pràctica del treball de la fibra de l’espart per Francisco Campoy, Director del Museu Esparto de Archena (Múrcia).

17 de juny

– Demostració pràctica del treball de l’espart

– Performance: Luce Choules, artista (U.K.) i comissària de l’exposició Esparto Roots and Revisions que s’inaugurarà a la cloenda del curs.

Taller de paper d’espart

A càrrec de: Victòria Rabal, mestre artesana i directora del museu i Jordi Bernardet, responsable del molí del museu.

Horari: dies 15 i 16 de 10.30 h a 18 h (dinar lliure). Dia 17 de 10.30 h a 13.30 h
Total hores curs: 16 h

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*